hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港巴士路線編號好大問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 香港巴士路線編號好大問題

miklcct 發表於 2021-3-29 19:28 | 顯示全部樓層

英雄 發表於 2021-3-29 16:55
新界加2字頭有難度,例子:
72A--》272A,但係已有272A
71B--》271B,但係已有271B

如果新界加2字頭咁單靠2字頭未必夠編號用,因為九龍新界實在太多路線,1-99都唔夠用,要連埋2字頭先夠。

反而港島嘅話,500-599點都夠用。
進智公交
ky26042008 發表於 2021-3-29 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-3-29 19:28
如果新界加2字頭咁單靠2字頭未必夠編號用,因為九龍新界實在太多路線,1-99都唔夠用,要連埋2字頭先夠。
...

反而我覺得機場同邊境線派冧把唔跟傳統地區字頭實屬可惜

例如厹40系服務葵青區,A/ E40系反而係服務新界東
30系服務荃灣區,A/ E30系又反而服務新界西

如果一個住青衣搭開41嘅人見到A41會唔會另人聯想到A41係去葵青區呢?

如果A/ B/ E/ W車跟返傳統地區字頭會唔會更易表達服務地區呢?

我嘗試做一啲例子:
A31 > A33
A32 > A40
A33 > A61
A33x > A67
A34 > A63
A36 > A68
A37 > A69
A38 > A30
A41 > A86
A41P > A86P
A43 > A70
A43P > A70P
A47x > A71

B1 > B69

E31 > E30
E32 > E47
E32A > E47A
E33 > E60
E33P > E67P
E34A > E69
E34B > E68
E34P > E69P
E34x > E69x
E41 > E72
E42 > E86
E42P > E86P

W2 > W14
W3 > W70
miklcct 發表於 2021-3-29 22:48 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2021-3-29 22:32

例如厹40系服務葵青區,A/ E40系反而係服務新界 ...

無必要。

字母係 most significant figure , override 咗啲數字。
進智公交
ky26042008 發表於 2021-3-29 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-3-29 22:48
無必要。

字母係 most significant figure , override 咗啲數字。

字母只係代表佢係機場/ 東涌線,如果你係機場出市區,你係冇辦法從路線號碼上面估到巴士嘅服務地區

同樣鐵巴早期都係用返厹傳統屯門元朗字頭50系同60系黎做路線編號
miklcct 發表於 2021-3-29 23:23 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2021-3-29 23:04
字母只係代表佢係機場/ 東涌線,如果你係機場出市區,你係冇辦法從路線號碼上面估到巴士嘅服務地區

同樣 ...

錯錯錯錯錯

A線同樣有數字估到服務地區。A10-A17全部係港島;A20-A29全部係九龍(當中A29延伸入新界東);A31-A38全部係新界西;A41-A47全部係新界東。

K巴都一樣。K51-K58全部屯門;K65-K68全部元朗(當中K65延伸入天水圍);K73-K76全部天水圍。
進智公交
ky26042008 發表於 2021-3-29 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-3-29 23:23
錯錯錯錯錯

A線同樣有數字估到服務地區。A10-A17全部係港島;A20-A29全部係九龍(當中A29延伸入新界東) ...

分到咁闊不如直接少少見龍運就新界,見城仔就港島九龍將軍澳咪得
kmb71k 發表於 2021-3-30 00:10 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2021-3-29 22:32

例如厹40系服務葵青區,A/ E40系反而係服務新界 ...

唔可惜

A/E線係跟大嶼山劃分
大嶼山去港島就用1
大嶼山去九龍就用2
大嶼山去新界南/西就用3
大嶼山去新界東/北就用4
大嶼山對內就用5/6

W係西九龍站直達線
以西九龍站起計
所以就1 2 3順住去

以上回應,是否可行?是否合適?
mckhgc 發表於 2021-3-30 00:27 | 顯示全部樓層
見講起機場線,離題一講,有冇必要由A10、E11開始?個位數全部唔用。
最差配套 狗也不D
ky26042008 發表於 2021-3-30 00:45 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-3-30 00:10
唔可惜

A/E線係跟大嶼山劃分

所以就係荒謬,明明已經有一套現成嘅地區字頭,偏偏要標奇立異整第二套系統出黎,S1、B1、W1同厹定城仔嘅1號車都毫無關系,偏偏共用1字號碼

X42c係42c嘅變種,偏偏E41又同41甚至A41冇任何關系,如果有人以為E41係A41嘅慢車版,就可以去大埔一日遊,明明叫A86/ E72就大家都睇得明,偏偏R41又係跟E41由大埔開而唔經A41服務嘅沙田區喎

迪士尼R車R33/ R40又用機場車字頭,但係又有R94/ R270/ R271呢堆用傳統厹字頭,R241又係跟41系係青衣開,但係少隻2字嘅R41又會去咗新界北,簡直係混亂至極!
mckhgc 發表於 2021-3-30 07:45 | 顯示全部樓層

機場巴士除左號碼唔成現成字頭,仲有一個問題又係有不必要字母。

A41P?明明全日,P乜?A40-49都大把未用。E34系又係,E35-39都未用。
最差配套 狗也不D