hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 8A 8P現況討論
開啟左側

[經歷分享/報告] 8A 8P現況討論

AV296 發表於 2021-3-2 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前喺隔離F1講屯馬線嘅po,都有少少關於8A 8P兩條線嘅爭論。呢幾日,特登做番幾次行車記錄員,去記低8A 8P嘅客量。呢到有人話8P 4分鐘黃埔去到尖碼,有人話8P點都有雙位數嘅客,亦有人話8A差過8P。希望趁住呢次機會,可以探討一下呢兩條線嘅現況。

By the way,如果想話一班半班唔可以作準,或者武肺令到啲車跌客,可以撳返上一頁。

幾個發現:

1. 8P自從用咗MMC之後,起碼都用7-8分鐘先由黃埔去到尖沙咀碼頭。返去嘅話,更加要大概10分鐘嘅時間。相反,8A又唔算太慢,15分鐘到已經行哂。
2. 有一次搭8A去黃埔,喺尖東站附近遇到相反方向嘅8P。跟住喺紅磡道路口遇番同一架。即係話,其實8A唔慢過8P得幾多。如果喺文化中心/尖沙咀碼頭/尖東站等車,而8A早8P5分鐘,或者終點站係黃埔花園,不妨考慮下8A。
3. 8P唔係無試過單位數,通常都係大概11至12點,去紅磡方向,真係可以少客到單位數。但係單位數時段唔多,通常去尖沙咀方向多啲人,而且20個都係基本。繁忙時間40幾個人,多唔多就見仁見智。係咪值得用3架車行,都係見仁見智。當然,我作為既得利益者,梗係想8P加班啦。
4. 如果道路許可,而時間唔加得太多,其實8P兜一兜彌敦道唔係唔可能。而東面嚟講,我覺得只要海逸豪園可以keep到穩定嘅班次,8P可以向東面延伸。
teddybus 發表於 2021-3-2 10:50 來自手機 | 顯示全部樓層
「8P自從用咗MMC之後,起碼都用7-8分鐘先由黃埔去到尖沙咀碼頭」7-8分鐘,我覺得係正常,就算以前用龍仔,我都未試過3分鐘由黃埔出到尖碼
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-2 11:15 | 顯示全部樓層
小巴唔做之後嘅臨時加班仲有冇?
定係又消失咗?
Ricky403 發表於 2021-3-2 13:18 來自手機 | 顯示全部樓層

8A去程點都慢過8P 8-10分,講緊係成倍...
andy92 發表於 2021-3-2 13:24 | 顯示全部樓層
8A 回程客量通常比較多,因為直入黃埔

唔似 8P 要民泰街落行一段路

xdxd 發表於 2021-3-2 13:55 來自手機 | 顯示全部樓層
作為一個用家,都有少少想分享。
轉咗MMC之後,前後腳到尖碼嘅情況嚴重咗。
8P喺尖碼多數都追到前車,喺紅磡道口更加試過追到再前車。(當然,唔係恒常做到。)
8A嘅回程相對地有價值,漆咸道南嘔到啲客,而入到黃埔都吸到唔想行嘅客轉投,返學日下晝架ASB偶爾會坐滿,但兩者比較之下8P都係好啲。
咁短嘅路程係咪值得用7架車?即使係長期乘客我都唔太認同,8A/P有必要執執佢,正如師兄所講,經下彌敦道亦係一個可行方案。

下面貼一貼自己嘅數客情況。
17/2 UC4276
尖碼 落剩 3
1715 離開尖碼 +50
1717 尖東站 +8 -3
1719 永安 +8
1723 民泰街-34
1726 海逸 -32

jpoon 發表於 2021-3-2 14:24 | 顯示全部樓層

樓主梗係未試過下繁搭,早幾日下繁搭8A,漆咸道南都塞塞地啦
而家疫情都叫好D,以前係無論梳士巴利道、漆咸道南都會塞車,邊有可能咁快

另,覺得8P其中一個最傷嘅係唔停K11 MUSEA,除咗方便去商場仲可以方便落地底,雖然話可以搭返轉頭對面落但次次由永安廣場落車行到去隧道口都未見到架車到對面

http://jpoon9394.blogspot.com/
louis19910701 發表於 2021-3-2 16:45 | 顯示全部樓層
樓主講8A嗰部分,只可應用喺非繁忙時段。
我試過繁時尖碼搭8A要40分鐘先返到黃埔花園
漆咸道路邊泊晒車塞到嘔,而且又要同啲車鬥cut線,
冇可能只係慢7-8分鐘咁少
但話雖如此,紅磡都有流水客,最絕試過去到德民街仲有啲阿婆上車
1314 發表於 2021-3-2 21:31 | 顯示全部樓層
louis19910701 發表於 2021-3-2 16:45
樓主講8A嗰部分,只可應用喺非繁忙時段。
我試過繁時尖碼搭8A要40分鐘先返到黃埔花園
漆咸道路邊泊 ...

咁8P係民泰街都有人上車
 樓主| AV296 發表於 2021-3-5 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-2 11:15
小巴唔做之後嘅臨時加班仲有冇?
定係又消失咗?

4月8P 加番15,8A做20
7月又變返20 30 (8P上繁仲要係17分鐘一班,啲時間亂哂大籠)
之後唔知幾時加番到15 20
12月又藉啲意變做20 30
而家(我搭嗰陣) 係15 20

呢個就係九巴特色