hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新報站
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴新報站

吳宗錡 發表於 2021-3-11 13:10 | 顯示全部樓層

Kingston_Kwan 發表於 2021-3-11 10:30
其實個個站「請緊握扶手」仲煩囉

而且我覺得播「請緊握扶手」嘅時機都唔啱。
真係要播就應該喺啱啱閂門重未開車時就播,而唔係報完站行車速度穩定咗先播。
吳宗錡 發表於 2021-3-11 13:10 | 顯示全部樓層
ne2059 發表於 2021-3-11 09:57
咁咪唔使怕瞓過龍miss咗個轉車站

咁應該好似新城咁,到站之前一公里就報多次站。
ViviTse 發表於 2021-3-11 15:06 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2021-3-11 13:10
咁應該好似新城咁,到站之前一公里就報多次站。

印象中好似有試過?有次坐98D好似茵怡花園咗2次,不過唔知係自動or車長手動
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Tummy 發表於 2021-3-11 15:37 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2021-3-11 15:06
印象中好似有試過?有次坐98D好似茵怡花園咗2次,不過唔知係自動or車長手動
...

如果祇係試過一次 以後就冇試過嘅話99% 都係司機自己撳

[正題]
卽將減速通過轉車站 個報站 屯門方向喺上完轉車站前個斜之後就會播
報站 moon 都係出返 屯門公路轉車站
但佢唔係特別報站 所以喺 LCD moon 上面會出現兩次 屯門公路轉車站

而且個報站得廣東話同普通話有聲
但普通話個 slot 都係講廣東話
(1999)
new moon.jpg
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
Tummy 發表於 2021-3-12 02:35 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2021-3-11 11:02
今朝聽到有新報站:類似》屯門區落車泊卡,享有分段收費。》通過轉車站中,請緊握扶手,以上新報站,都係只 ...

第一個報站係咪有啲車有聲有啲車冇聲因為今日見到冇聲

另外單睇字未必易明 所以特登拍咗條片示範一下
https://youtu.be/bqo83Uk7mow

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +2 收起 理由
hijackduck + 1 + 2 多謝分享
JV569 + 2 有片有真相

查看全部評分

ky26042008 發表於 2021-3-13 05:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-11 10:30
其實個個站「請緊握扶手」仲煩囉

唔咁樣做班咸魚就會個個上車棟棟企,跟住一轉彎就訓低哂,再賴個司機手車太快
wesleyyc 發表於 2021-3-13 12:23 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2021-3-11 15:37
如果祇係試過一次 以後就冇試過嘅話99% 都係司機自己撳

[正題]

睇黎報站機個firmware要update下就真
依家睇落佢係同加多個站冇分別
如果可以好似新城咁當佢係個提示信息咁處理會好啲

Mueller 發表於 2021-3-13 13:20 | 顯示全部樓層
wesleyyc 發表於 2021-3-13 12:23
如果可以好似新城咁當佢係個提示信 ...

睇topic以為九巴試新報站系統.

回正題, 九巴個凱倫報站都真係要考慮換咗佢, 只係紀錄站點, 變咗想播呢啲特別提示都要當報多一個站咁處理, 觀感上真係好奇怪.

同埋個報站間中都會報漏站, 司機唔睇住ge話就成程都唔會再報站, 真係唔掂.
Tummy 發表於 2021-3-13 19:05 | 顯示全部樓層
wesleyyc 發表於 2021-3-13 12:23
如果可以好似新城咁當佢係個提示信 ...

以 #KMBNOIT 嘅精神同埋 #cannotrun 嘅技術嚟睇
我諗可以慳返啖氣

同埋想更正一下 本站設有分段收費拍卡機 個報站
原來分 有聲版 (成程車播一次) 同 冇聲版 (其餘站)
仲有祇會喺普通話個 slot 先有聲
例如依家坐緊 58M 得青松觀個站先有聲
(我喺寶田上車 唔知其他站咩情況啦)
wesleyyc 發表於 2021-3-13 20:40 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2021-3-13 19:05
以 #KMBNOIT 嘅精神同埋 #cannotrun 嘅技術嚟睇
我諗可以慳返啖氣

當然仲未計#九巴美學 啦