hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員要求改善梨木樹交通及加強51服務 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員要求改善梨木樹交通及加強51服務

Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-9 15:29 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-3-9 15:12
36A仲有填海區呢
美孚葵涌道又會少條線,甚至原來cast兄個願景入面,係得番38A單飛由美孚來回葵涌道
雖則呢 ...

填海區->有心做既可以俾埋38A處理
長沙灣道->假設35A分到全日特快出嚟既都有得減車流
36A/B自己本身亦有行開半條長沙灣道
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GW4866 發表於 2021-3-9 20:58 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-3-9 10:58
經青衣邨加長康,仲慢過入長安

入長安定經青衣中都好,本身A32都係行緊青康路(長青長康)啦
打開門,行出去,去遠啲!
Ricky403 發表於 2021-3-9 21:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-9 15:29
填海區->有心做既可以俾埋38A處理
長沙灣道->假設35A分到全日特快出嚟既都有得減車流
36A/B自己本身亦有 ...

咁就要考慮埋象石九西個市場係咪大到可以郁堆38A...
就算係我都唔認為會喺中短期做到
起碼35A拆35X會行先過象石梨同上葵分家
GZ4031 發表於 2021-3-9 22:10 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-3-4 23:45
唔夠
但延長去九龍塘明顯唔係答案

真呀, 起碼做到梨木樹版既238X
收番$6.8 擺旺角都好
淨低旺角以南交比36X 做
已經唔使迫哂人上36M...

35X 36X 根本先係合時宜既走線, 各開20, 石籬睇下夾唔夾埋做到聯合10分一班, 35A 直接變尖東一站直出弼街起載, 36B 收檔 31B繼續包底... 大約先叫似樣
(仲可以繼續$7.7 屈太子一段既客, 又可以試下有冇尖東太子特快客.. 話哂都有人用緊35A 尖東去太子)

Kingston_Kwan 發表於 2021-3-9 22:25 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-3-4 23:45
唔夠
但延長去九龍塘明顯唔係答案

如果想分流36M堆客(特別係回程)將36A回程兜一兜葵芳站就可以
亦都唔洗改到同36M同價
因為一定有趕時間客&兩蚊客上釣

36A延長至九龍塘,行車時間會大幅增加
九龍塘無錯有唔少學生&大學教職員
但由於港鐵係先天優勢,根本無得搞
而且由九龍塘 - 荃葵係港鐵開始有優勢
亦都唔似樂富以東咁有38/42C/290系同佢爭
就算開九龍塘 - 荃葵巴士線食學生/教職員
最多咪三幾班, 用38/42C名義開仲實際
唔通同你用702+36A/36B既走線漫遊咩...
GW4866 發表於 2021-3-10 07:02 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-9 22:25
如果想分流36M堆客(特別係回程)將36A回程兜一兜葵芳站就可以
亦都唔洗改到同36M同價
因為一定有趕時間客& ...

葵芳站返梨木樹好趕時間又唔介意車費既仲有46X/46P/47A/47X
根本唔使專登搵條疏到嘔既36A兜入去

荃葵去九龍塘夾聯合道+九龍城好過夾落深水埗
不過正路都唔輪到梨木樹有份
如果十年前702無拉去九龍塘,36A就或者有得諗既
GW4866 發表於 2021-3-10 07:36 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-3-9 09:34
32本身有象石梨木樹上葵流水
同時荔枝角道個半獨市位人口上升,好難搵到合理補償
我覺得難以直接取消,頂 ...

上葵流水即將有40P替代咗大部分,我個著眼點唔係呢到
主要係中間段和宜合道(以及石英徑)出入九龍問題
至於荔枝角道(長沙灣一段)問題,先前另一post我都講過,佢地出入旺角仲有2/2A/2X/6F/202揀
反方向32又唔到葵興芳係去d屋邨屋苑作用唔大,無必要繼續留線行果到

36A/B價錢牌問題,係我個方案入面無呢一個問題(不再詳述,有興趣可以搵返2018個post)
而拉31B亦都會有收費問題,去程都可以話直接加石籬分段
回程就難搞啦,搞雙向分段咁咪成邨人落車時迫返上車頭/巴士站拍卡,費時不便
亦唔見得9co肯賣大包直接收宜家31B個價比人返梨木樹

上葵呢邊,31B拉唔走前面講咗,35A回程顧到上面屋邨顧唔到下面和宜合道,
而且對一帶私樓/工商廈兜耐咗同不便,尤其工商廈一邊更進一步推客落31M轉鐵
同時35A去程係行石排街出而石英徑無咗32/36B後出油旺變真空
假設將35A調返轉行補足返石蔭服務又輪到石籬一邊出事,加上道路設計限制諗咗幾種行法都係行唔通
以上係未計單上葵靠31B/35A夠唔夠載,而35X都只係由35A自身分拆,車一樣咁多
所以我認為點都要留返條至少出到旺角既線直行和宜合道,補位兼幫手清客
個人傾向留36B走線而唔係要行荔枝角道既走線

前設一條做象石+梨木樹直出下,暫時我個諗法會:
232 象石/梨木樹-直出長沙灣道-南昌街-荔枝角道-彌敦道-改去中港碼頭,收$7.2-$7.5
36B縮短奧運(?),32摺埋
36A留低做堆長沙灣區內毒市位同改行東京街(做麗翠苑同新公屋)

先唔計各區肯唔肯大搞,9co同混吉肯唔肯幾條線仲係做長沙灣深水埗

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 明白,慢慢消化下呢段文字

查看全部評分

GW4866 發表於 2021-3-10 08:05 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-3-9 22:10
真呀, 起碼做到梨木樹版既238X
收番$6.8 擺旺角都好
淨低旺角以南交比36X 做

大方向唔錯
梨木樹直出只到旺角即係只係將32飛走上葵同搬返出長沙灣道
除咗直出呢一樣同我原方案既諗法都相近
而且做返36X係會比到梨木樹出尖沙咀兼唔使似35A/234X般由頭碌到落尾,同時補到中間好多真空位
(所以我係#57既232改去中港碼頭係盡量想做到尖沙咀呢一點)

唯獨深長荔返和宜合道(中間石蔭一段)無咗直接車而要焗兜35A
另外都係擔心上葵來往深長荔得返31B+拆線後35A夠唔夠頂

35A太子站/弼街直飛尖東係諗住點行?
GZ4031 發表於 2021-3-10 15:56 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2021-3-10 08:05
大方向唔錯
梨木樹直出只到旺角即係只係將32飛走上葵同搬返出長沙灣道
除咗直出呢一樣同我原方案既諗法都 ...

冇架lol 尖東去太子都係私落中郵 nathan 行快線唔停站就算
除非創意到行公主道再落太子道西... 但會真空左旺角站到太子站一帶... 唔理想又要塞...
咁真係倒不如跟紅隧線咁落油麻地, 完全飛站咁去弼街, 其實12分鐘應該已經到
好過響旺角亂咁塞總站, 衰D講當你旺東拎左93K 條坑, 塞上去都12分鐘...
S3V1742C 發表於 2021-3-10 16:44 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽