hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 蝕水公司懷疑私下大減班
開啟左側

[小道消息] 蝕水公司懷疑私下大減班

hz6751 發表於 2021-3-20 00:17 | 顯示全部樓層

好心各位同好唔好再沉迷/條件反射認為收牌再招標就一天光晒,無得大幅加價,結果都係一樣,
除左全港巴士服務由政府營運/大幅補助
Gary_B 發表於 2021-3-20 02:00 | 顯示全部樓層
hz6751 發表於 2021-3-20 00:17
好心各位同好唔好再沉迷/條件反射認為收牌再招標就一天光晒,無得大幅加價,結果都係一樣,
除左全港巴士服 ...

得一位沉迷 jill bill gee ma
053h4 發表於 2021-3-20 08:44 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| 拾顓豭 發表於 2021-3-20 09:13 | 顯示全部樓層

事實咁搞落去,只會過客落地底,
但今次減班,唔只係收得平冇心做,收得貴都冇心做

收得平,貼文開端已舉例:
鴨仔及鴨仔甲線已經最少例收四個字軌,百貨公司門口要有維記睇實;
三小時流水過海線收兩口應該唔大問題睇落,因為對家都收;
置富BB 話我都被人收三個字軌,繁時都可以拉到 17 分一班車....

好啦,收得貴喇,點呢:
瑪麗醫院要派人睇兩條過海線會否收到頂閘,講緊下繁救命時間唔夠載都優先收各一口,未計鋤假;
東廊特快夠油水喇掛,山上山下路線照收,早繁好啲,晚繁就....,山下條線都最少三個窿停開;
同紅巴打仗嘅堆填區線,都先自行減班,咁難怪人地整條專線咁好生意
東九噴水池去西區專線,人地救命時間都被例收
烏鐵路線救命時間收車,但批准減班表上仲可以同人講班次沒有調整
呢啲例子唔係路喎,申訴專員可以主動調查啦

不如好似 962, 967, 969 大方啲,我過客畀對家,申請減班咪家家好做,
唔洗好似政府話頭,蝕到入肉囉,
再唔係將綠島專線延長服務,使靚條數啦

053h4 發表於 2021-3-20 09:17 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| 拾顓豭 發表於 2021-3-20 09:37 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-20 09:17
巴士公司一日放緊血,政府間接就會迫佢減班止蝕。
無辦法ga wor.

阿零生我代一眾站友好多謝你最後一句提醒,不過我諗你睇睇報紙佬同工會點跟進先下定論
EX-TL 發表於 2021-3-20 09:40 來自手機 | 顯示全部樓層

過去一星期, 非繁藍田站總站, 下繁健康村西行站, 都見到城新職員蹤影, 我相信唔同地方都有類似情形, 似乎係班次大檢討先兆.
kay 發表於 2021-3-20 09:48 來自手機 | 顯示全部樓層
報紙佬同工會影響力無想像中咁大,製造輿論還可,但要阻止高層行為不可能,不過人地有線炒人,留低班員工日日係fb匿名數臭公司,車長咁多群組,但無人放料出黎,如果涉及市民利益,有白紙黑字,點解無人流出,反正員工都唔妥公司,數臭公司係一個方法
ATE7025 發表於 2021-3-20 09:56 | 顯示全部樓層
拾顓豭 發表於 2021-3-20 09:13
事實咁搞落去,只會過客落地底,
但今次減班,唔只係收得平冇心做,收得貴都冇心做

屎水公司如果想整返靚盤數嘅話,其中一個方法係開源,加強返一啲客量仲有頗大上升空間,而又多油水嘅路線服務
荃灣特快過海專線同埋綠島專線相信係不二之選,呢兩條線繁忙時間長期爆棚,加得啱位嘅就加幾多爆幾多,而且又收得貴,塞車機率低,回車又快,油水程度高過其他自家路線一大截

下下淨係節流唔開源都唔係辦法

不過加完價之後呢兩條線個價錢都貴到冇眼睇,隨時弄巧反拙倒晒啲客走,尤其係荃灣嗰條⋯⋯

kay 發表於 2021-3-20 10:06 來自手機 | 顯示全部樓層

疫情下客量返唔到2018年,現在不是進取的時候,最近爆健身群組,中環連獅子總行都關左,又少咁堆客,依家情況唔係08金融海嘯,而係03沙士,而且比沙士嚴重得多,限聚令下百業蕭條,市民減少外出,又在家工作,潛在客源係呢個時候唔成立,不過依家情況,我打比喻為潮退時邊個無著泳褲