hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴 80 80X 89B
開啟左側

建議重組九巴 80 80X 89B

castanopsis 發表於 2021-3-8 16:45 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-3-8 08:34
如果想陰死89B,九龍縮短至彩虹其實會加速整個步向殺線的過程

另外,殺了89B,80X假假地仍可以藉大隧轉 ...

慈雲山<>沙市,本身係值得開線做
用89B改,走線其實幾理想,阻力亦會細過樓主用3B一換一
與其89B吊住條命喺度唔知拖幾多年先殺得到,不如直接改上慈雲山做返啲有意義既嘢

再者
89B客量幾差都好,新翠>觀塘道仍然有班客喺度
既然你同我都唔支持80全日拉直
留返條89B,做新翠>黃大仙,車海轉乘去觀塘,至少叫做有補償
castanopsis 發表於 2021-3-8 16:51 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-3-8 11:21
顯徑去觀塘道,唔係尾站上公路其實好難快過鐵,係咪咁值得投資,我有懷疑;又或者如果半日分拆搞到減班收 ...
反而想講講條 89B,如果慈雲山行獅隧入沙市,其實可能影響到 89 嘅客量

回埋你呢句

89B本身仲要行新翠/車公廟
龍翔道沿線,89仍然會係入沙市既首選
如果想改善89客量,不妨考慮下將89拉入火炭
反正火炭<>黃大仙向來真空,大隧轉車亦唔吸引
S3bl430 發表於 2021-3-8 20:55 來自手機 | 顯示全部樓層

20210309九巴89B乘車紀錄
彩虹上車時車上約20人,20分鐘一班

2023紅萼樓+2
2026四美街+4
2028鑽石山站-1
2030沙田坳道+5
2031摩氏公園泳池+2
2032永光書院-3
約30人去沙田,其中13人在彩虹至黃大仙上車
2038世界花園
2040新翠邨-11+2
2042大圍站-8+2

約10人往秦石至沙乙博。大圍站下車乘客全數步行往大圍市

依幾晚如果有時間會數多1-2次80/89B
GU9338 發表於 2021-3-8 22:08 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-3-5 16:26
路過講兩句
80/80P我覺得係死局,無論點拆都無乜效益可言
拆線重組,就倒顯徑隆亨客;唔拆,就倒六美客

追返 13 版
近來新興有個 term 好啱用就係「製造地區矛盾同分化」
而家正正係引爆呢個炸彈
新翠 / 四美 / 顯徑點樣瓜分 80 89B 資源出晒事

我大致同意師兄論點
顯徑本身先天位置唔好,但偏偏流水同出城都養到半條 80
自體分拆 80/80P 其實解決唔到件事
80P 肯定得半條命而流水又無啦啦被加價去 286X
事倍功半

個人小建議,有部分同師兄類似:

a) 80/P 拉長拆線時段, 補半日新翠 > 黃大仙 , 另新翠加 $6.8 分段
b) 80X 拉去大圍站
c) 89B 轉型上慈雲山 (其實想行大隧,但沙乙博 <> 黃大仙未知點樣處理)

起碼顯徑受影響既幅度會比硬塞 80X/89B 入去細
新翠 / 六美都有半日直出
應該地區爭議會無先前咁大
請用文明來說服我。
HM3044 發表於 2021-3-8 22:50 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-3-8 22:08
追返 13 版
而家正正係引爆呢個炸彈

80全日南行直出,加埋美松
80P食89B擺秦石,入顯徑;80P北行用返89B名義做,直落新翠擺秦石
80北行主張唔改,要同286X協調六美-顯徑流水

80X唔改
開89A做「沙田圍-沙市-黃大仙-慈雲山」算啦
沙市-黃大仙可以同89協調

即係:
新翠南行80北行89B
顯徑南行80P北行80
秦石南行80P北行89B
沙角彩虹觀塘80X
沙角黃大仙89A
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-8 22:58 | 顯示全部樓層
追返 13 版
而家正正係引爆呢個炸彈

其實肯做左a
b就真係唔太使做

好似每次見到lee個topic
都會有建議拉80X過大圍
對大圍論速度其實同80兜顯徑一樣...
來回兩公里其實真係無咩必要兜

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GU9338 發表於 2021-3-8 23:22 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-8 22:58
其實肯做左a
b就真係唔太使做

80 都係半全日新翠直出
回程同其他時間 (尤其假日) 補返條 80X 比新翠都不為過既
只係順水人情

當然其他時間逼人行去隆亨搭 80 都得
但如果 80 開分段既話就會變相益埋隆亨
請用文明來說服我。
 樓主| S3BL100 發表於 2021-3-9 01:05 | 顯示全部樓層
追返 13 版
而家正正係引爆呢個炸彈

如果係直接拆 80,我會覺得上面 gu9434@24 師兄提到既類似 290+290A 處理手法都值得考慮

至低限度唔會搞到顯徑同四美齊齊跌落廿分班,或者四美 15 分班、顯徑廿分班,增加觀塘道流量

當然四美一半班次兜顯徑,每小時會有六部車出觀塘道,就算再加埋 80X 跌落廿分班、89B 縮短,非繁每小時都會為觀塘道帶來單向九部車,比我原方案多一部。當然比起而家單向一小時 12 部車係少,而我不得不承認地區意見絕對影響最終交到幾多數出來

至於 89B 上慈雲山,我真係唔太同意。成件事同 286M 上慈雲山,本質上分別唔太大,只係 89B 兜完之後仲有得入沙田巿中心咁解,不過同時又做唔到大老山轉乘。89B 唔上慈雲山擺彩虹,已經可以用少起碼兩部車,等於至少三分之一條大老山版慈沙線既車數

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2021-3-9 03:22 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-3-7 18:49
1.80A吸不吸引,其實看33繁忙時段和非繁的客量反差就大概清楚明白

2.如果以大圍鐘路站外迴旋處為中心,顯 ...

1. 或者可能小弟解釋得唔清楚,小弟意思係幫80A加班,但只係維持繁忙時間運作,而非全日服務,作為80撤出後嘅補償
初步概念會係沿用樓主方案,但用80A取代原本分拆時段內80P服務,而時段內80X還原秦石總站、89B保持新翠直出;
80A則縮短至顯徑總站,並加停龍翔道沿線,增設車海觀塘線BBI,以補償原有觀塘道乘客;
美林-商貿區則交由新線80B兩班服務

2. 唔反對隆亨尚有一定乘客值得做,但有幾點需要考慮
2a 樓主方案未至於放棄曬顯隆乘客,89B加返車海觀塘線BBI的話,南行效果唔差;回程新翠站亦都做到隆亨
2b 沙乙博80X出東九車程勝於89B,沙乙博鐵路車程比顯徑長,二選一下沙乙博值得保留80X
2c 即使80撤出隆亨,隆亨行去大圍搭黨鐵,步程都係唔及80新翠分站近,回程就更多乘客會係新翠落車行返隆亨

4. 如果新翠89B有唔少乘客,是否意味如果80直出,都會有相當乘客量係新翠上車,而因此閣下無需擔心80直出客量?

大家固然想揀一個符合乘客需求嘅方案,尤其如果自己係既得利益者,但官方減車、減車流目標不能忽視
10598C 發表於 2021-3-9 04:26 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-3-8 01:50
樓主個方案,其實等同完全放棄顯徑觀塘客
望返樓上數客既數據,80下徑口其實仍然有客
要留意,80本身好密 ...

對80A上繁下繁服務冇太大意見,初步會係諗住比80A直接取代80P,所以建議上繁服務,最重點係避免同黨鐵直接競爭