hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有南區專頁批評元朗區議員建議72A和96改循環以換取967去 ...
開啟左側

有南區專頁批評元朗區議員建議72A和96改循環以換取967去銅鑼灣

arfung 發表於 2021-3-10 12:44 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2021-3-10 12:21
唔係265M自己唔爭氣,屎水晨早跌更多客
到時佢就唔係試水溫係要救亡

天北人口著實不少,其實欖隧得265M一線能快速直達,兩繁日間其實有點不足夠。
尤其下繁次次都排長龍,然後等一輪後做閘長,感覺不好。

265B區內太兜,幫唔到手疏導265M。根本長遠應和69X執執區內分工。
269D兜元朗,更加不會用佢。
269M區內路線相對好D,雖然點都比265M慢一截,但始終天北服務範圍未係最廣泛,不過有時怕左265M擠逼情況,碰巧見到有車有位都或會搭269M。
LN9267 發表於 2021-3-10 14:12 | 顯示全部樓層
https://www.districtcouncils.gov ... 021_23a_CityBus.pdf

城巴回覆也是說RPP的內容,這次巴士公司看著兩區議員爭拗,真的一地花生。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
RobynnNKendyFan 發表於 2021-3-10 18:10 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-3-8 22:16
不如你叫那個不知名專頁出少兩句聲仲好,當正成個世界圍住南區轉好乞人憎,72A 96 已經客少仲要死霸爛霸 ...

少極都唔會冇客㗎喎
同埋 72A 96 搬位的話
我怕一單會長好多
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2021-3-10 18:14 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2021-3-9 12:01
當個世界係圍住南區轉當正自己係地球中心的野,無野值得睇,但班人批鬥巫生就有問題。 ...

個個都係自我中心
沒有誰比誰高尚
我自己就諗
72A 96 唔擺摩頓的話
條走線我怕會好核突
本身擺摩頓就啱啱好
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2021-3-10 18:45 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-3-9 10:07
你咪計下南區咁多條摩頓台總站同埋經銅鑼灣的線開幾多班車。

深灣利東死胡同位嚟
冇得唔一村一線
至於客量我搵日同你數
唔走數
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2021-3-10 19:03 | 顯示全部樓層
s121424 發表於 2021-3-8 23:15
你咁講,屯門區都有962X 同962B 兩條全日線
唔好單講967X, 其實好多地方希望入銅鑼灣
但南區個D一邨一低 ...

唔係咁計
要考慮嘅因素都好多
反青沙撐獅隧
JX9097 發表於 2021-3-10 19:18 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-3-8 21:43
印象中唔係勵德邨戟住行唔到12米,而係咁啱常用勵德邨嘅81號線戟住興華邨唔行得12米,順帶連累26號線冇12 ...

銅鑼灣徑天橋來回都行得12米
上山方向108日日都咁行
落山方向城巴私牌車一日都幾十架

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

leo_ku 發表於 2021-3-10 19:38 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-3-10 19:40 來自手機 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2021-3-10 19:43 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2021-3-10 19:38
長好多?咪玩啦,香隧有左鐵後已經塞少左啦,起碼唔會日日間封先。

對呢類短線嚟講
搬去隔離總站比例上都加咗唔少
反青沙撐獅隧