hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 要天水圍乘客補貼城巴營運實不正義
開啟左側

要天水圍乘客補貼城巴營運實不正義

S3bl430 發表於 2021-3-19 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-19 15:57
如果巴士重有競爭力, 好似90B/91, 可以夾到香港仔客(因為小巴放過巴士, 重比個獨市位佢), 咁自然即使做一 ...

某程度我認同港鐵已經代替左往返鴨脷洲經香隧往返中區灣仔巴士線,亦認為可以諗下用小巴做灣仔往返鴨島服務,但依度有幾多巴士愛好者肯接受 取消/削減平價弱勢巴士線的趨勢。
053h4 發表於 2021-3-19 16:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3bl430 發表於 2021-3-19 16:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-3-19 16:21
基本上唔會跌好多
原區安置安排下,起完新樓先開始拆舊樓

我知,但到時原華富居民就未必需要4號線服務,新屋村分分鐘設計到推曬班客去薄扶林道等7,90B,91
S3bl430 發表於 2021-3-19 16:41 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-19 16:35
多數人其實係支持好似796B咁, 以垃圾換條798

但問題係, 南區少少改動都會影響既得利益者即係小巴利益

鴨脷洲(尤其是利東)和黃竹坑 真係可以用小巴代替部分巴士線
053h4 發表於 2021-3-19 16:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Man@MFHK 發表於 2021-3-19 17:28 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-3-19 12:28
屯門一邨一線例子並唔少

屯門一個山頭既人口分分鐘多過成個鴨島。
Volvo B8L
Waiyin12 發表於 2021-3-19 17:32 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-3-19 16:02
967 969呢啲天水圍過海線,多年來因為西隧欖隧加隧道費,而家每班車要俾嘅隧道費要$368,變相由其他區嘅乘 ...

政府唔係有隧道費補貼咩?
照計今時今日專營巴士應該唔駛巴士公司比隧道費
Man@MFHK 發表於 2021-3-19 17:36 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-19 12:18
好似97A, 590, 新巴根本無必要做
唔搭590, 可以搭鐵, 可以592係轉車站轉其他車, 以反對阻止取消, 對其他 ...

590已經係出中環既通勤兩味線都要殺?
如果有替代有轉乘就殺得,係殺都殺左595先啦。
Volvo B8L
Waiyin12 發表於 2021-3-19 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-19 12:23
車廠有咩關係啊, 51唔係荔廠派車做唔通要由元朗私牌去荃灣做咩?
九巴大把線由兩廠派車

九巴司機係咪有自己跟嘅字軌車?
如果都係每朝按車務組指示攞車的話,其實部車喺外廠過夜其實問題不大

司機返/放工唔同廠亦唔覺有問題 (中段休息除外)
個司機好似大陸鐵路咁去咗第二個城巿就梗係唔得
但香港地有幾大?
唔理揸完最後一單後喺九廠荔廠屯廠沙廠、其他衞星廠定總站落更,個司機收工咪又係返屋企瞓覺
053h4 發表於 2021-3-19 17:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽