hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 油尖旺區議會交運會就交通服務的數個訴求 ...
開啟左側

[其他] 油尖旺區議會交運會就交通服務的數個訴求

樓主| LN9267 發表於 2021-3-16 22:43 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-3-16 22:32
20A油尖旺反對姐
其餘區係咪都會反對先

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1199091-1-1.html

根據其他版友post,九龍城那邊議員更想20A在非繁忙時間有服務。

說真,啟德一直反映巴士線不足,多點服務他們怎會拒絕呢?
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
ma212223 發表於 2021-3-16 22:47 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-16 20:41
講真,當日根本就唔應該拉5A, 而係比城巴開新線。
啟德又唔係無經過招標程序。

係囉
邊夠城巴做得咁好
投標返嚟嘅20 22 就平一平
轉個頭返嚟開條20A就博懵收到$5.8
比啟德一開始得兩條屋邨就已經喺度嘅24收貴成級

你咁鍾意招標
咪再招過標囉
好肯定最後支標
邊個投到都唔會收$5.8呢個價

一出RDP   要去鵝頸橋?
053h4 發表於 2021-3-16 22:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Quanta 發表於 2021-3-17 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-16 22:52
望下1A幾錢先好無?咪又係5.8

1A幾時入咗啟德?
講貴你唔好拎297嚟講?
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-17 00:36 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2021-3-16 19:34
舊年強行取消W1, 914港島方向唔加返高鐵柯士甸站,那管只是早上繁時一至兩班914X/P,仲想減973班,此其一。  ...

W1算鬼數啦400個客都冇替代品又多
由頭到尾W線根本係一個政治而生既怪物

20A行車時間問題
我自己經驗係一般係google map用既時間
乘以1.3就類近巴士行車時間
大概又真係差唔多時間
行車時間反正又唔包休息時間
當然我同意如果可以唔使係西九站做總站既
就唔使兜兩轉廣東道

無站長所以要ban係咩理由?
好多站頭都無站長咁又點算?

20延長入九龍灣
問下老九同運吉先?
又望下未有20前老九有無興趣開條24A做大角咀<>九龍灣?
叫你搭16咪算囉
唔係屎水攞到條20佢會話有興趣?

總結
其實係唔係私人恩怨而令大眾無車搭?
我唔介意邊間巴士公司做
但20A走既位皆大歡喜
咁都要成條ban走?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 W1 分分鐘少人過新巴 88X 開全日.

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
dennis28a 發表於 2021-3-17 01:36 | 顯示全部樓層

無人唔比城巴改善啟德服務,但唔係日日廣東道落尖沙咀、佐敦道、旺角彌敦道塞到吐血仲亂開新線入去。
成條線有 9 成範圍同九巴重疊,咁都比開線?
仲要行兩轉廣東道兜落旺角先返啟德,咁叫做改善啟德服務?

20A 目標係比咩野人搭?如果啟德想要旺角線,咪去開條 20P 旺角是但搵位掉頭。
你話啟德要佐敦線,咪將 20 系一拆二,一條經旺角直插奧海城,另一條咪窩打老道直插高鐵站。
再唔係咪開 20X 高速去尖沙咀。
依個世界有大把選擇,點都唔係要支持運輸署就叫好,人地區提出合理質疑就叫盲反。

運輸署就係識得聯同建制派做埋晒埋政積工程,
你比條線比啟德一定要嫁,最後開得成咪放長雙眼睇下有無人搭?
班新移民落尖沙咀、高鐵站一定話 20A 太慢,落去搭港鐵。
惡意回復是不道德的行為。
EX-TL 發表於 2021-3-17 02:05 | 顯示全部樓層

議員板友入到嚟, 我都想直接問下兩件事:

1. 旺角滙豐轉角位, 十九幾條路線等轉彎, 同時又係九龍路線停站, 今年再整多啲路線, 有冇親自落場感受過, 有冇其他可行方案唔再畀新線咁行, 或者舊線改路避開?

2. 城巴開20A服務啓德, 九巴24經旺角, 都係油尖旺一員, 好似唔多覺你哋班議員有放24在眼內, 由得佢柄埋一二邊發霉頹做, 幾年前加經啓德, 出入九龍灣唔再受偉業街天橋影響, 理論上客量唔會差得去邊, 什麼九龍灣特車, 兜到天昏地暗, 班次亂晒大籠, 旺角站位差勁, 唔係講臨時站, 唔係話價錢平就可以求其做, 收貴啲又走去嘈人, 一陣又話46中滙街滿座, 24唔係好好清客工具麼, 咁嘅死款油尖旺都有責任, 可唔可以解釋下!
THomas20010808 發表於 2021-3-17 02:07 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-3-17 01:36
無人唔比城巴改善啟德服務,但唔係日日廣東道落尖沙咀、佐敦道、旺角彌敦道塞到吐血仲亂開新線入去。
成條 ...

20A好明顯就唔係做全程客啦

啟德有車去太子道西?冇
啟德有車去旺角太子嗰一段彌敦道?冇
太子道西同彌敦道有車去廣東道?得垃圾到喊嘅3C擦邊去港澳碼頭同埋單向281A

呢啲位冇客?唔係喎,但當九巴當班客冇到而善水想提供服務,點解都要嘈呢?

利申:支持開20X來往大角咀同埋九龍灣
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-17 02:08 | 顯示全部樓層
成條 ...

20A明顯係target做幾段客啦
尖咀<>啟德絕對唔關事啦係咪...
如果重疊晒既點會有得批
個窿既然老九唔願做
有人肯做又有咩所謂?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2021-3-17 02:28 | 顯示全部樓層

成條 ...
你話啟德要佐敦線,咪將 20 系一拆二,一條經旺角直插奧海城,另一條咪窩打老道直插高鐵站

20 做緊大角咀往來油麻地、廣華、旺角東區內流水功能,我相信議員版友都唔會同意咁搞

fb.com/scientisthk2usa/