hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有荃灣區議員要求40P保留總站在石圍角
開啟左側

[路線計劃/RPP] 有荃灣區議員要求40P保留總站在石圍角

HM3044 發表於 2021-3-14 21:35 | 顯示全部樓層

不如踢32落西站啦
kps19862008 發表於 2021-3-14 22:10 | 顯示全部樓層
睇老九有冇心真係肯做40P全日定就咁提議博有議員反對,之後順水推舟話有議員反對所以唔全日啦。如果老九真係因為石圍角反對搬總站而唔搬兼全日,咁對梨木樹咪好唔公平!當初梨木樹反對936拉上石圍角,九巴好強硬照拉上去既喎!今次冇咩理由石圍角要求保留40P係石圍角老九會照做唔拉落荃西兼全日嘛!
 樓主| ricky 發表於 2021-3-15 11:42 | 顯示全部樓層
kps19862008 發表於 2021-3-14 22:10
睇老九有冇心真係肯做40P全日定就咁提議博有議員反對,之後順水推舟話有議員反對所以唔全日啦。如果老九真 ...

石圍角總站咁細,霸咁多條線做總站做乜。再者,梨木樹同石籬總站重建時都無預有新路線加入,就算加到新全日線,總站都唔夠位擺車,所以派車都唔會多,班次都唔會密。
前荃葵青區居民
samuelho668 發表於 2021-3-15 19:36 | 顯示全部樓層

我指全日左之後, 現有的 40P 編號可以保留做全日線的輔助線
全日線唔會叫 40P
Mercer 發表於 2021-3-16 16:58 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2021-3-13 23:24
人地想用 $9.6 做荃西象山石圍角梨木樹特快, 再開少幾班 36

講真32B單野一下攬炒36 同235, 都未同佢地計數

本身搭36返梨木樹依家轉左紅小同312
235 去石蔭街市就要硬食國瑞路.

十四鄉準居民 恭喜晒!
Ricky403 發表於 2021-3-16 18:06 來自手機 | 顯示全部樓層
我諗最後頂多上繁留一半班次石圍角開
議員咪可以成功爭取全日之餘,上繁繼續起碼有一半班次石圍角開囉
 樓主| ricky 發表於 2021-3-16 18:29 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-3-16 18:06
我諗最後頂多上繁留一半班次石圍角開
議員咪可以成功爭取全日之餘,上繁繼續起碼有一半班次石圍角開囉 ...

係,如果全日做到石圍角開出,就唔使搞十幾年都未全日到
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2021-3-16 18:54 | 顯示全部樓層
samuelho668 發表於 2021-3-15 19:36
我指全日左之後, 現有的 40P 編號可以保留做全日線的輔助線
全日線唔會叫 40P
...

黃家華建議40P做240
前荃葵青區居民
32 發表於 2021-3-16 19:39 | 顯示全部樓層
kmbdennis 發表於 2021-3-14 19:35
若果九巴40P全日就俾呢條友搞禍左,就真係冇眼睇啦!

明明延長去如心 加多兩個站,可以貫通成個邨,
佢反而要堅持半個邨有得搭 半個邨冇得搭,
呢啲所謂議員 連自己紮根嘅地方(石荷、 石蓮、石桃)都唔希望有服務 ,
可想而知,平時究竟做緊啲乜嘢?
384047x 發表於 2021-3-16 20:26 來自手機 | 顯示全部樓層

32 發表於 2021-3-16 19:39
明明延長去如心 加多兩個站,可以貫通成個邨,
佢反而要堅持半個邨有得搭 半個邨冇得搭,
呢啲所謂議員  ...

點止,40p爆係人到知,但係尾站果區區議員未出聲,憑乜野石圍角區議員驚果2個站有客上搞到後面上唔到?

仲有,最根本問題係無論有冇全日,都應該爭取40p加班,而唔係因為怕尾站上唔到叫九巴唔好延長,連腦都冇做咩議員,因為佢冇腦搞到40p全日唔到又冇得加班佢不如自己唔好做啦!

btw 40p其實唔改總站好難再加班,石圍角最多泊3部車但又要同32,936share,自己本身又8分鐘一班可能要泊2部係站頭