hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有無邊d當年已經取消取消的巴士路線,現在有潛質可以重 ...
開啟左側

[其他] 有無邊d當年已經取消取消的巴士路線,現在有潛質可以重新開辦有關路線

KTL-A137 發表於 2021-3-11 14:35 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-3-11 12:34
其實如果拎3B 換加強版 205M 可取

慈北- 慈中 - 鑽地- 富山

3B 半死不殘就算
只係睇屯馬全通會唔會一波帶走晒中段嘅 5, 5C, 11 留返相應嘅快車
駁過山我唔肯定山上會 prefer 73 九龍塘轉 / 37AMS 落黃大仙兩條舊路 定 19M 落鑽石山行新路
總之荷里活轉大隧、拉是但一大隧線條尾上去、甚至直接搞82P山上版就應該唔會係山上人條菜
HS1588 發表於 2021-3-11 14:57 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-3-11 12:21
其實我傾向放棄安定

260C 全日,開20 分

三聖置樂御海灣呢啲餅碎早繁試幾班車還可, 全日真係太天荒夜譚, 事關置樂連 73R 早繁都養唔起要收皮
只不過係青公一帶堆新樓係一個替機去試下將 61M 重組, 但拉 260C 落水又真係唔關事

HS1588 發表於 2021-3-11 15:05 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-3-10 21:36
經置樂嘅建議,唔知有冇考慮過三聖嘅感受?

置樂最少仲有一半位置係可以用合理步程行去屯官搭67系。但三聖 ...

置樂都無位擺, 唔通同 962B 鬥塞青海圍咩
三聖上公路, 行置樂慢得幾多呀, 5 分鐘都無, 淨係唔洗行都已經係賣點啦
咁行法咪同當年 261M 一樣, 但當時 261M 客量已經唔得, 宜家有埋鐵唔洗諗
Ohm 發表於 2021-3-11 15:27 | 顯示全部樓層

kingkonghi 發表於 2021-3-9 14:12
57號要等條路個環評過咗先有可能開
69K更加唔洗諗,去粉嶺嗰段唔夠巴士行,所以九巴先想275R延長去馬頸

巴士重返白泥仲以為係FF,點知原來真係有機會有,不過就唔係去元朗
JX9097 發表於 2021-3-11 16:37 | 顯示全部樓層
KTL-A137 發表於 2021-3-11 08:11
樓主係「竹園 / 竹園邨大帝」?
40 上得山用 6D 2A 轉乘就唔會有空間畀 6B 6E 呢啲流水地圖炮翻生
而家要開 ...

205M得一班車上車站仲要遠離小巴站

搶得啲乜
士刁拔尼.奧 發表於 2021-3-11 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層
KMB 57、58 應該有機
Anonymous 發表於 2021-3-11 18:21 來自手機 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2021-3-11 15:05
置樂都無位擺, 唔通同 962B 鬥塞青海圍咩
三聖上公路, 行置樂慢得幾多呀, 5 分鐘都無, 淨係唔洗行都已經 ...

無話擺置樂,重開原261M已經好好,甚至261U都可以收貨。行置樂有時快,但燈位唔順就好易慢。同樣地兜入兆麟街亦唔快,就咁停海榮路已經方便到接近兆麟居民

鐵去到三聖根本就唔係巴士嗰皮,505難等甚至難上就係人都知,巴士閒閒地2-3個字先到三聖,而且除左K51之外係難等。

以前冇人搭係因為屯轉冇開,啲263/260X/258D/259D嗰啲根本就轉唔到。而且齋做荃灣同總站站位相反,冇咩人死等。拉疏小小60M谷埋班兆翠居民搭261M,成件事咪好睇好多。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-11 18:29 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-3-11 18:21
無話擺置樂,重開原261M已經好好,甚至261U都可以收貨。行置樂有時快,但燈位唔順就好易慢。同樣地兜入兆 ...

個餅咁細都係拍烏蠅,都唔好話抽60M水
三聖行置樂定行豐景園都唔差太多,甚至比較埋52X/61M行下路都唔差幾遠
該區人口密度又唔高,要行去第二度搭車嘅嘅一早行曬

唯一可以諗下 屯轉-屯興路-置樂-三聖-豐景園或中央廣場-屯轉 行循環線(又或者掉轉方向搶962X/西鐵客)
類似61A,食返啲轉車客
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-11 18:42 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2021-3-11 14:57
三聖置樂御海灣呢啲餅碎早繁試幾班車還可, 全日真係太天荒夜譚, 事關置樂連 73R 早繁都養唔起要收皮
只不 ...

61M好難放棄區內短途
260C好難被VIP放棄
想用61A陰乾61M但暫時只得清晨一班
剩返行下路或遠離大路嘅盲點(置樂,三聖,中央廣場,御海灣/泳池)可唔可以串埋一齊做U車
不過御海灣/泳池都比人用259E插緊旗,剩返個餅更加細
天空之神 發表於 2021-3-11 18:48 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2021-3-11 14:57
只不 ...

御海灣早繁將會有259E

同全日260C 係2 件事,仲有可以做埋嘉悅半島,三聖半身 NR73 無做既客
應該會keep 到20 分一班
.