hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴 14X 及 33 修改觀塘區走線
返回列表 發新帖
開啟左側

建議九巴 14X 及 33 修改觀塘區走線

樓主| S3BL100 發表於 2021-3-6 00:13 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-3-5 12:38
Sorry,或者我太過語無倫次,我再試下講得具體啲。
14X撤走觀市,其實同11X撤走觀市,或者40X撤走源禾路 ...

唔好意思,鯉魚門來往觀塘真係好少客,甚至成條 14X 鯉魚門平均每班車都係個位數,遠少過你口中堆 11X 38 42C 區內流水

當然鯉魚門係唔可能就咁抽走條線,但亦無理由因為鯉魚門觀塘,而放棄其他更有潛力客源

14X 而家開 30 分一班,好明顯係資源問題;但 30 分一班亦直接影響吸引力,形成唔夠客既假象。20 對比 30,係一個好大既心理關口。至於你提到既觀塘道往返尖沙咀,有 1A 215X 夾擊下,14X 點都只係執雞

而我亦唔認為 14X 搬入觀塘商貿區同 33 搬走兩件事之間無關係。當然我擺 14X 落偉業街係想吸納觀塘商貿區往來尖沙咀客源,但 14X 33 交換走線,一方面係觀塘道流量問題,二來觀塘商貿區往來油塘亦唔見得完全唔需要補償

33 無錯巧明街個站距離觀塘道唔太遠,甚至觀塘碼頭都可以坐 40,但 33 荃灣一邊始終有獨巿位,尤其是龍德街、馬頭壩道,係其他觀塘荃葵線盲點;佢地有條線出入觀塘道,會好過走左入偉業街

至於你既另類方案,重組規模太大,影響範圍太廣,實行機會遠低於只拉兩條線重組
fb.com/scientisthk2usa/
SE7378 發表於 2021-3-10 19:42 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-3-5 00:02
其實係因為師兄你提到我既 14X 定線只做到油塘灣一頭一尾,所以我提出呢個可能性;但你都已經指出左咁做 ...

如果 11D 西段改行彩虹道同東頭邨道兼做埋浸大,東段經藍田站入油塘灣嘅話,
落觀塘道做德福、淘大、apm 甚至未來裕民里一帶會明顯好過入偉業街同九商。
AV296 發表於 2021-3-13 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-3-6 00:13
唔好意思,鯉魚門來往觀塘真係好少客,甚至成條 14X 鯉魚門平均每班車都係個位數,遠少過你口中堆 11X 38  ...

點解
鯉魚門觀塘少客係因為客少
尖沙咀油塘少客係因為車疏?

另外,我問嘅係觀塘去彌敦道,唔係觀塘去尖沙咀;而始終我都係未聽到個答案,唔通個答案真係要慢碌旺角九龍城或者「步行也不算太遠」咁有創意? 執雞唔代表可以完全抆走,尤其是14X同215X走線好唔同,唔明點解觀塘商貿區去油塘就要補,觀塘去彌敦道就唔使。明明兩者喺你口中都係無客,而現有服務唔能夠完全補到。如果14X可以用215X補,點解觀商去油塘唔可以用14 14B 半條259D 補?

再者,我都講過N次,服務觀市唔代表要行觀塘道㗎。觀商可以行去觀塘道,其實非繁嚟講,俾佢哋基本公共交通服務咪夠囉,唔使特登搵線入去。觀商本身非繁需求唔多,條新14X唔會吸到好多客,但係反而會失去執雞嗰啲客,加速滅亡。

重組大唔大,從來唔係地區人士所關注嘅議題,佢哋只會緊張自己區有無車,疏咗定密咗,有無兜路。你所強調嘅「重組規模大>實行機會低」嘅前提,係有好多區由有車變無車,而且好影響佢哋,所以會反對。但呢個前提喺我嘅方案就變得唔適用,因為我嘅方案當中,大部分人都係得益者,唔會反對;會有阻力嘅,係得33號原本服務嘅西站一帶,而我都分析過點解佢地阻撓機會唔大。所以成份野雖然規模大,但係其實唔難通過。反之你嘅重組,雖只得兩條線,但係已經有啲補唔到嘅窿。

當然,事實上真係有人嗌兩餸飯會嗌走餸多飯嘅,明白嘅,始終人人各有所愛,飯都係好嘢嚟嘅。所以我唔會一口咬定呢個方案唔掂。

樓主| S3BL100 發表於 2021-3-13 23:58 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-3-13 22:43
點解
鯉魚門觀塘少客係因為客少
尖沙咀油塘少客係因為車疏?

鯉魚門觀塘,就算當日仲有 14C 既時候,都係少客

尖沙咀油塘,我諗可以比較一下尖沙咀藍田,評估一下實際需求有幾多,然後又因為疏車令到 14X 只係執到本來潛在客源既幾多百分比

如果你係要講觀塘往彌敦道,事實係佢地仲有大大條 1A,密車優勢足夠抵銷路經九龍城旺角既車程增加,而且車程比起塞死亡交叉既 14X 更穩定;其次仲有大大條 14,14X 兜入海濱道後 14 14X 往佐敦車程差別已經唔明顯。半粒鐘一班既 14X 喺觀塘道沿途係完全唔值得等,替代品已經齊全

但偏偏 14X 入海濱道係執到好多客,說明觀塘商貿區往返尖沙咀係有需求,呢個亦係有齊替代品前提下,我建議拉 14X 入偉業街既原因之一,因為原來觀塘商貿區往來尖沙咀需求唔少,並唔係好似你所講「非繁需求唔多」

相比之下,觀塘商貿區往來油塘,33 拉走後係無其他替代品

亦要再強調一次,唔掟 14X 入偉業街,我無其他方法將 33 拉返出創紀出面一段觀塘道,而我相信大部分人都會同意 33 比起 14X 更應該做觀塘道

我發覺你一直對於「執雞」為何物有錯誤觀念。既然係「執雞」,即係代表有其他巴士替代品,就算交畀其他同公司路線,都係左手交右手,巴士公司無損失

而你另一個錯誤觀念係行出面大路一樣可以盡食內街客,呢個帖同隔離講觀青/296C 個帖都係。大路需求係大,但巴士佔有率唔係 100%。你寫唔寫到包單,班客行左出去就一定都係搭巴士,唔會走左入鐵路站?

如果行出面一樣可以食得晒入面所有客既話,點解當日 14X 會被拉入海濱道執客?

另外,如果普遍地區人士都樂意見到大規模重組既話,區域重組就唔會 2013/14 果期做左幾區後就煞停,然後又返回小修小補模式喇。我自己都唔同意乜都小修小補就算,但地區人士意見同埋對乘客影響亦不容忽視,要兩者取得平衡

tonychow 發表於 2021-3-15 13:53 | 顯示全部樓層
單純配額問題,點解唔用 14 換走呢?反正 14 喺屯馬綫通車後都唔會留好耐
 樓主| S3BL100 發表於 2021-3-15 23:09 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-3-15 13:53
單純配額問題,點解唔用 14 換走呢?反正 14 喺屯馬綫通車後都唔會留好耐

我諗九巴立場會係想留條 14 繼續同 A22 搶客

而且走入偉業街之後要出返太子道東,始終唔及可以直上啟福道入機隧既 14X 順路(雖則我本身都諗緊將條行太子道東既 11D 掟入商貿區交數),九巴亦未必想條 $6.8 14 走去同 $9.9 297 搶生意

當然城巴今年提出改 22M,會做埋九龍灣往來上路,到時形勢可能會有變

但而家走左入海濱道兼且真係執到客果條係叫做 14X