hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 多間相機製造商將會爆發新一輪激戰
開啟左側

多間相機製造商將會爆發新一輪激戰

a396 發表於 2006-7-29 00:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我呢排去過某個攝影討論區, 當
中唔少o既係新機消息, 其中有
消息指 Nikon 將會出 D80, 代
D70 或 D70s. 據我所睇到o既消
息指 D80 將會用一千萬像o既
CCD. 至於佢個樣, 其他資料同
售價, 大家就要等到八月初先知
喇. 不過 Nikon 呢次會出新o既
低階層 DSLR, 相信係為針對新
力近日出o既 Alpha 100 而部署.

另外, 仲有個零月就係 Canon
o既 EOS 350D 被取代o既時候
喇. 雖然 Canon 仲未有任何消
息公佈新o既機種, 但係我o係
其他攝影討論區睇到 Canon 將
會出新機o既傳聞. 睇o黎呢次
新機o既激戰好快就打開.

不過無論點都好, 依家仲賣緊 D
SLR o既售價將會下調, o黎迎接
新機種.
獨派交通迷同政治學人
89B 發表於 2006-7-29 02:29 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2006-7-29 00:58 發表
我呢排去過某個攝影討論區, 當
中唔少o既係新機消息, 其中有
消息指 Nikon 將會出 D80, 代
D70 或 D70s. 據我所睇到o既消
息指 D80 將會用一千萬像o既
CCD. 至於佢個樣, 其他資料同
售價, 大家就要等到八月 ...

Sony部新機淨body都賣到$6990(Kit sell $7990),加上同期推出除了支前5600HSD Flash外,
,其他前KM時代的相同配件都勁加價, 好似支線控賣$370(KM時代約不過$300),
仲有支滕龍OEM Sony 的DT 18-200居然索價近4000, 貴滕龍自己出的同型成仟元

加上Sony就算勁落本宣傳,但就無宣傳此機是繼承Minolta的相機傳统及針對
Canon/Nikon沒有機身防手震, 要靠貴價的IS/VR鏡才有防手震的死穴....

最離蒲是在廣告中仲話使用蔡司鏡 (支Kit鏡幾時由滕龍OEM變了蔡司OEM )
如果SONY 支Kit鏡真係用蔡司18-70, 呢個價就真係超抵....

所以現階段要支持Sony陣營不如先買部全新水貨KM 7D Body..$5050有交易

不過Pantax將有部有SR機身防手震的K100D, 仲將以5仟幾的Kit set,
搶未加入單鏡機陣的顧客層, 睇怕呢樣才是Canon同Nikon最頭痛
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
wong 發表於 2006-7-29 08:06 | 顯示全部樓層
最離蒲是在廣告中仲話使用蔡司鏡 (支Kit鏡幾時由滕龍OEM變了蔡司OEM )

三支蔡頭好似9月先出
 樓主| a396 發表於 2006-7-29 16:34 | 顯示全部樓層

Pentax 宣傳 K100D o既同時,
順便宣傳埋 K110D, 不過我唔
記得 K100D 同 K110D 之間
o既分別.

獨派交通迷同政治學人
NEO_962 發表於 2006-7-29 18:17 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2006-7-29 16:34 發表
o既分別.

K110D冇左SR防震技術
但K100D就有
89B 發表於 2006-7-29 18:22 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2006-7-29 16:34 發表
o既分別.

K110沒有SR機身防手震...
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
stephen413 發表於 2006-7-29 19:06 | 顯示全部樓層

原帖由 89B 於 2006-7-29 02:29 發表

Sony部新機淨body都賣到$6990(Kit sell $7990),加上同期推出除了支前5600HSD Flash外,
,其他前KM時代的相同配件都勁加價, 好似支線控賣$370(KM時代約不過$300),
仲有支滕龍OEM Sony 的DT 18-200居然索價近 ...

唔識的人先將機身防震先當係寶.....一味諗著唔洗買防震鏡的所謂"著數"....
完全冇響操控上諗清楚鏡身防震的優點.....十分可悲...
Panasonic G1 + GF1 + Olympus E-PL2 + E-5
wong 發表於 2006-7-29 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 stephen413 於 2006-7-29 19:06 發表

唔識的人先將機身防震先當係寶.....一味諗著唔洗買防震鏡的所謂"著數"....
完全冇響操控上諗清楚鏡身防震的優點.....十分可悲...

願聞其詳
stephen413 發表於 2006-7-30 00:53 | 顯示全部樓層
原帖由 wong 於 2006-7-29 21:04 發表

願聞其詳

機身防震技術@ D-SLR上根本冇可能響取景時獲得"穩定"
的影像....用普通鏡頭問題當然不大......用super tele (>300mm)時...
響構圖o個下已經震到阿媽都唔認得......要影d對位置要求十分
嚴格的相......手持拍攝根本冇咩可能唔走位.....

freeze到個object都冇用....走左位就係走左位.....
始終做唔到鏡身防震響取景時o個種"啜住畫面"的效果...

好勒, 有人覺得引用Olympus E-330的LCD取景模式又如何呢?
夠晒Real time啦....透過機身防震都一直可以利用LCD睇到"啜住畫面"
那種穩定的影像.....同DC仔一樣啦, 仲唔掂?

Live View A mode: Live MOS沒有受光, 雖然可用Full Time Live View的1/2.5" 500萬
像素CCD的Real Time Image取景....但除非有廠商響Live MOS同埋粒Full Time Live
View CCD同時加入CCD shift防震技術, 否則又係睇唔到Real Time修正的效果...

Live View B mode: Live MOS受光, 理論上只要拍攝用的CCD有CCD-shift防震技術,
用LCD取景時係可以睇到"修正"效果, 好似用DC仔咁方便......不過B mode的反光鏡
已經上鎖, 又唔可以用optical viewfinder拍攝......影相時再先將反光鏡及快門
簾重新歸位.....變相蝕左反應時間....time delay又高達1秒, 唔似D-SLR應該
有的"又快, 又爽"的感覺....

唔好單單貪機身防震o個d蠅頭小利而覺得機身防震係天下無敵...
e+佢先天技術所限.....始終做唔到鏡身防震響操控上帶來的效果
Panasonic G1 + GF1 + Olympus E-PL2 + E-5
wong 發表於 2006-7-30 12:25 | 顯示全部樓層

原帖由 stephen413 於 2006-7-30 00:53 發表

唔好單單貪機身防震o個d蠅頭小利而覺得機身防震係天下無敵...
e+佢先天技術所限.....始終做唔到鏡身防震響操控上帶來的效果

操控上的效果影響到結果嗎?
取景時獲得穩定影像只係俾攝影者即時見到個效果姐,影完之後replay睇番一樣可以睇到姐,而且個final outcome不是比影緊果個效果比重要嗎?