hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴 80 80X 89B
開啟左側

建議重組九巴 80 80X 89B

樓主| S3BL100 發表於 2021-3-9 23:35 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-3-9 12:34
我以顯徑居民角度逐點回應部份同意, 建議(1)80A加返黃大仙至彩虹80的停站,(2)維持小量80P班次,以目前80 ...
我倒問一句,非繁減車流有甚麼意思?
只要89B唔入觀塘道,就算80全日分拆,車流都會比目前情況小
只要80唔分拆,車流量更小

我想再強調一次,非繁觀塘道擠塞情況尚可唔代表完全無問題,唔代表唔需要交數甚至鍾意擺幾多車落去都得,否則都係阻礙緊其他地區開全日線入觀塘道既願望

當然 89B 縮短、80 唔拆線維持現狀,流量會最小,但呢個亦唔係解決問題既方法,新翠又會嘈。我原意係要同時達到四美提速 + 交數兩個目的

fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2021-3-10 09:48 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-3-9 04:26
對80A上繁下繁服務冇太大意見,初步會係諗住比80A直接取代80P,所以建議上繁服務,最重點係避免同黨鐵直 ...

早繁下繁分返開

早繁80A直接取代80P
我無意見,視乎顯徑班客想要啲乜
但要留意80P有唔少人行去顯徑站有距離
呢班客可能會死攬觀塘道線

至於下繁,你打算點處理?
我個方案(80/80A入曬顯徑四美,80龍翔道飛站)你覺得點?
SE7378 發表於 2021-3-10 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-3-9 08:52
如果用到 85A 半廢物利用入黃大仙 (前提係唔可以太疏)
89B 就可以成條砍掉重練 , 到時慈沙就可以行大隧

要用 85A 補沙乙博出黃大仙,個人有兩個方向未知可唔可以考慮:
1、獅隧後改跟 61X 行法來往九龍城,飛走聯合道,
雙向站位可做到同原 89B 一致,減低對該段乘客影響,
但係就倒走曬浸大至樂富嘅客,而第一城同廣黃亦唔見得需要多一條線落黃大仙;
2、新田圍開,沙乙博 - 富豪 - 第一城 - 廣黃 - 大隧 - 75X 行法至聯合道返原線,
可以一次過送 74A/82X/89B 上路兼縮半條 82K,
而且補埋 75X 獨市位,方便日後分拆兼拉去紅磡灣,
不過沙田圍出黃大仙車程會明顯變慢,同時亦進一步趕十三街同翔龍灣客落地底。

回到 80/80P/89B 重組,如果觀塘道車流唔係 major concern,
個人傾向直接六美同顯隆分家(唔加車),六美線來回兜美松,
然後用上面補沙乙博出黃大仙嘅建議去取消 89B,
一來放棄半邊近鐵嘅顯徑圈,二來雲疊、隆亨同新翠嘅需求可達致平衡,
三來靠深入六美區內盡量搶返小巴轉屯馬綫嘅客回流,
但 80P 就咁全日嘅基本盤的確係疑問,如果來回入九商會唔會更好?
10598C 發表於 2021-3-11 01:55 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-3-10 09:48
早繁下繁分返開

早繁80A直接取代80P

上繁或者可以80A 80P各開20~30分鐘一班,然後聯合班次10~15分鐘一班

至於下繁,其實要睇方案係基於80仲入唔入顯徑
個人覺得下繁80A可以由兩班做起,有足夠客源再全面分拆,反正觀塘道下繁返顯徑冇咗密車優勢,分拆或者會有更大優勢

個人覺得,上面有版友提出80非繁隔班兜顯徑,如果地區接受的話,會係一個出路
流星☆雨 發表於 2021-3-11 03:59 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-3-11 01:55
上繁或者可以80A 80P各開20~30分鐘一班,然後聯合班次10~15分鐘一班

至於下繁,其實要睇方案係基於80仲 ...

12分鐘時段,顯徑田心會變成24分鐘一班車,反之六美又係24分鐘先有一班直出車
地區接受程度唔見得會大過拆條80P做20分鐘班,80微調為15分鐘班

回程係應該正正經經拆開六美顯田
如果真係乘客回程接受程度大少少就可以容忍到
就唔會80過顯田剩低個人數同人口唔成正比(都仲未計六美明顯比起顯沛隆亨更遠離黨鐵)
i.e. 路軌以北人口唔會少過顯田,但80回程客量比例係講緊 軌北 1 : 2~3 顯田

------

幾條唔起眼嘅80 80X 89B都可以討論十幾版,都算係一次難得嘅討論
個人感想係,之所以咁難達成共識,係因為Micro層面唔同板友都關顧緊唔同嘅地區需要

樓主宏觀角度就係最緊要交數,盡量交數同時提供最多班次,比較數字主導
同唔少板友主要站於區內人角度去睇地區(乘客&區佬)會接受咩方案,有機會比較唔同

目測暫時最大公約數係:

1. 89B唔應該再入觀塘道;80X可以由秦石向西延長

2. 顯徑站跌客以上邨為主,顯沛隆亨影響不大
3. 目測大多數意見都唔支持用80X/89B同顯田換80 (有錯請指)
4. 新翠站北行承接到隆亨站功能,但南行唔得 (區內人認同,田心街路口條天橋的確唔係咁好行)

5. 至少應該做80/80P延長分拆時段
6. 80有條件單向或個別班次深入美松

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

趕客路上 理_得你
HM3044 發表於 2021-3-11 05:30 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-3-10 17:52
要用 85A 補沙乙博出黃大仙,個人有兩個方向未知可唔可以考慮:
1、獅隧後改跟 61X 行法來往九龍城,飛走 ...

2、新田圍開,沙乙博 - 富豪 - 第一城 - 廣黃 - 大隧 - 75X 行法至聯合道返原線,
可以一次過送 74A/82X/89B 上路兼縮半條 82K,
而且補埋 75X 獨市位,方便日後分拆兼拉去紅磡灣,
不過沙田圍出黃大仙車程會明顯變慢,同時亦進一步趕十三街同翔龍灣客落地底。

85A逆行其實可行,仲可以解決埋82X/84M問題,仲可以推75X全日行彩虹道
HM3044 發表於 2021-3-11 05:31 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-3-11 03:59
12分鐘時段,顯徑田心會變成24分鐘一班車,反之六美又係24分鐘先有一班直出車
地區接受程度唔見得會大過 ...

如果80/80P拉長拆線時段換殺89B,咁80真係應該南行經美松
kay 發表於 2021-3-11 07:24 來自手機 | 顯示全部樓層
其實有個方向要諗係,唔重組,其實都會有代價,80因為班次多,九巴想減車,又假設其他線都減唔少,一定會繼續搞80,唔存在唔重組就維持現狀最佳可能性,九巴30x有辦睇,mtr 通去黃埔前唔重組,通左減埋班,連做重組可以諗既空間都細左,就算好似89,屯馬一期未通都係度減緊班
YY487 發表於 2021-3-11 08:18 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-3-11 08:50 來自手機 | 顯示全部樓層

其實成件事思路都簡單,如果85兜埋85B條路出九龍城,之後叫分拆,85B圈個班一定唔會贊成,當年亦因為85 85B併唔到,85B比人陰乾,但當成條80比人陰乾係長遠問題,如何阻止80被陰乾,緊要過兜唔兜,陰乾就全世界都輸