hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 善巴能否推出月票,以挽救乘客
開啟左側

[其他] 善巴能否推出月票,以挽救乘客

kitarolo 發表於 2021-3-18 18:21 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-3-18 16:12
唔過海搭700蚊車有難度

260搭60程都唔過
33X又唔係每日有……
除非一天需搭三程或更多
053h4 發表於 2021-3-18 18:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
lsc04d11 發表於 2021-3-18 18:28 | 顯示全部樓層
要分清佢堆962,969減班係因為失業率,wfh,其他疫情因素 定係九巴月票而城巴冇  先可以下定論喎
BUSMAN伯輋雯 發表於 2021-3-18 18:41 | 顯示全部樓層

好奇師兄嘅本地線$690/月嘅收費係點計出嚟
假設一個月用盡31日,每日只係來回各一程,每程都要搭足$11.2個客先回到本
兩巴除咗33X、49X、260之外,好似已經無路線貴得過呢個價
假設兩巴車費嘅中位數係約$8.3,以呢個基數去計每日兩程31日,總數都係$515,仲要如果真係攞呢個數出嚟畀人買,都未必吸引到多數嘅搭客

九巴做到月票,最主要係佢多新市鎮嘅長途線,搭呢堆線每程講緊都要11蚊起跳,仲要好多都收緊$14、$15呢個價
用九巴$780/月嘅計法,除開31日每日一個來回,每程都係$12.6,比唔買月票平,呢個咪就係佢地會買月票嘅動力
而九巴又會去計,平均返工日只有約23日,唔洗返工就可能唔出街,或者去得近搭得平,佢就有機會賺咗呢幾日嘅差價

點解新城做唔到?咪就係佢D線貴極有限
月票呢樣嘢,係要用喺D價錢相對高嘅羣組,先會做到自己有得賺時人地又覺得抵咗而去買月票

當返工日用嘅車費同放假用嘅車費相約,姐係話兩巴已經唔太可能食到假日車票嘅差價
然後set月票價錢果陣,又要考慮埋本地線車費差距,咁佢到底用咩收費基準去出月票?
用區內線去計,就會太平完全無肉食
用中位數去計,區內線客仔買嘅意欲會好低
姐係無論點set個價,本地線搞月票都會蝕,或者用家唔多,呢點亦都反映咗點解九巴出月票果陣根本無理過九龍果堆路線

====================
至於全港版$820/月,又係另一個問題
首先要諗下呢個全港版月票係咩對象,可以話埋你聽就係新界西城巴過海客
相信呢班客大部份都係住屯門天水圍出港島返工嘅朋友,姐係話應該用23日去計佢地將來車資
假定969加價後嘅收費係$25.5,唔計可能出現嘅無轉乘第二程巴士,一個月工作日來回車費本身係$1173,收$820一個月對客仔嚟講簡直係發達啦
但,有無諗過對巴士公司嚟講,直情係蝕到入肉嘅收費?

至於新界東嘅新巴城巴搭客,首先大部份用得著呢個月票嘅路線都係聯營線(應該得682同694唔係),佢地有一半嘅機率係搭緊九巴班次,加埋日常生活都係以九巴路線為主,咁佢地又點會買新城全港月票,而唔買九巴月票?

====================

最後,可以細心諗下,點解九巴出咗月票3年,而且都算係幾成功,但係新城都仲係無呢個計劃
相信新城唔係無研究過月票,亦都做過曬風險評估
但喺商業角度睇,相信佢地已經蝕到傻,仲有咩可能為自己加多幾筆紅字落去?
天空之神 發表於 2021-3-18 18:51 | 顯示全部樓層
回數劵已經幫到手
.
Justshamxx 發表於 2021-3-18 19:09 | 顯示全部樓層
原則上不反對城巴新巴推出月票,但是本人先前已在另帖中提出類似方案,每個月$300/$150,當時已經有網友嫌貴,更何況樓主提議的月票價格是本人計劃的起碼兩倍,顯然過份昂貴。
至於城巴新巴大幅加價,會否將乘客推至港鐵、電車的問題,首先要看港鐵八折優惠屆滿之時港鐵的新票價,最終有可能喺港島,是大巴、地鐵一齊推客畀電車,催化電車加價。再加上,路線走近的九龍/將軍澳/過海路線中,明顯係城新平過九巴嘅:
路程城新九巴
啟德↔油麻地/旺角20 ($4.9)24 ($5.1)
將軍澳↔尖沙咀796P ($7.9)296D ($9.4)

城新加價大於九巴,我一啲都唔覺得奇,還掂無論加幾多都一定畀人彈嘅啦。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
JX9097 發表於 2021-3-18 19:27 | 顯示全部樓層

BUSMAN伯輋雯 發表於 2021-3-18 18:41
好奇師兄嘅本地線$690/月嘅收費係點計出嚟
假設一個月用盡31日,每日只係來回各一程,每程都要搭足$11.2個 ...

完全同意師兄睇法所以我話叫新城出月票嘅人係想佢死快啲

一係用類似城巴A線來回車飛嗰款方式,一買就買某個次數嘅車程
但始終吸引力唔夠九巴咁大
因為城巴獨營長途線實在太少,地區亦分散
(大西北,馬鞍山,將軍澳各自一堆,但各地區又冇串連性)
變咗除非日日都坐到長途線,或者十八區遊走
否則綁死自己隨時蝕番畀新城

九巴月票,全月通,都會票
呢幾款香港common嘅discount飛全部都係coverage夠闊
呢樣係新城完全做唔到嘅economics of scale
 樓主| KG1428 發表於 2021-3-18 20:25 | 顯示全部樓層
當年新巴在將軍澳線出回程八折優惠。當年新巴做野積極,今日就淪落到減班加價趕客。
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
kmb71k 發表於 2021-3-18 20:36 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2021-3-18 20:25
當年新巴在將軍澳線出回程八折優惠。當年新巴做野積極,今日就淪落到減班加價趕客。 ...

印象中當年九新城都一樣有喎?
以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2021-3-18 20:40 | 顯示全部樓層

新城短途線多
長途線主要得一堆過海同埋機場線

月票設定得太平
對港島人有著數
但長途線對公司嚟講會好蝕

如果月票設定得太貴
港島人一定唔會用/用唔到

以上回應,是否可行?是否合適?