hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 今日影巴士遭遇一則...
開啟左側

今日影巴士遭遇一則...

238X 發表於 2006-7-23 10:56 | 顯示全部樓層

原帖由 gakei 於 2006-7-23 02:21 發表

根本影巴士就唔需要用咁長o既焦距, 影出o黎重衰過標準鏡。

或者我技術唔好,但唔知點解如果用變焦
而又用盡焦距的話,影出來 D 相好易矇。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
chrisappear 發表於 2006-7-23 11:26 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-7-23 10:56 發表

好正常,拉盡長鏡來影,就算唔矇,對焦時間亦較長.
回正題,平日影巴士,甚少地方需要超過300,何況400?
樓主提到那位人兄,似乎鍾情用12倍來影,其實佢知唔知會弄巧反拙...?
3ASV196 發表於 2006-7-23 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 chrisappear 於 2006-7-23 11:26 發表

好正常,拉盡長鏡來影,就算唔矇,對焦時間亦較長.
回正題,平日影巴士,甚少地方需要超過300,何況400?
樓主提到那位人兄,似乎鍾情用12倍來影,其實佢知唔知會弄巧反拙...?

講下笑, 如果影"空中巴士"就要....

其實我覺得佢鍾情用12倍來影, 係佢個人自由, 但如
果因為人地阻阻, 就影唔到, 就的確好有問題..仲叫人
行開, 亦係不合理...
3ASV196.KE7270
fw1321 發表於 2006-7-23 16:48 | 顯示全部樓層

基本上用到 7 倍鏡O既位都唔多, 如果係用到 12 倍鏡O既位,
又有唔少行家去, 加埋樓主講o既其他條件, 我都諗唔到邊個
位可以咁怒 zoom 法 (曾經諗過寶琳路同亞公角街, 不過諗真
d 又唔覺得係)

拉到咁長鏡影相, 不單止影出來o既效果冇咁好, 而且失敗率
會大增。例如對焦o既靈敏度低o左, 輕微手震所產生o既影響
大o左。除非樓主企果個位好曬, 而巴士站果度比較陰涼, 否則
企咁遠乜o野好處都冇。不過出得街影相就預o左要曬, 再加上
有人o係前面影緊相, 就應該執生。
cu5437 發表於 2006-7-23 18:26 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
airbus 發表於 2006-7-23 19:44 | 顯示全部樓層
原帖由 cu5437 於 2006-7-23 18:26 發表
影巴士用200mm係咪已經足夠?

200mm夠影到四條行車線,合您要求嗎?
走到天涯海角
fw1321 發表於 2006-7-23 22:36 | 顯示全部樓層

原帖由 airbus 於 2006-7-23 19:44 發表

200mm夠影到四條行車線,合您要求嗎?

如果站o係路邊影, 隔住四條行車線用 135mm 都夠喇。
KV9033 發表於 2006-7-24 00:34 | 顯示全部樓層
用太長焦距影雙層巴士,
真係唔多靚..
120-200mm都夠..

如果佢有禮咁要求下,
而佢又係先到果個攝影位,
通常我都會就下佢,
或者踎低影..
gakei 發表於 2006-7-24 01:13 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-7-23 10:56 發表

你可以嘗試改用手動對焦模式設至無限遠,
看看清唔清, 如果清, 索性以後都用手動對焦
至無限遠就算。

或者找些距離相若而比較複雜的景物以自動
對焦作預對焦 (半按快門), 再立即改以手動對
焦鎖定焦距。

我用部 A70 都係用呢o的方法。

祺人祺事 是神奇技倆
gakei 發表於 2006-7-24 01:16 | 顯示全部樓層

同埋除非巴士同背景距離很遠, 否則拉長鏡
背景會被放大, 容易變得單調 (如用短鏡可影
到背景為幾層樓, 拉長鏡背景可能只餘下一
幅牆)。

原帖由 fw1321 於 2006-7-23 16:48 發表
基本上用到 7 倍鏡O既位都唔多, 如果係用到 12 倍鏡O既位,
又有唔少行家去, 加埋樓主講o既其他條件, 我都諗唔到邊個
位可以咁怒 zoom 法 (曾經諗過寶琳路同亞公角街, 不過諗真
d 又唔覺得係)

拉到咁長鏡影相 ...
祺人祺事 是神奇技倆