hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議將軍澳隧道轉車站啟用後 調整690分段收費 ...
開啟左側

建議將軍澳隧道轉車站啟用後 調整690分段收費

eric278 發表於 2021-3-24 10:24 | 顯示全部樓層

還有要考慮未來690有機會改經將軍澳藍田隧道往返港島
還看香港公交
Justshamxx 發表於 2021-3-24 10:42 | 顯示全部樓層
本人反而覺得690會改經將藍隧、尚德,補回尚德未能乘坐巴士直達過海的不義,並提供尚德往康盛的服務,以取締296M;藍田過海會由619X提供全日服務取代;藍田來往將軍澳可改乘694及綠小17;當然如果有需要嘅話690P可以留喺將軍澳隧道。
690喺將軍澳隧道嘅優惠整嚟嘥氣。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
 樓主| ViviTse 發表於 2021-3-24 23:11 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2021-3-24 10:24

但效率較低、反對聲音較高,因為全個藍田/觀塘區有站變無站,而轉車站(興田/秀茂坪/寶達)亦然,而景林站位亦會變差,偏離原有客源

如果day1打算行將藍,點解無轉乘優惠都要停轉車站?
290X係正正係個反例,一開始已經plan定上安秀道,於是寶達都唔停
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| ViviTse 發表於 2021-3-24 23:16 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-3-24 10:42
本人反而覺得690會改經將藍隧、尚德,補回尚德未能乘坐巴士直達過海的不義,並提供尚德往康盛的服務,以取 ...

但咁樣改動 會令原有藍田/觀塘/景林/新都城一帶乘客 站位變得非常差,甚至有站變無站,偏離原有客源

而且,如果692取消至今 巴士公司有意為尚德 繼續提供直出港島服務,就算行將隧 其實一樣可以做到,但巴士公司並非咁樣選擇
 樓主| ViviTse 發表於 2021-3-24 23:26 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-3-23 23:48
尚德跌客,除咗步程係可接受之外(仲要係平路)
最重要係尚德擺咗部兩蚊機喺度
當年黨鐵收緊$12樓下,計 ...

講起電梯,隨口講講,其實係咪只得康盛可以起電梯(lift)呢?翠林有無得研究起escalator?
畢竟而家17M已經「訓練」咗一班居民出來,坐其他車/步行,如果有escalator落鐵未必無吸引力

價錢方面,如果情況類似今年,巴士公司減班會直接流失客源,但鐵路減班最多只會變迫,
可見若發生類似情況,未來巴士公司一樣會加價,而鐵路受可加可減影響不能加,差距可能更大,
尤其690本身有部分學生客坐,佢地$13.4果陣都已經諗諗,若果加到$15~16好可能直接流失

690拉直相當同意,去程咁Z字型兜路,真係幾花時間,不過都係果句,希望寶順路可以一併劃專線減塞車
至於692/692P,個人認為機會不大,不過整個炮北分段,或者開條分支690B又無妨嘅(吸得一個客得一個)
JX9097 發表於 2021-3-25 07:19 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2021-3-24 10:24

690改行將藍=自殺
因為即使行將藍,將南段都冇位設站
即係將軍澳區內coverage不變
(同時亦唔見得因為改行將藍而特別吸引將北客回流)

但係行將南就變相放棄啟田道
啟田對690而言係相當重要
(講緊每班車嘔到10個客左右)

以690平均做緊唔夠100人過海嘅時候
10個客嘅比率係好高

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 3 + 10 精闢見解,更何況唔止10個

查看全部評分

JX9097 發表於 2021-3-25 07:33 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2021-3-24 23:26
講起電梯,隨口講講,其實係咪只得康盛可以起電梯(lift)呢?翠林有無得研究起escalator?
畢竟而家17M已 ...

就算翠林整電梯落山,落腳點只會比康盛更差可以預見個落腳點會喺基德小學隔離
(直線距離最近,而且避開到山下建築群)
嗰個位要去黨鐵站,一樣要行番去怡心園先入到去寶林區
即係話落山後步行距離比起吹咗十年嘅康盛電梯更遠
試問咁又點可能吸到客用?

至於690B,喺隔離帖回咗
Justshamxx 發表於 2021-3-25 10:59 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-3-24 23:16
但咁樣改動 會令原有藍田/觀塘/景林/新都城一帶乘客 站位變得非常差,甚至有站變無站,偏離原有客源

而 ...

尚德有直出港島嘅服務啊,一直都冇取消到啊,咪694囉!

690尚未改經尚德,只可能是因為將藍隧尚未通車,要兜埋尚德會令康盛過海變得特別慢而已。
借用一位在Facebook認識,居於將軍澳的業餘巴士研究友人,在2019年時向巴士公司提出的建議,見附圖;當時他已提出:「已經寫得比較保守,如果唔受就唯有等將藍隧

原有藍田站位變差?我將690改入將藍隧嘅同時,會同時將619X提升至全日服務,並在擴展服務後的班次加停啟田各站。
你講得出仲有邊啲客流失,我逐一同你講補救。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
JX9097 發表於 2021-3-25 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-3-25 10:59
尚德有直出港島嘅服務啊,一直都冇取消到啊,咪694囉!

690尚未改經尚德,只可能是因為將藍隧尚未通車, ...

去程拖長山上車程(寶林總站仲要自轉)此消彼長下,整體客量隨時都係打個和

回程只係將坑口客倒走,變做尚德客
(你唔係覺得坑口客會喺景林邨個站行番去下話?
至於將軍澳游泳池,住得將軍澳嘅都知呢個站根本唔會有人上落)

反而來回統一走線可以縮短山上車程嘅同時
又可以做到厚德/ 頌明客

尚德依家出門口都有三條邨巴線
出觀塘又快又平,轉車直頭唔使點補錢
過條馬路直頭多間新巴畀你揀
想坐鐵咩?要平可以買都會票
坐唔到咁多程車咩?擺埋部兩蚊機畀你拍

對比將北,尚德根本就身在福中不知福

至於改行將藍,個人係唔贊成
理由已經重複咗好多次

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 3 + 10 精闢見解

查看全部評分

Justshamxx 發表於 2021-3-25 13:09 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-3-25 12:43
去程拖長山上車程(寶林總站仲要自轉)此消彼長下,整體客量隨時都係打個和

回程只係將坑口客倒走,變做 ...

友人當初乃見將藍隧尚未通車之時,盡量爭取690線服務將南,以償將南未能直達港島西之不義。
將藍隧通車後,既有機會690改經尚德、將藍隧,更有機會復辦692,可能性無限,尚待巴士公司發掘。

「住得將軍澳嘅都知呢個站(寶順路將軍澳游泳池)根本唔會有人上落」:唔使我住將軍澳,都知寶康公園根本唔會有人上落啦,唔見巴士線取消嗰個站,茵怡花園直入將隧?

「來回統一走線」?點統一法?690出將軍澳行寶康,返將軍澳行寶順路停景榕樓,已經唔統一啦,要統一嘅話,回程停茵怡花園、寶儉樓、欣景路南行先至返英明苑囉!

「對比將北,尚德根本就身在福中不知福」?你眼中尚德邨可能只係得唐明街沿途嘅樓宇,冇「廣明苑」、「寶明苑」嘅概念……