hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港巴士路線編號好大問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 香港巴士路線編號好大問題

chunglau 發表於 2021-3-27 22:39 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-26 14:41
港島最少有一半唔過海路線會消失, 而開番? 我就睇唔到有發展支持, 政府為免增加港島車流, 西港島線同華富 ...

我諗7號相對冇咁高危,係上面呢幾個條路線之中唯一有獨市位嘅路線,就算日後有鐵都唔會掘個出口去石排灣邨,即使漁光村拆都唔點影響石排灣嘅客量,仲有中環碼頭遠離港鐵,同東區2A情況類似(日後會展站通車後另計),頭尾獨市
ky26042008 發表於 2021-3-27 22:42 來自手機 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-3-27 22:12
假設老九字頭係U
68 > U068
68A > U68

欣賞版友嘅思路,不過可惜巴士路線號碼並唔係填數字遊戲,唔係話求其塞個英文子母唔撞就得

U068同U68爭個0字,你想睇死個客隻眼? 兩條線完全唔關事過喎

U68M同U68W都係駁鐵路線,點解一個要叫M一個要叫W? W唔係代表膠鐵路線咩?

U268、U68、U068三條線毫無關系但係共用68字尾,反而同樣服務元朗至油尖旺嘅68x同268x就變咗完全唔關系嘅U68x同U268,同樣係朗屏開嘅68A、268A就變咗唔相關嘅U68同U68A
mckhgc 發表於 2021-3-27 22:53 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2021-3-27 22:10
「重組後,容許城新甚至嶼巴競投九龍新界線,路線編號可用單雙位數(已有20,22開頭),只要唔同厹現有既重 ...

個人其實冇所謂,最重要係統一路線編號不再有重覆,分唔分公司,真係相當次要可有可無。
只係有另一版友,一時堅持要用路線編號區分營運公司,一時又話冇咩所謂一般乘客對邊間公司做冇興趣,都唔知佢想點!我就提出晒兩個可行做法而矣。

如果唔需要區分公司,咁屎水20、22就唔使改,日後開九龍新界新線,不論厹定屎水,都係1-99、2xx、3xx(現7xx)都用得;

如果需要區分公司,咁屎水20、22就要改為320、322,日後開九龍新界新線,屎水一定要用3xx,厹一定要用1-99或2xx。

就係咁簡單。至於邊個做法好,個人不評論,有興趣既歡迎討論。

至於點解屎水九龍新界線要用3xx,唔係因為唔同公司問題,只係因為現時7xx九龍新界有用,港島又有用,統一編號時,7xx供港島專用,咁九龍新界既7xx自然要改,個人建議改3xx。其實改1-99、2xx都得架!例798>298,不過驚同現有既撞到十彩,至提議另一字頭。或者,九龍新界既7xx唔改,港島用5xx、大嶼山用3xx亦得。不過可能有人話唔公平,點解九龍新界唔使改,所以至每度都改一D。

唔知有冇人知:80年代同之前,香港固網電話號碼,都係分港島、九龍、新界各自獨立,一個號碼全港最多有三度用緊,結果都喺89年尾統一左。點解巴士路線號碼又唔可以?

最差配套 狗也不D
mckhgc 發表於 2021-3-27 22:55 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2021-3-27 22:42
欣賞版友嘅思路,不過可惜巴士路線號碼並唔係填數字遊戲,唔係話求其塞個英文子母唔撞就得

U068同U68爭 ...

有M字尾,就盡量唔好整個W字尾喇!睇死人咩?

K同X尾已經夠睇死人,仲整多過?
最差配套 狗也不D
miklcct 發表於 2021-3-27 23:06 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2021-3-27 22:53
個人其實冇所謂,最重要係統一路線編號不再有重覆,分唔分公司,真係相當次要可有可無。
只係有另一版友 ...

改動最少嘅做法就係港島2位數路線改5字頭(重複咗嘅路線,例如90,就加A字尾改做590A),大嶼山路線改S字頭(當中1就改做S10,以免同現有S1重複,其餘都無需要改,1R同時服務九龍所以可以繼續叫1R),咁已經即刻無重複啦。

之後重有唔規則嘅等路線改動先算。

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
mckhgc + 3 + 10 精闢見解,成個post最有point係你.

查看全部評分

進智公交
mckhgc 發表於 2021-3-27 23:10 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-3-27 22:39
紅磡直通車只有一個結局,就係摺埋。
到時全中國坐鐵路落黎香港既人都係去西九龍站,你個問題再唔存在。
...

紅磡直通車幾時摺?我想聽日....呀唔係,係下一秒就永遠摺!

九鐵九龍站改名紅磡,係1998年既事,嚴格來說早在1996年已含糊地慢慢改,當時北方某國搭鐵來港,只有現紅磡站,邊個估到個渡船角會有高鐵?你思維冇錯,但走得太前,莫說1996/1998年,甚至紅磡直通車仍然未摺既今日,你呢個講法都係未適用。只要直通車一日未摺,紅磡站仍然係城際站,較適合用較大既市級地名命名。

紅磡有直通車、九龍有機場鐵路,應該紅磡保留「九龍」,機場鐵路那個叫「九龍西」或「西九龍」,咁就最合理最兩全其美。但有如鐵路界亞視既九鐵:明明係前輩,但偏偏成世二奶命,都係咁樣讓左個名畀人。咁講返正題:要擺明係後輩兼唔係大台既屎水(嶼巴更唔使講),讓出為數相對不多既港島線單雙位數,真係唔可能?
最差配套 狗也不D
Man@MFHK 發表於 2021-3-27 23:10 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2021-3-27 22:42

U068同U68爭 ...

U068,本身係諗叫U68Q,不過諗諗吓其實順便將所有循環線加「0」係公司字頭之後現有號碼之前都係一個可行方案。
U68M同U68W都係駁鐵路線,前者去荃灣站,是為地鐵接駁,跟返自古以來以M跟尾既原則,而U68W即現今268M,去荃灣西站,是為西鐵接駁,加上荃灣西之「西」一般換成英文簡寫係「W」,亦剛好係「M」反轉寫法,非常容易理解。真正高鐵線正如我前面所講無需要改因為全部都係W字頭。講開又講,我覺得高鐵線應該以G字頭更合適,諗W字頭果條友真係唔識㗎喎
現今整個68系都係由元朗出發既線,點會係無關係?U068上面已解釋左,將68A改成U68而非U68A,係為左想依據返(相對)短途線盡量簡化編號結構既傳統,你睇返市區老線一般都係1、2、5咁樣,副線先會加A之類既尾字母。當然U68A叫U68D都得,咁268P就可以轉成U68P。長途線U268、U68X就係基於現有編號去改,只係因為268X本身已經四位數,反正2字頭本身都係特快意思,後面有無X根本唔重要。
Volvo B8L
kmb71k 發表於 2021-3-27 23:15 | 顯示全部樓層
上面成班人簡單複雜化
港島啲區內路線都唔會出去九龍新界
九龍新界啲區內路線亦唔會出去新界
河水不犯井水
都唔明點解要阿茂整餅要建議改編號
搵自己煩之餘
仲打搞晒市民要重新適應
以上回應,是否可行?是否合適?
Man@MFHK 發表於 2021-3-27 23:20 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2021-3-27 22:53
只係有另一版友 ...

上回已經解釋過,客係對邊條線邊間公司做無興趣,但要解決撞號碼問題,以公司字頭分返開大部份路線既編號總比以地區黎分簡單,我都只係提議。
而且,以地區黎劃分字頭,又如何解決將軍澳既問題?
Volvo B8L
Phoenix 發表於 2021-3-27 23:21 來自手機 | 顯示全部樓層

UO068,係咪香港快運的新航線?😂