hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 科學及健康 香港男日本女全球最長壽
返回列表 發新帖
開啟左側

香港男日本女全球最長壽

CK4013 發表於 2006-7-27 20:59 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-7-27 16:30 發表

香港有好多人死於心臟病,
但唔好唔記得美國人仲要多好幾倍機會死於心臟病

閣下假設美國人悠閒就一定做運動,
唔知有冇聽過"dry up a litre of petrol to buy a litre of milk",
當買少少野都 ...

你都幾攪笑喎...

你首先仲要假設左美國人悠閒就一定做運動
呢句已經無野好講啦!

根本上有d人自己有時間都唔會去做運動
呢個先係問題!
Uh jjuh myun (左右為難)
053h4 發表於 2006-7-27 21:24 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2006-7-27 22:45 | 顯示全部樓層
即係咁... 美國呢 D 國家之所以平均壽命唔夠長,
仲有一個重要原因... 橫死率好高

美國殺人案數字係高到可以整一堆足夠開
既電視節目。

一個地方既平均壽命長短有好多因素,
我傾向全部承認,但硬要話一個重要過另一個,
唔係咁講得通。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
nwfb23 發表於 2006-7-27 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-7-27 16:30 發表

香港有好多人死於心臟病,
但唔好唔記得美國人仲要多好幾倍機會死於心臟病

閣下假設美國人悠閒就一定做運動,
唔知有冇聽過"dry up a litre of petrol to buy a litre of milk",
當買少少野都 ...

我係美國住過,點會唔知係咪都開車
我又係澳洲住過,唔坐車就真係生活唔到

美國人容易有心臟病,但香港都有好多人有心臟病,因為飲食不平衡,無可否認
日本人0既飲食文化係好,不過美國或外國人短壽多數是取決於飲食習慣同醫療制度

閣下亦假設用車就一定少做運動,閣下同我一樣不客觀
nwfb23
 樓主| hk_ayu 發表於 2006-7-28 14:54 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-7-27 21:24 發表

原來日本\香港\美國人的唯一決定性分別, 就是交通模式

你又黎喇

我又幾時有講過交通模式係唯一決定性分別??
我舉出其中一個原因話係交通模式,
你就話我話唯一決定性分別

咁樣比人欲加之罪真悲哀
 樓主| hk_ayu 發表於 2006-7-28 15:00 | 顯示全部樓層
原帖由 CK4013 於 2006-7-27 20:59 發表

你都幾攪笑喎...

你首先仲要假設左美國人悠閒就一定做運動
呢句已經無野好講啦!

根本上有d人自己有時間都唔會去做運動
呢個先係問題!

"閣下假設美國人悠閒就一定做運動"
呢句係我回應nwfb23兄的假設美國人悠閒就一定做運動

原帖由 nwfb23 於 2006-7-27 00:07 發表
外國人有多0的時間做運動,香港人無咁多時間

好明顯有人玩針對,
明明係其他板友講的歪理,
全部都入哂我數
 樓主| hk_ayu 發表於 2006-7-28 15:10 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb23 於 2006-7-27 23:47 發表
閣下亦假設用車就一定少做運動,閣下同我一樣不客觀

這不是假設而係實際上根本就係少做運動

唔該大家唔好再衝住我而黎,
我只係將一d專家研究結果及從不少紀錄片的知識簡略post出黎,
大家要質疑要反對唔該唔好講到係我作出黎的偉論咁

大家多看現代社會紀錄片或大學研究報告,
可以得到好多同大家根深蒂固觀念180度相反的知識, 例如:
英國壓力調查研究顯示:
適量工作壓力有益身心,閒散員工最不開心
如果我post呢個話題,
恐怕又比人插到飛起

nwfb23 發表於 2006-7-28 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-7-28 15:10 發表

這不是假設而係實際上根本就係少做運動

唔該大家唔好再衝住我而黎,
我只係將一d專家研究結果及從不少紀錄片的知識簡略post出黎,
大家要質疑要反對唔該唔好講到係我作出黎的偉論咁

大家多看現代 ...

又唔係0架,我同意適量壓力係有幫助
nwfb23
 樓主| hk_ayu 發表於 2006-7-29 08:42 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb23 於 2006-7-28 22:58 發表

又唔係0架,我同意適量壓力係有幫助

最怕有人會將意思詮釋成"壓力係唯一快樂原因",
到時我又要食死貓喇
nwfb23 發表於 2006-7-29 11:13 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-7-29 08:42 發表

最怕有人會將意思詮釋成"壓力係唯一快樂原因",
到時我又要食死貓喇

其實只要多加留意0的字眼、連接詞咁,就可以減少誤會
適用於口頭辯論
nwfb23