hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港巴士路線編號好大問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 香港巴士路線編號好大問題

charlesli0104 發表於 2021-3-25 10:58 | 顯示全部樓層

skp12328 發表於 2021-3-24 20:15
以為170系係服務北區,點知係去沙田!明明30~49服務荃灣葵青區,但46x就係要去隸屬深水埗區的美孚總站?其 ...

開170嘅時候沙田都仲係用7字頭
miklcct 發表於 2021-3-25 11:28 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2021-3-25 10:58
開170嘅時候沙田都仲係用7字頭

過海線嘅十位數同本土路線原本無關連,例如121、122係通宵線;141係特快線;170、171係南區路線等。

係九十年代開始出現多條新界直接過海嘅路線之後,先開始有繼承新界路線號碼嘅習慣。
進智公交
miklcct 發表於 2021-3-25 11:31 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-3-24 17:32
嶼巴有D確實唔怕改,
11改用1M,23改用2M,
配合番另一邊有條3M。

1M同2M呢個唔適合改,因為同1、2明顯服務唔同地方。反而3M長遠可以甩咗個M字,變返做3,因為而家已經無咗原有嘅東涌總站,得返東涌市中心,唔需要再區分。
進智公交
miklcct 發表於 2021-3-25 12:17 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-3-24 17:18
九龍新界都唔統一嘅時候,又憑咩要港島大嶼山就你喎?
九龍新界都有(百位)無字頭 2字頭同7字頭,好唔統 ...

呢個要按部就班,由字母開頭改起,之後到百位數,因為係 most significant figures ,最後先到十位數。

我認為可以按以下順序進行:

1. 統一字頭。北大嶼山對外通宵路線改為NE開頭,深宵路線改為E頭N尾:
N42A → E43N
N42P → E47N
N30P → E33N
N30S → E37N
其餘N字頭路線數字不變。

廢除並非服務博覽館之X字頭路線:
X42C → 42D
X42P → 42P
X962 → 962F
X89D → 89E

廢除T字頭路線:
T74 → 74G
T270 → 270X
T277 → 277S

所有非全晚服務的N線之N改為字尾,而非字頭;所有深宵路線改為N字尾,以作區別例如:
270S → 270N
N252 → 252N

2. 統一百位數編號。3字頭之過海路線全部按其隧道重新編號:
301 → 105A
302 → 611
302A → 616
307 → 674
307A → 674A
307P → 674P
373 → 673A

港島之旅遊路線改為R字尾
260 → 6R
314 → 14R
347 → 47R
388 → 88R
389 → 89R
629改為75R或直接壽寢正宗。

506 → K56

港島7字頭之路線全部重新編號:
720 → 520
722 → 522
780 → 580
788 → 588
789 → 589

由於沙田馬場路線數目較少,佔用整個8字頭亦不符合經濟效益:
848 → 48R
868 → 263R
869 → 276R
872 → 72R
872X → 73R
887 → 87R
888 → 88R
889 → 89R
891 → 85R
893 → 93R

到目前為止,百位數只剩下0、1、2、5、6、7、9被使用,懸空3、4、8可作為將來路線編號不夠用時擴展使用。

3. 將港島、九龍及大嶼山之路線編號全部分開。
港島路線一律改為5字頭。
大嶼山路線一律改為4字頭。
S字頭路線亦可逐步改為4字頭路線,以騰空一個字母。

到現階段,所有巴士路線編號已經全部統一。

之後就到分拆字尾路線。現時有不少路線,數字部分相同,只有字尾不同,但屬完全不同的路線,容易令人混淆,例如3C/203C/203E這組合等,這些路線當修改時,應該使用全新的編號。故此預留了3和8兩個字頭供將來擴展用。

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +13 收起 理由
mckhgc + 3 + 10 英雄所見略同
3av188 + 1 + 3 給你一個like

查看全部評分

進智公交
kei_hk 發表於 2021-3-25 12:26 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-3-25 12:17
呢個要按部就班,由字母開頭改起,之後到百位數,因為係 most significant figures ,最後先到十位數。

...
港島之旅遊路線改為R字尾
260 → 6R,
同對家撞number

peterkwan 發表於 2021-3-25 12:28 | 顯示全部樓層

...

依家 11/511, 90/590, 95/595 港島線 呢 D number 又如何處置?
miklcct 發表於 2021-3-25 12:45 | 顯示全部樓層

呢個之後去到第4階段嗰陣,所有港島路線劃一5字頭嗰陣會再改做506R(或者偷步改定先,費事啲書再印過都得,建議同6/66系重組一齊進行)
進智公交
miklcct 發表於 2021-3-25 12:46 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-3-25 12:28
依家 11/511, 90/590, 95/595 港島線 呢 D number 又如何處置?

11 → 511A
90 → 590A
95 → 595A

簡單,全部都係相關路線,加個字母就得啦。

進智公交
DIH 發表於 2021-3-25 13:30 | 顯示全部樓層

...

你搞到香港出現三條88R、兩條89R、263R無啦啦復活......

馬場車用8字係取其「發」諧音丫嘛,改晒做R尾見到個number都唔知係乜。
leochill 發表於 2021-3-25 14:26 | 顯示全部樓層

其實點解過海三條隧道要唔同百位字頭? 全部全返晒1XX 都無所謂啦其實, 反正好似686同989咁, 行東定西都唔係絕對, 咁又可以慳返6XX同9XX 返來, 留返畀小巴用