hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40P做全日的問題
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴40P做全日的問題

S3BL100 發表於 2021-3-1 06:48 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-3-1 06:28
我又咁睇,暫時提議掟上六幹行嘅都係九商車
始終六幹出入口喺機隧附近,觀塘道車掟過去行係唔順路

觀塘道跟 15A 入九龍灣然後入六幹,定線尚算合理,當然要做到德福淘大就唔可能;另一個可能性係直頭改行啟祥道牛頭角道

不過第時係咪需要條條線都龍呈黃大仙,我真心認為唔係。尤其是如果之後掟上六幹果條係 40,仲可以減少同 290 系重疊,之後 33 可以名正言順拉直行觀塘道,理論上做到最多野

但你道出左成個重組困難重點所在,其實就係一堆有客既細位

例如

40 葵芳麗城流水客
38 藍田山往來葵涌
38 葵盛來往上路
40 麗港城往來長沙灣葵涌荃灣

呢D位是但一個觸礁都會令成個重組拉倒

我唔認為無解決方法,至少我提出過一個做法,呢堆細位全部依然可以一程車直達。但九巴可能係見到呢堆位,費事搞

所以我個方法其實只係 38 40 二拆三,38 雖然我認為應該重組,但實際最簡單係回程直接飛起葵芳然後減班就算;葵涌邨就趁 40 拉直同時,拉條 40A 上去,成個重組就做完收工

fb.com/scientisthk2usa/
Ricky403 發表於 2021-3-1 06:50 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-3-1 06:39
上繁西行的確係 38 好過 40,完全係拜藍田山所賜

但非繁現況係 38 密過 40 唔代表 38 好客過 40,點解而 ...

可能價錢牌問題,大家都畀差唔多架車,但因為40一單長過38約15分鐘,所以班次疏一級以上
38有11個正字軌、2個跳飛機正字軌
40有13個正字軌
不過40星期六日感覺依然唔會出足,尤其是40P全日之後,所謂40好景過38都係僅限平日

話說,咁大規模提升葵九龍東服務之後,唔知荃葵九龍西會搞成點啦...
GW4866 發表於 2021-3-1 06:50 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-3-1 06:39
上繁西行的確係 38 好過 40,完全係拜藍田山所賜

但非繁現況係 38 密過 40 唔代表 38 好客過 40,點解而 ...

因為上路真係多客支持到個班次
不過成日同42C前後腳到站什至兩部42C拖卡咁黎唔多唔少都分薄咗

40道道都做到唔湯唔水想密都難
打開門,行出去,去遠啲!
S3BL100 發表於 2021-3-1 06:59 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2021-3-1 06:50
因為上路真係多客支持到個班次
不過成日同42C前後腳到站什至兩部42C拖卡咁黎唔多唔少都分薄咗

亦說明 40P 全日後會進一步打擊 38 客量,成班客本來行出去坐車,變成入面就有得坐

又既然 38 成日同 42C 拖住搞到無客,亦說明而家非繁服務水平足夠應付需求有突

另一樣野係 38 葵涌區走線,除左回程葵芳外,基本上無全日位,反而 40 假假地仲有荃灣巿中心

天空之神 發表於 2021-3-1 06:59 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-3-1 06:48
觀塘道跟 15A 入九龍灣然後入六幹,定線尚算合理,當然要做到德福淘大就唔可能;另一個可能性係直頭改行 ...

西九龍公路出返美乎王條路太惡劣
斷估 40 唔會咁做

最乾手淨腳係33 九龍灣轉出6 幹走人唔使再上山
.
S3BL100 發表於 2021-3-1 07:01 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-3-1 06:59
西九龍公路出返美乎王條路太惡劣
斷估 40 唔會咁做

40 日後想行六幹就一定要飛起美孚,美孚拆條 40A 出來做⋯

Ricky403 發表於 2021-3-1 07:08 來自手機 | 顯示全部樓層

觀塘道跟 15A 入九龍灣然後入六幹,定線尚算合理,當然要做到德福淘大就唔可能;另一個可能性係直頭改行 ...

如果行啟祥道牛頭角道,時間同龍呈觀塘道差唔多,但要棄黃彩取九商,咪捉蟲...
你個方案其實都有啲難度,最麻煩係:40唔加價,九巴唔想搞;40加價,地區反對
始終有站友都認為40賣點之一係平,唔停美孚就加價都有少少撳住搶嘅味道
GW4866 發表於 2021-3-1 07:59 | 顯示全部樓層

40改行中幹係拆40A之下做?
咁做麗城無咗車去黃大仙

-
宜家開埋40P全日+33B個盤基本上40唔使點諗會再有動作
荃灣去觀塘道由33B食(假日限定)
龍翔道推哂落290系
至於DIH可能因為有屯馬綫直達都廢事做

平日去觀塘道同埋DIH客就碌返40又佢留低,始於有d細位要處理都幾麻煩
剩係講美孚唔通又開拆條40A全日出黎,40係荃灣拆黎已經作用不大
麗城果邊就繁時加多幾班234D算

最終改行中幹既始終都係33
33B改行埋中幹同時做得到德福/淘大唔係話唔得,我都諗咗好耐直到早幾日搭完101X之後諗到
東行出中幹後照抄101X行法出牛頭角道停淘大,再係玉蓮臺轉返出觀塘道
西行就麻煩啦,要一早係觀塘已經入牛頭角道,再跟101X行法經哂淘大同九龍灣
如果唔係就只有行返觀塘道跟15A經勵業街入去放棄德福/淘大
最終都係視乎係咪非觀塘道不可
GW4866 發表於 2021-3-1 08:02 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-3-1 07:08
如果行啟祥道牛頭角道,時間同龍呈觀塘道差唔多,但要棄黃彩取九商,咪捉蟲...
你個方案其實都有啲難度, ...

最終格局可能改33行中幹算

33B留返行龍翔道做星期六日,再係平日既繁時開兩班車
leo_ku 發表於 2021-3-1 08:11 來自手機 | 顯示全部樓層