hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港巴士路線編號好大問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 香港巴士路線編號好大問題

mckhgc 發表於 2021-3-27 23:22 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-3-27 23:06
改動最少嘅做法就係港島2位數路線改5字頭(重複咗嘅路線,例如90,就加A字尾改做590A),大嶼山路線改S字 ...

咁都比你唸到!好野!如果咁做,唔知N字頭通宵線仲有冇重覆?
師兄是否認為,港島7xx唔使改?咁7xx仍然兩邊都有,如果屎水再開九龍新界線又有7字頭,會否構成混亂?即使冇重覆,但就咁睇個7xx編號,都完全睇唔到佢行邊!
始終認為,師兄呢個做法,只適合用作第一階段,第二階段,就是港島(包括7xx)統一用5xx,九龍新界既7xx可不變。然後就是清空3xx。

嶼巴改S字頭係可行,但S同大嶼山風馬牛不相及,是否長遠之計?

最差配套 狗也不D
Man@MFHK 發表於 2021-3-27 23:25 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-3-27 23:15
上面成班人簡單複雜化
港島啲區內路線都唔會出去九龍新界
九龍新界啲區內路線亦唔會出去新界

就係有人為遊客設想囉。
結果為左分返開堆編號,搞到堆編號更複雜。
話小巴線撞編號既更加無事搵事做,明明係兩種唔同交通工具,而且小巴更加少遊客乘搭,同巴士撞唔撞編號真係無人想知,不如問下班遊客識唔識得嗌有落好過啦
Volvo B8L
mckhgc 發表於 2021-3-27 23:29 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-3-27 23:25
就係有人為遊客設想囉。
結果為左分返開堆編號,搞到堆編號更複雜。
話小巴線撞編號既更加無事搵事做,明 ...

你覺得遊客喺尖沙咀,知道要搭8號巴士,見到一架車頭寫著「8」既巴士型物體,真係一定識分?
最差配套 狗也不D
Man@MFHK 發表於 2021-3-27 23:36 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2021-3-27 23:29
你覺得遊客喺尖沙咀,知道要搭8號巴士,見到一架車頭寫著「8」既巴士型物體,真係一定識分?
...

對於大部份遊客黎講,識得搵巴士搭佢理應知道香港既市區巴士係咩樣,好難想像佢會將架小巴當成巴士,當然如果一朝一日一街都係Optare Solo做小巴既時候,將綠小既編號統一加一個指定字頭都合理,可以參考返村巴既做法,由運吉指派字頭。
Volvo B8L
miklcct 發表於 2021-3-28 11:44 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2021-3-27 23:22
咁都比你唸到!好野!如果咁做,唔知N字頭通宵線仲有冇重覆?
師兄是否認為,港島7xx唔使改?咁7xx仍然兩 ...

港島7XX、260、314等長遠應該改做5XX、506R、514R等等,清空2、7字頭俾九龍新界用,同埋清空返3字頭出來。3字頭過海線亦應長遠改用1、6、9字頭。

大嶼山路線用S字頭係因為而家S1、S56等性質根本同38等無分別,所以後者加個S就已經可以統一。
進智公交
kmb71k 發表於 2021-3-28 20:55 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-3-28 11:44
港島7XX、260、314等長遠應該改做5XX、506R、514R等等,清空2、7字頭俾九龍新界用,同埋清空返3字頭出來 ...

為咗遊客
打搞本地居民乘車習慣
真係阿茂整餅

以上回應,是否可行?是否合適?
053h4 發表於 2021-3-28 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層

leochill 發表於 2021-3-29 16:23 | 顯示全部樓層

誰主兩位數?
其實我覺得理論上改號碼最大爭拗點(如果出到街比市民諮詢的話) 就係由九龍新界定港島保留一/兩位數號碼,
大家成日都話九龍新界保留1-99/ 200-299, 港島要加5字頭做500-599,
好唔好掉返轉, 九龍新界嘅兩位數加個2字頭到200-299, 而港島保留1-99?
意思即係港島所有2,3,5,7字頭號碼都要刪走百位數, 變成兩位數, 如260 > 60X, 788 > 88X (現88X改為83X/86X/88P...乜都得), 592 > 92A之類,
而九龍新界都有一大堆重疊嘅問題, 但大家都會有計, 不贅啦,
理據係, 九龍新界人雖然人數較多, 但都慣左有一大埋2字頭, 將所有線變成2字頭應該最易適應,
而以保留號碼作招徠, 港島人較易贊成。
利申: 新界居民
(後補: 發現其實港島區都有不少兩位號碼好少用, 如 50-59 直頭無用過, 20-39/ 60-69 用嘅頻率亦唔高,

好唔好呢啲號碼都放返畀九龍新界用, 港島線就改一改去其他兩位數,

如6字頭赤柱線改為16-17系, 23 > 3, 25>11A, 37>45, 38>46等等,

如此一來, 九龍一半加新界西北都唔使改了)

過海有需要4個百位編號?
我明白係用來區分三條隧道, 但真係有需要嗎? 我見到好多板友都只講到將300系號碼改走, 但其實好似沙田/大埔/北區其好多過海線行東/中/西隧都唔係絕對, 如307C>907C, 681P>981P, 改行邊條隧道又要改號碼, 不如全部隧道線用晒100-199?
OK, 我知會有好多重疊, 如101/301/601, 171/671/971之類, 但100-199 中除左101-122外其實仲有好多號碼無用過, 點解唔可以用呢?

小巴一樣可以改
好啦, "小巴同大巴係兩回事", 呢種思維真係香港獨有, 小巴又加到19座, 點解由客嘅角度一定要將佢分開來睇?
我上面已經將3,5,6,7,9字頭收返左, 加上好多板友講嘅由馬場線抽走8字頭, 就算派返一個字頭畀大嶼山, 其實仲有5個百位數可用, 仲未計死都唔用嘅4字頭, 咁小巴我建議咁改:
港島小巴: 現有號碼加3字頭
九龍小巴: 現有號碼加5字頭
新界小巴: 現有兩位數號碼加6字頭, 現有三位數號碼壓縮做兩位後加7字頭, 如401>741, 102B>712B, 616S>N766

咁淨低仲有4, 8字未用, 9字畀大嶼山用
 樓主| 英雄 發表於 2021-3-29 16:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
leochill 發表於 2021-3-29 17:41 | 顯示全部樓層

英雄 發表於 2021-3-29 16:55
新界加2字頭有難度,例子:
72A--》272A,但係已有272A
71B--》271B,但係已有271B

樓主你諗得呢個題目出來, 呢啲問題就應該預左架啦,
72A轉272A 唔得咪轉272B, 272C囉, 有幾難解決呢?

我覺得個問題係改九龍新界嘅功夫真係大過改港島,

但港島作為香港文化/政治/經濟/歷史/旅遊中心, 佢嘅份量都應該被尊重嘅!