hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港巴士路線編號好大問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 香港巴士路線編號好大問題

mckhgc 發表於 2021-3-30 07:50 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-3-29 19:28
如果新界加2字頭咁單靠2字頭未必夠編號用,因為九龍新界實在太多路線,1-99都唔夠用,要連埋2字頭先夠。
...

九龍新界將來,其實1-99同2xx都未必夠。

有D地區得一個字頭,例如西貢90-99,290-299可用,已經隨時唔夠,可能要用埋790-799。

最差配套 狗也不D
mckhgc 發表於 2021-3-30 07:58 | 顯示全部樓層
leochill 發表於 2021-3-29 17:41
樓主你諗得呢個題目出來, 呢啲問題就應該預左架啦,
72A轉272A 唔得咪轉272B, 272C囉, 有幾難解決呢?

咁會出現太多類似95>595A呢類2位變4位情況,4位實在太長,只應作冇得選擇既最後選擇,可免則免。
如果係港島加字頭,2位變4位既情況唔會太多,基本上只有95>595A,其他都可改用未用號碼解決,例11>516。

至於話港島係香港既XX中心,成個城市將XX中心放喺個島仔入面,根本係畸型規劃(當然我知係歷史原因),要九龍新界人多數服從少數去就港島既例子仲嫌唔夠?

最差配套 狗也不D
leochill 發表於 2021-3-30 15:57 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2021-3-30 07:58
咁會出現太多類似95>595A呢類2位變4位情況,4位實在太長,只應作冇得選擇既最後選擇,可免則免。
如果係 ...

我係代入左些少公務員思維, 想像下當區居民嘅反應, 同埋諗下點樣平衡各區利益,

要計全港最低成本咁當然係要港島改, 但全港島都加5字頭, 對佢地又有咩好處?

不少傳統港島人嘅生活都唔過海添! 我係諗起港島線原本嘅同將軍澳線嘅拆線方案係最有效益, 都係因為港島居民反對搞到要擱置。

成件提議嘅目的都係首先避免重疊, 係咪? 是否有系統係nice to have, 但點先算系統見仁見智,
如果我又提出另一個平衡方案呢?

就係只要港九兩岸重疊嘅個位或兩位數號碼先要加字頭(大嶼山係咪都要加架啦, SORRY!),
一半嘅要港島加字頭嘅, 另一半要九龍新界加,

如1-9 由九龍加, 1>201, 2 > 202, 2A>202A.... 但1A, 2B等等因為無同港島重疊, 所以可以唔改

10-19 由港島加, 10>510, 11>511, 12>512....但13因為九龍無, 所以可不改,

如此類推。

係呀, 我知從益嘅角度好混亂呀, 但我作為一個 "公務員" 會咁做中庸之道囉,

事實亦因為呢種公務員心態搞到香港嘅交通經常四不像。

ky26042008 發表於 2021-3-30 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層

leochill 發表於 2021-3-30 15:57
我係代入左些少公務員思維, 想像下當區居民嘅反應, 同埋諗下點樣平衡各區利益,

要計全港最低成本咁當然 ...

2撞202,8撞208,11撞211,14撞214,73撞273,85撞285,完

城仔有11同511,厹又有11同211,我睇你點加
Man@MFHK 發表於 2021-3-30 16:19 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-3-30 00:10
唔可惜

A/E線係跟大嶼山劃分

大嶼山對內就用5/6
剩係呢句已經足夠理由叫佢地嘔返個S字頭出黎啦,歸返入E線咪得囉。
一個大嶼山霸左A、E、S、X四個字頭,雖然X已經開始同其他區share緊。
Volvo B8L
053h4 發表於 2021-3-30 17:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Man@MFHK 發表於 2021-3-30 17:27 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2021-3-30 16:07
2撞202,8撞208,11撞211,14撞214,73撞273,85撞285,完

城仔有11同511,厹又有11同211,我睇你點加:lo ...

所以我先話要加一定係加英文字母係最前,至於以分區定公司就睇大家點睇。
再加數字只係頭只係將現有問題進一步推展去其他線。
Volvo B8L
leochill 發表於 2021-3-30 17:34 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2021-3-30 16:07

城仔有11同511,厹又有11同211,我睇你點加:lo ...

一個號碼唔得咪改第二個囉, 靈活少少, 反正都係要煩到人架啦,

首先, 九巴現有2定202重要啲? 如果係2, 咁咪佢改做202, 原202咪改212囉 (到九巴11/12則唔使改, 因為到10-19係港島要改),

同理, 8定208重要啲? 咁咪8改做208, 原208改成208B囉。
城巴11/511仲易, 原11>511, 原511>511P,

唔該唔好鑽呢啲支節啦, 總會解決到嘅

kmb71k 發表於 2021-3-30 20:20 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-3-30 16:19
大嶼山對內就用5/6
剩係呢句已經足夠理由叫佢地嘔返個S字頭出黎啦,歸返入E線咪得囉。
一個大嶼山霸左A、E ...

歸乜嘢?
四個英文字母根本無連帶關係

S係大嶼山島內
E係大嶼山島外
X對大嶼山嚟講係博覽館散場特快
A係直達機場

以上回應,是否可行?是否合適?
ky26042008 發表於 2021-3-30 21:10 來自手機 | 顯示全部樓層

leochill 發表於 2021-3-30 17:34
一個號碼唔得咪改第二個囉, 靈活少少, 反正都係要煩到人架啦,

首先, 九巴現有2定202重要啲? 如果係2,  ...

都係果句:巴士路線號碼唔係咁簡單,求其塞個數字落去唔撞就算

2變咗202,咁202客又傻吓傻吓走上去新202?
212重搞笑,212同12/ 12A冇關系又走去共用12字尾

隔離版友重夠膽話咩U068、U68w,真係唔怕笑大人個口