hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果有個總站插旗就可以開線搶客
開啟左側

如果有個總站插旗就可以開線搶客

士刁拔尼.奧 發表於 2021-3-6 13:31 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2021-3-6 11:19
應該全港大亂鬥,等全港乘客都可以享受競爭嘅好處

咁就重溫當日新城鬥搶客下怡和街嘅情況⋯
jpoon 發表於 2021-3-6 13:36 | 顯示全部樓層
唔睇清楚仲以為係0生開文
有競爭唔係好啲咩?唔通好似689/777咁好好?
http://jpoon9394.blogspot.com/
neoplan720p 發表於 2021-3-6 13:56 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-3-6 13:36
唔睇清楚仲以為係0生開文
有競爭唔係好啲咩?唔通好似689/777咁好好?

本身有競爭係好事,
例如安達臣區招標線,又或者將荃線,車費同班次都明顯比唔招標吸引。
e.g. 290系曾經平過98C;613、608由開幾班變開全日。

但惡性競爭就另一回事。
要記住,巴士公司資源唔係無限。
走左去惡性競爭,乘客未必受益,但另一區或另一條線既乘客就會受罪。
例:聯營隧巴線,總會係交接時段兩間公司鬥開車,結果往往得半車甚至載空過海,浪費資源;
同一時間,係時段既中間,就會好疏車,甚至出現留後。
甚或為左搶客,收其他無乜競爭需要既路線既車,去柯打隧巴線,
咁又係咪好事呢?

講返呢到,
例如尚德,真係有需要兩條線去旺角同尖沙咀咩?
例如康城,唔係覺得偉業街同九商撐得起一條全日既797嘛?咪又係搏俾人去將轉轉車。咁咪即係同98重疊囉。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 Huge C

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Justshamxx 發表於 2021-3-6 14:05 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-3-6 13:07
又不如調轉講:
明知尚德有296C同296D分別出旺角同尖沙咀,
點解運輸署又容許796C同796P停正尚德?

容許796C同796P停正尚德->容許惡性競爭:小程度上認同。的確796C同796P喺尚德擸嘅客都真係唔少,但係如果城新冇得喺嗰度擸油水,咁佢可以喺邊度擸呢?港島?港島車費統加?本人樂見此景良久!
不過,我都覺得將南發展到咗一段時間之後,嗰啲新巴路線飛走尚德嘅機會都唔細。

至於青富苑/明翹匯來往青衣站嘅路線,如果真係好想直接批畀九巴嘅話,你要諗下小巴點諗啦喎

我最想講嘅,
係運輸署冇你講到咁冇道德。雖然佢近期啲新線係以招標形式,定係直接畀現有巴士公司做嘅準則好難觸摸,定係佢根本冇準則都好,我都反而覺得係運輸署另類展示自己嘅道德啫。佢其實係唔想見到現存嘅幾間專營巴士公司喺度累鬥累,更加唔想啲巴士公司因為避開另一地區而搞到自己客低,又希望用些少現有資源,去補償一啲因為突發事件(例如屯馬綫一期只達啟德)而導致的巴士服務。香港嘅巴士服務唔係冇王管嘅。
你話我幫政府洗地好,盲撐政府都好,我想講句,做政府(代入政府角色)係好辛苦嘅。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
053h4 發表於 2021-3-6 14:11 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-3-6 14:51 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-3-6 14:05
容許796C同796P停正尚德->容許惡性競爭:小程度上認同。的確796C同796P喺尚德擸嘅客都真係唔少,但係如果 ...

運吉係真對青衣居民著想既,
明翹匯應該要係招標出入九龍既巴士線分流客量爆燈既42A而非罰人讀番幼稚園來往青衣城新線。
呢D所謂新接駁線開黎有幾大意義?
行出青康路有幾條線搭到去青衣城,
最車海既88D總站落車行過去亦得。
fleetline 發表於 2021-3-6 17:11 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-6 11:02
互相搶客無問題,但唔好一方面搶人生意又阻止對方搶人生意就得。

唔比296D入將南之後開條796p去尚德做尾站搶客, 你好明顯係講緊新巴

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 Huge C

查看全部評分

儲錢
fleetline 發表於 2021-3-6 17:20 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-3-6 14:05
容許796C同796P停正尚德->容許惡性競爭:小程度上認同。的確796C同796P喺尚德擸嘅客都真係唔少,但係如果 ...

其實調景嶺加將南人口早已超越尚德人口,
如果新巴願意飛走既早就走左.

反而因為搶客, 搞到區內兜路嚴重而嚇走乘客,
實際上更影響收入.

儲錢
fleetline 發表於 2021-3-6 17:25 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-3-6 12:20
「由當日尚德開始」:你應該係講緊新巴靠招標而得嘅將軍澳南路線,又稱「將軍澳九龍專線」。頭兩條路線分 ...

796c一開始尚德冇站, 明顯地係避開惡性競爭.

只是新巴投訴冇錢賺, 之後逼運輸署比796c停站

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
Justshamxx + 1 + 5 多謝分享,本人從速更正

查看全部評分

儲錢
053h4 發表於 2021-3-6 17:29 來自手機 | 顯示全部樓層