hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 3月18日南區區議會討論南區交通的意見
開啟左側

[其他] 3月18日南區區議會討論南區交通的意見

gavrie01 發表於 2021-3-19 20:14 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-19 00:16
點解95C要入利東同華富先?

而家係小巴63A搶左94A D客,華富無客要置富居民找數?

94A巴士公司收車收到無人搭,要居民找咩數

樓主| chunglau 發表於 2021-3-19 20:32 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-3-19 20:14
西邨個區議員話,如果疫情過後唔會恢復就反對,但城巴方面都冇承諾過恢復
利枝道嗰邊都搞亂咗上到車同有 ...

一但真係落實,果兩班車咪就係會係番海怡半島開㗎囉,但係唔知點解珍姐GET唔到
qunow 發表於 2021-3-19 20:44 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2021-3-19 20:32
一但真係落實,果兩班車咪就係會係番海怡半島開㗎囉,但係唔知點解珍姐GET唔到
...

佢get唔到嗰part係,以為審議動議嗰陣加個條件要之後回復正常就可以令到巴士公司之後回覆正常,但巴士公司同運輸署都冇作出承諾,只係話會恆常審視
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
 樓主| chunglau 發表於 2021-3-19 20:55 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-3-19 20:44
佢get唔到嗰part係,以為審議動議嗰陣加個條件要之後回復正常就可以令到巴士公司之後回覆正常,但巴士公 ...

區議員諗多咗了
053h4 發表於 2021-3-19 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-3-19 21:32 | 顯示全部樓層
590其實運輸署即係用緊疫情載客量嚟計減班

另外司馬文講到話,政府政策係公共交通優先,咁就應該私家車加稅嚟補貼巴士服務而唔應該令到市民受苦,因為公共交通係公共利益,私人盈利模式喺香港做唔住就應該轉做公營或者好似新加坡咁
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
tszhinchan3 發表於 2021-3-20 09:45 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-20 09:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2021-3-20 10:22 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-3-19 21:32

另外司馬文講到話,政府政策係公共交通優先,咁就應該私家車加 ...

但以2019年上半年計
上繁最多人個班590
都係坐唔滿
但好多白領搭

而去返林玉珍
我覺得佢本身唔係支持592特班返去海怡
成班白鴿似乎都唔知人地想點

所以先話疫情後開返既問題

不過佢好似陳李佩英咁,聽完笑下算

點解我有呢個提出

因為班民主派支持592特班返海怡
林玉珍投左棄權,和應我上面推測林玉珍不支持方案

但林玉珍投反對,白鴿就會做文章

林玉珍做左咁多屆議員,點會唔知你班友玩咩

不過592呢單野引伸到樣野係

點解海怡一路同巴士公司講90入去
原因就係上面,上到RPP,人多蝦人少就可以落實方案
同巴士公司爭取唔到
就搵班巴迷去數臭林玉珍
咪間接證明佢地廢

以前白鴿有料好多
係馮煒光年代
就算推唔到671X開
但推到590全日分拆,99X開辦

或者下繁香隧部份線不停站,海洋公園減少巴士入去塞

呢D都係白鴿自己同巴士公司傾返黎

以前既議員其實議政能力唔差過依家
世界很簡單 人類很複雜
LN9267 發表於 2021-3-20 11:34 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-3-19 21:32

另外司馬文講到話,政府政策係公共交通優先,咁就應該私家車加 ...

沒辦法,政府一直想私營模式運作,不想參與及負責太多,如非必要不會落水。

政府最擔心新城做不住倒閉,否則巴士服務如何維持?
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)