hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴 80 80X 89B
開啟左側

建議重組九巴 80 80X 89B

樓主| S3BL100 發表於 2021-3-1 23:14 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-3-1 18:51
如果睇前景89咁淡,而美林咁想要快線的話,不如80X上新田圍,80縮至顯徑,89經大圍和美輝街 ...

咁咪輪到成班沙巿瀝源客同你找數,然後新田圍無車出黃大仙,點解屯馬線既數係要由佢地去找,而唔係屯馬線沿線找數?

仲有,89 入美田同美林兩個總站嗎?做觀塘道同入觀塘商貿區嗎?

而家係點改都肯定有人受影響,但唔改又唔係出路,點揀邊班客去做、邊班客放棄,係一門學問、一門藝術

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-3-1 23:18 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-3-1 13:55
建議新 80X 全日都飛彩虹,追返落九龍灣嘅行車時間,
彩虹客反正一係就 88,一係就落地底,唔要都無所謂。
...

我對 80X 飛唔飛起彩虹,無太大意見

但 89 我認為唯一出路係減班,一來收費太平無可能用其他貴超過一級既路線取代,二來新田圍 + 黃大仙 + 九龍內陸流水都無其他合適替代品

流星☆雨 發表於 2021-3-1 23:19 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-3-1 18:30
觀乎堆東九沙田線,睇怕都係 88X 好有可能做大,
89 觀塘沙市平過 88X 咁多,借跌客陰乾都唔出奇,
係得新 ...

瀝源沙市新田圍-黃大仙、黃大仙-牛頭角道呢兩段,尤其前者,係必不可少
既然點改都一定要留前者,後者又無法替代(見下)
咁又何必夾硬整走89?89縮到去雅麗道都偷笑

黃大仙-牛頭角道只有兩條線有機會補
89B
- 本身已經好應該縮短,唔到沙市仲拎入去行牛頭角道,完全係浪費道路空間。

11C
- 秀茂坪-觀塘道冇可能推晒落1A,入牛頭角道同13D重疊冇意思
- 黃大仙段定線一定出問題
西行唔改路,黃大仙下邨同樂富都唔會做到
反之,改路就唔會做到觀塘道返鳳凰村南部/黃大仙上邨
即使黃大仙道之後兜富美街、竹園道返上去竹園,都補唔到黃大仙下邨

趕客路上 理_得你
 樓主| S3BL100 發表於 2021-3-1 23:26 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-3-1 16:41
顯徑同王屋 沙乙博 秦石 基本上點改都嘈
顯徑以外幾區都有齊80X 89B 甚至田園閣仲有88 798,都叫可以唔理
Optimized多少少的方法可能係

1. 80出觀塘繼續經雲疊隆亨(大站值得繼續停;回程新翠邨行返隆亨雲疊亦唔遠)
回程可以美田打後入一入美松先返總站

2. 89B我會寧願開再疏少少,但係入九商,甚至去埋觀碼/APM

我構思今次呢個方案之前,就係一直覺得 89B 應該掟入九龍灣商貿區

但之後又有人鬧有左條 33 做九商來往黃大仙後再塞 89B 入去把鬼,而且事實係純粹由減車角度,成條直頭連觀塘區都唔入,係好和味;沙田圍兜顯徑出彩虹,又依然過 12 公里,可以收 $6.8

80 我始終想全面拉直,而隆亨顯徑上繁依然有 80P,同 89B 80X 做聯合班次,兩條線出黃大仙、兩條線出觀塘

樓主| S3BL100 發表於 2021-3-1 23:32 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-3-1 22:43
隨意一諗:既然沙田圍同乙明多數都上 80X
有無可能非 80P 時段改由 89B 兜顯徑?
因為我相信 80 繼續兜顯徑 ...

我係有諗過 89B 兜顯徑,但結果獅隧依然兩條大圍觀塘線,做唔到我希望拎走一條既效果

所以最後顯徑至田園閣之間變左 80X+89B 呢個組合,彩虹分界。係擺明有屎溝糖成分,但想觀塘道 80 80X 89B 三變二,都無其他方法令更無理由受影響既乘客受影響。80X 憑借顯徑新翠有得非繁加少少班兼擴闊客源,而顯徑隆亨變成兩條線(上繁係三條)出東九龍,班次數目仲多過而家,亦駁通大老山轉車站,其實兩邊都叫做有少少野執到

樓主| S3BL100 發表於 2021-3-1 23:35 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-3-1 13:20
1. 80 流水客點處理 ? 得返 286X / 82K ?

2. 一直覺得 80 直接食 89B 會有收費問題

流水客我真係打算倒晒落 286X,如果為左呢堆流水而倒走更多四美九龍客,似乎不智

收費問題方面,隆亨新翠仲有條拉長後里數超過 15 公里依然收 $7.1 既 80X

Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-1 23:36 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-3-1 16:42
沙乙博本身都應有盡有,可以換咩?

換其他線改善服務又或者982X之類掛?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-1 23:38 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-3-1 18:30
觀乎堆東九沙田線,睇怕都係 88X 好有可能做大,
89 觀塘沙市平過 88X 咁多,借跌客陰乾都唔出奇,
係得新 ...

其實88X同89又唔係話真係正面衝突
而家又流水又跨區其實中晒老九想要既野
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-1 23:40 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-3-1 18:48
咁早上80p由總站開出都唔見有客,一班最多10個……
近總站班客係走曬搭港鐵,不過80p靠顯沛+隆亨都夠客 ...

咁早繁行車時間差距真係太大既
如果我做通勤客既都唔敢下下搏
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-1 23:41 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-3-1 22:43
隨意一諗:既然沙田圍同乙明多數都上 80X
有無可能非 80P 時段改由 89B 兜顯徑?
因為我相信 80 繼續兜顯徑 ...

當replace條80P無話唔得既
但係大圍打後又會當自己無左條線咁解