hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴招標柴油及電動空調雙層巴士
開啟左側

[車型及機械] 九巴招標柴油及電動空調雙層巴士

KC6831 發表於 2021-3-6 01:59 來自手機 | 顯示全部樓層

WHYB630 發表於 2021-3-4 14:37
係北美版唔塞咁多凳啫
佈局同12m facelift類似 點樣可以少到得六十幾個位咁誇張
除非軸重超重

部北美版冷氣連埋電池,車尾用咗差不多 1.4m 空間,您諗住一部 11.3m 車下層無咗最尾排 2 個同最後一排倒位放電池,下層無咗 6 個位
上層大概無咗 1m 位同太平窗放電,當係一部 11.3m 高載嘅載客量,計盡都係 74 個位,6x 個位估算其實唔算誇張
HV9990 發表於 2021-3-6 02:09 | 顯示全部樓層
RV9019_276 發表於 2021-3-4 15:51
應該只係青年執笠先無買啫
同埋youngman應該都係同man差唔多

Youngman點會同man差唔多?
車身底盤全部係佢自己嘢,得副偈係man咋喎
同埋YM係掂就唔會走去買5部E200返嚟啦
KCRC . Keep Moving
WHYB630 發表於 2021-3-6 02:35 | 顯示全部樓層
KC6831 發表於 2021-3-6 01:59
部北美版冷氣連埋電池,車尾用咗差不多 1.4m 空間,您諗住一部 11.3m 車下層無咗最尾排 2 個同最後一排倒 ...

上層佈局同ATENU無異,就算有分別 其實係繼承北美柴油版 https://www.alexander-dennis.com/media/71946/enviro500-north-america-spec.pdf,上層車身少咗位同車身限高有關
如果厹司決定落搭,亞太版E500ev自然係參考ATENU
咁ATENU下層坐位減6-8個都唔會去到6X位掛

btw 底盤電池其實係合邏輯做法,就BYD電動私家車都係咁做
點解一去到雙層巴士(e.g. BYD k10)反而就「祖傳」返大陸柴油雙層巴引掣倉過大嘅問題

GA6072 發表於 2021-3-6 05:12 來自手機 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2021-3-5 21:38
咁掉返轉講,尾軸驅動咪有效軸距會長咗,轉彎冇咁靈活囉,睇吓一啲窄位比較吓B9TL同E500點轉彎你就明

至 ...

無轉向既中尾擔驅動軸係尾擔同驅動軸係中擔比
有效軸距分別唔多過0.5米
低地台AD 發表於 2021-3-6 10:45 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2021-3-3 21:30
最應該早退係果批用早期Wabco迫力嘅Dennis車,現役嘅有ATE,ATEE,ATEU等等,以前重有ATR同ATS,Wabco迫 ...

咁3AD AD ADS用緊咩迫力? 點解啲卡佬又話好去好收
英雄 發表於 2021-3-6 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2021-3-6 10:45
咁3AD AD ADS用緊咩迫力? 點解啲卡佬又話好去好收

又吹捧巨龍,你煩唔煩?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
WHYB630 + 1 精闢見解

查看全部評分

ky26042008 發表於 2021-3-6 13:58 來自手機 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2021-3-6 05:12
無轉向既中尾擔驅動軸係尾擔同驅動軸係中擔比
有效軸距分別唔多過0.5米
...

雖然帳面上睇落分別唔大,但係落到實際操作仍然有一定差距,尤其是香港路窄,爭半米其實分別唔算細,起碼揸果個一定感覺到,而且爭呢半米所需嘅駕駛技巧已經有稍稍不同
EX-TL 發表於 2021-3-6 16:25 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2021-3-3 17:32
此post係咪已經可以完喇,長度同載客量已經局限咗邊間中標

政府招標可以避免私相授受, 但一間私營機構搞招標又為咗乜呢?

香港巴士製造商來來去去嗰幾間, 巴士公司訂出車輛各項規格和要求, 再自行搵廠商報價, 細節再慢慢執, 行政費應該抵好多.
053h4 發表於 2021-3-6 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層
其實呢類資標應該早就做作資格預審及其他前期工作,正式招標有傾向性唔出奇。
ky26042008 發表於 2021-3-6 20:20 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2021-3-6 16:25
政府招標可以避免私相授受, 但一間私營機構搞招標又為咗乜呢?

香港巴士製造商來來去去嗰幾間, 巴士公司 ...

巴士公司係公共服務機構,巴士公司嘅資產回報率係有上限,賺多咗係要回水比乘客,如果冇招標,就可以用財技將資產無限泵大或者縮水再將差價落格,假蝕本結果就係無限加價同財政極不穩定

例如有某巴士公司高層嘅好朋友開一間巴士代購,開價一千萬一架,巴士公司冇招標硬食,淨底果七百萬差價就比班高層分哂,巴士公司賬面蝕大本咪可以申請加價