hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 42C即將有12.8m掛牌
開啟左側

42C即將有12.8m掛牌

低地台AD 發表於 2021-3-7 23:13 | 顯示全部樓層

williamau 發表於 2021-3-7 14:19
41A淨返4架又唔換埋佢..荔廠想點架..

你見44仲食緊柴就唔好諗荔廠會俾好新既車41A
KU1391 發表於 2021-3-7 23:26 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2021-3-7 23:13

之前無換走facelift算係咁
Kirino 發表於 2021-3-8 02:18 來自手機 | 顯示全部樓層

荔廠首10部紅蛋一手已經係畀41A,之前TV,TW facelift 都係一手41A,再之前舊頭 TN9665,TP7985都係一手,果時另外堆 TM都仲算新,雖然唔係一手,甚至十幾年前果4部 MP都係一手新車,44一直以來都係食柴啦,好遲先開始加金,係後來低排實施先有 TB/TC,當時短暫仲新過41A(41A當時仲係綠蛋),不過近來44待遇算係好咗,之前全線 facelift ,而家都主力 facelift 算係咁,比起其他青衣廠低排線都新啦。改快初期41A堆AVW,AVBW都差唔多十年車,但後期綠蛋開始已經keep 住唔過4年車齡,部分車款甚至唔過1年就換新,而家堆紅蛋都只係3年幾,近年已經比起以前待遇好得多,我已經心滿意足啦
znc1911e 發表於 2021-3-8 02:37 | 顯示全部樓層

44大部分金FL叫食柴
41A正字軌全B8L蛇車紅蛋叫"荔廠無俾新車41A"
kps19862008 發表於 2021-3-8 04:20 | 顯示全部樓層
znc1911e 發表於 2021-3-8 02:37
44大部分金FL叫食柴
41A正字軌全B8L蛇車紅蛋叫"荔廠無俾新車41A"

咁叫新咩?應該荔廠一有新車就比晒青衣線先!然後係青衣線換番舊車出去掛其他荔廠線先岩嘛!其他線掛過既二手新車我地青衣都睇唔上眼!一定要新出牌新落地既車優先派晒所有青衣線,其他線執二灘先叫公平,青衣用最新車明白未!就算之前有一手新車都好,而家派二手更新既車我地都當佢只會派二手新車比青衣線既啦!唔好同我講42A,948呢啲個別例子,我地青衣最終要求係全個青衣既主力線都要用最新既車,青衣次要線就用青衣主力線甩出來既二手新車,啲舊車就調番出去掛非青衣線咁就最完美!
AtrHenu 發表於 2021-3-8 05:06 | 顯示全部樓層
bb606606 發表於 2021-3-5 21:55
比較有興趣42A架E6X會去邊呢

今次調動並沒有傳訛話會郁42A批E6X調去行290,只係調批紅蛋過去俾其他唔駛安全帶的2奶線並換咗堆B8L.

btw,經過今次調後948已經有過半字軌128化並甩走3架UD牌水塘車轉返去5年前的出生地繼續渡日如年.
AtrHenu 發表於 2021-3-8 08:17 | 顯示全部樓層

英雄 發表於 2021-3-6 19:25
不過用舊車就可能會趕客

如果噤講兩巴10仔長期用垃圾車上陣,睇怕好多人都要保鐵或行路!!
4eyesryo 發表於 2021-3-8 10:38 來自手機 | 顯示全部樓層

年份網更新咗7架V6X,6架掛948,1架掛42A甩B9
Kirino 發表於 2021-3-8 10:53 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2021-3-8 05:06
今次調動並沒有傳訛話會郁42A批E6X調去行290,只係調批紅蛋過去俾其他唔駛安全帶的2奶線並換咗堆B8L.

b ...

乜嘢叫5年前出生地?堆 UD 12.8以前有掛過42C咩?
tunghang 發表於 2021-3-8 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層

Kirino 發表於 2021-3-6 13:29
K廠101完全唔差,L廠118都仲好 ok,就算112都算係咁

102未轉12.8前同112一樣用紅車
而家得101同118可以密密換新車