hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴 80 80X 89B
開啟左側

建議重組九巴 80 80X 89B

Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-1 15:08 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-3-1 14:56
屯馬線全通後,相信港鐵會執過個收費表,到時可能會減價既。例如現在鑽石山回沙田比黃大仙貴,根本係唔合 ...

黨黨既往績應該唔會改

我覺得89B唔易就咁叫人放手
換下野可能仲有機既
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
流星☆雨 發表於 2021-3-1 16:41 | 顯示全部樓層

顯徑同王屋 沙乙博 秦石 基本上點改都嘈
顯徑以外幾區都有齊80X 89B 甚至田園閣仲有88 798,都叫可以唔理

顯徑得條由顯徑碌到沙角先上路嘅80X 同埋只到彩虹89B,都好大機會倒走晒顯徑客

Optimized多少少的方法可能係

1. 80出觀塘繼續經雲疊隆亨(大站值得繼續停;回程新翠邨行返隆亨雲疊亦唔遠)
回程可以美田打後入一入美松先返總站

2. 89B我會寧願開再疏少少,但係入九商,甚至去埋觀碼/APM

3. 做多少少,80X延長到新翠就乜都夠
新翠想密想快就去隆亨上80,合理步程範圍內
翠田街或者唔想行就80X
趕客路上 理_得你
流星☆雨 發表於 2021-3-1 16:42 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-1 15:08
黨黨既往績應該唔會改

沙乙博本身都應有盡有,可以換咩?
趕客路上 理_得你
SE7378 發表於 2021-3-1 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-1 14:21
89有排都未去到89B水平既...差在就無可否認
但起碼近排夜晚十點幾返沙田都有三四十個客
89B隨時一半都冇

觀乎堆東九沙田線,睇怕都係 88X 好有可能做大,
89 觀塘沙市平過 88X 咁多,借跌客陰乾都唔出奇,
係得新田圍唔知點搞,或者拉條 80X 上去,送大隧 BBI 較易受落?
然後 88X 食埋 80M 上穗禾苑,全日行觀塘兼開 8/10/12/15 一班,
兩味拆特快補償藍田山,跟手 89 縮去淘大或樂華慳車,
對老九會唔會仲著數?不過牛頭角道來往黃大仙可能要諗下點補,
仲有觀塘道落沙市源禾一下子由 $6.8 加到 $8.2 甚至 $10.2 真係 ⋯⋯

S3bl430 發表於 2021-3-1 18:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-1 15:05
都係近顯徑站既先走客
顯沛同下徑無咩跌客感覺

咁早上80p由總站開出都唔見有客,一班最多10個……
近總站班客係走曬搭港鐵,不過80p靠顯沛+隆亨都夠客,咁所以無謂改動80果組服務(要麽分拆,要麽維持原狀)
S3bl430 發表於 2021-3-1 18:51 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-3-1 18:30
觀乎堆東九沙田線,睇怕都係 88X 好有可能做大,
89 觀塘沙市平過 88X 咁多,借跌客陰乾都唔出奇,
係得新 ...

如果睇前景89咁淡,而美林咁想要快線的話,不如80X上新田圍,80縮至顯徑,89經大圍和美輝街
SE7378 發表於 2021-3-1 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-3-1 14:22
星期六晚9點在彩虹往沙田的觀察
89B,80X,89X,83X,80先後到站,

樓主有樣嘢無講錯,就係六美區出東九繼續兜顯隆的確唔理想,
屯馬綫一期通車後,趕客落 63A/63K 轉鐵都唔出奇,
係要諗辦法提升返六美車程,但為難在顯隆出東九跌客唔係想像中咁多,
尤其係田心同隆亨客依然唔少,無論係直接飛走,
定係碌到沙乙博先上大隧都會有反效果,所以 80 無辦法直接代 89B 做新翠,
反而顯隆落黃大仙依家客量點樣?80 跌得最勁嘅又係邊一段客?

至於 80X,係好應該全日都飛彩虹呢個又有鐵又有 88 嘅位,
但閣下講到 89X 客量都幾驚訝,順便問其實 89X 跌咗幾多客?
S3bl430 發表於 2021-3-1 19:21 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-3-1 19:02
樓主有樣嘢無講錯,就係六美區出東九繼續兜顯隆的確唔理想,
屯馬綫一期通車後,趕客落 63A/63K 轉鐵都唔 ...

咁80可以延長分拆時段既, 學934,936咁延提供半全日服務,也算是一個折衷方案

依家只係唔肯定下繁分拆80的成本效益有多大(觀塘道塞車問題成為隱憂), 但我相信1拆2效果會稍為大於1,
至於小客時段就合埋一條線做曬佢

我知80X和89B晚上客量好差,至於89X我就唔太肯定
錯字連篇
樂仔〞 發表於 2021-3-1 22:43 | 顯示全部樓層
隨意一諗:既然沙田圍同乙明多數都上 80X
有無可能非 80P 時段改由 89B 兜顯徑?
因為我相信 80 繼續兜顯徑下,會連六美 D 人都唔肯搭
不過最大爭議我怕係沙田圍同乙明來回黃大仙 ...
 樓主| S3BL100 發表於 2021-3-1 23:11 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-3-1 14:50
不過顯徑隆亨的確夠客可以自成一線,所以真係唔需要樓主d唔理會實況的建議 ...

就算真係夠客,但又會變成咩班次?然後 89B 80X 非繁又會夠客?

而家我既前提就係:

1. 要減八部車出來(我個方案減十部車,唔太大貪就減八部,但單純減班我睇唔到點樣可以減八部,除非 80X 89B 非繁齊齊跌落 30 分一班,80 都跌埋落非繁 15/20,減得最多係因為少左條線入觀塘)
2. 唔好再三條線一齊入觀塘(一來換取其他更有需要地區可以塞線入去,二來 89B 觀塘變成咩款大家有眼見;但如果顯徑隆亨自成一線,大圍兩條獅隧線出觀塘,就依然會三條線一齊出觀塘,而呢樣野以而家客量唔見得有需要)
3. 四美要拉直,搶返四美大圍客回流

咁師兄你又有無更好方案可以滿足到呢三個前提?

fb.com/scientisthk2usa/