hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴60M,69X,276P減班、263A加班、265M調整班次 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴60M,69X,276P減班、263A加班、265M調整班次

0q9w8e 發表於 2021-3-17 23:32 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2021-3-17 23:21
係都放比青衣... 青衣成個中南部冇車去大欖
美孚唔會上265A
荔景自家都有269M 同原265M

今年青衣招標又唔加大欖線
GZ4031 發表於 2021-3-17 23:47 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-3-17 23:32
今年青衣招標又唔加大欖線

個腦唔見左
279X 成大段載空唔理
大半個青衣冇車唔理
你天北要做大條265M, 落到葵涌走線如果都有獨市位, 要做到68A 甚至60M 既水平唔係冇可能

但呢家比人既態度就係3條M線一齊黎一齊走, 你喜歡等就等, 唔喜歡就西鐵見
連本身自己天水圍分工都分到一舊屎咁, 我去天中景湖唔會搭69M 會搭269M快2個字有多, 去美湖天頌天恩唔會搭269M 會搭265M又係快差唔多2個字, 咁點解仲要同路唔同站一快一慢咁停
聯合班次做唔到, 分工又做唔到, 最後做到既就係一齊減班

天北既265M 算係最食腦而走線最好既一條, even 唔拆線直接加班都不為過, 但淨低既69M 269M 其實真係要諗點樣再分好D工, 3條M線亦唔係大家齊齊碌荃灣去葵芳荔景就有用
分一條比青衣中南, 時間冇蝕, 班次有機會仲多左, 何樂而不為, 如果總站照擺荔景, 仲可以順便解決埋青衣中南去荔景

不過算啦, 招將軍澳線都好既, 如果比善水投到先係最好睇
JC8385 發表於 2021-3-18 00:56 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-3-17 23:47
個腦唔見左
279X 成大段載空唔理
大半個青衣冇車唔理

而家嘅走線係咪最好我唔知,但肯定最穩陣
要做嘅就真係非繁忙時間咪再聯合到站

至於繁時青衣係值得做嘅
尤其而家269M有E6M用之下
269P廢物利用係個可以諗嘅方向
m_rd08 發表於 2021-3-18 01:16 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2021-3-18 00:56
而家嘅走線係咪最好我唔知,但肯定最穩陣
要做嘅就真係非繁忙時間咪再聯合到站

我覺得269P同269M其實可以下繁分家既...依家成日葵芳邨聯合到站班次都幾惡頂...
e.g. 269P 葵涌運動場至大窩口站後直達大欖隧道
269M 祖堯>葵福路>眾安街起原線
兩者各15分鐘一班應該可以分得勻D客...

如果咁拆OK既,265M下繁應該都可以咁玩

arfung 發表於 2021-3-18 09:16 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-3-17 11:02
0736 洪水橋開出,0808 到華都
0815-0818 到屯轉後接近坐滿
西隧上車先要企,約 0855-58 到北角消防局

識得好些朋友在太古坊一帶寫字樓工作,可能是工種因素,不少是10am上班又或比較彈性都得,所以較遲的班次(到達太古坊過了9點)都會好客。
這一點現象和葵涌車/東九龍車有一些不同。當然正常班次九點前到既就招呼到大部份人。

不過西隧口好似多左唔少人上車,初初開線時小貓三數隻,現在埋站會有人龍。不過就見點逼d客都上即班,唔多覺會主動留後等下班車咁樣(飛站除外)。
PF2802 發表於 2021-3-18 09:20 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2021-3-18 01:16
我覺得269P同269M其實可以下繁分家既...依家成日葵芳邨聯合到站班次都幾惡頂...
e.g. 269P 葵涌運動場至大 ...

索性取消269P好過啦.......完全冇存在價值
TR5774
arfung 發表於 2021-3-18 09:21 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-3-17 11:19
其實鰂魚涌好多人放 1730/1745
只係 960B 以前一直開得太遲

其實1830有960A,正路頭班(1800開)960B到中環都要1818-20左右,竟然仲會有十幾個客上車企位…
我記得960A大約1823-25左右就會埋站頭上客,上曬客等夠鐘就開,排隊尾都多數有得坐;可能班客真係貪960B新班次即到即走快左果10分鐘?

不過若960B新加呢班都有十個左右西隧落車,中途站上企位都大機會西隧後有番位坐。
無論原有還是新加班次,960B都穩定地有客西隧落,目測又不是全部轉乘客。
andy92 發表於 2021-3-18 10:32 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-3-18 09:21
其實1830有960A,正路頭班(1800開)960B到中環都要1818-20左右,竟然仲會有十幾個客上車企位…
我記得960A ...

1800 果班 960B 基本上 1812 就會到中環超群

初初仲係得大半滿可以執到廿幾人,但而家要企就少左大半

班客應該係貪快而選擇企,中環上好多都係月票客,散客多數搭旁邊既邨巴
andy92 發表於 2021-3-18 10:37 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-3-18 09:16
識得好些朋友在太古坊一帶寫字樓工作,可能是工種因素,不少是10am上班又或比較彈性都得,所以較遲的班次 ...

西隧上車基本上都預左企位,就算有位坐都係極少量

等多班都無意思,反而下一班可能仲多人過上一班

15 分鐘到北角消防局,企一陣好多人都唔介意

1320 發表於 2021-3-18 11:40 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-3-17 10:27
根本D人放工時間「感覺上」呢1年半載係早左。

之前960B頭班六點半,未夠6:20pm去到排隊都已上曬天橋隨時 ...

962c 以前頭車 18:20 keep 住多人, 就算用12.8 都要有人企,
但城巴唔進取, 唔係18:00 加多班/開早D , 宜家九巴 18:00, 18:15 都有車,
962C 生意就差左唔少
The Designer