hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 多間相機製造商將會爆發新一輪激戰
開啟左側

多間相機製造商將會爆發新一輪激戰

stephen413 發表於 2006-7-30 13:40 | 顯示全部樓層

原帖由 wong 於 2006-7-30 12:25 發表

操控上的效果影響到結果嗎?
取景時獲得穩定影像只係俾攝影者即時見到個效果姐,影完之後replay睇番一樣可以睇到姐,而且個final outcome不是比影緊果個效果比重要嗎?

看來你都未用過super tele(e.g. 500mm reflex)響防震機先可以咁講
操控唔好, 對final output一樣有影響...冇切身感受,我唔會講呢番說話的...

有d野影唔番就係影唔番, check得相黎已經冇時間番拍...
只係依然有人唔肯認同機身防震響呢方面無能為力的缺點...
既然明知技術上冇可能做到鏡身防震的效果而搬出replay
check相呢一招就明唔肯面對現實....

不要像玩家們只係一直響度沉醉響機身防震o個種"免費"的夢境而已...

Panasonic G1 + GF1 + Olympus E-PL2 + E-5
wong 發表於 2006-7-30 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 stephen413 於 2006-7-30 13:40 發表

看來你都未用過super tele(e.g. 500mm reflex)響防震機先可以咁講
操控唔好, 對final output一樣有影響...冇切身感受,我唔會講呢番說話的...

有d野影唔番就係影唔番, check得相黎已經冇時間番拍...
只係 ...

咁tele用as就真係未試過既

其實body 同lens既防震都有其特性,只係相比之下,buildin body既防震system優點的確較多

最有效既方法,始終係用腳架
89B 發表於 2006-7-31 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 stephen413 於 2006-7-30 13:40 發表

只係 ...

的確我都同意鏡身防震會好D, 但要在價錢與質素比一比,
正如有d拍友堅持用Full Size  D-SLR質素先好...我地d乘埋1.5x/1.6x焦長的D-SLR全部是垃圾.
呢D 金錢遊戲給我就無興趣跟.

所以正正在D-SLR加 CCD防震,
先可以吸引市場一大批仲未加入SLR品牌陣型的客人,
好似Panasonic部新D-SLR Kit鏡是光學防震的Leica鏡,
但賣$16800可以話嚇人
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
NEO_962 發表於 2006-7-31 02:11 | 顯示全部樓層

原帖由 89B 於 2006-7-31 01:33 發表

的確我都同意鏡身防震會好D, 但要在價錢與質素比一比,
正如有d拍友堅持用Full Size  D-SLR質素先好...我地d乘埋1.5x/1.6x焦長的D-SLR全部是垃圾.
呢D 金錢遊戲給我就無興趣跟.

所以正正在D-SLR加 CCD防 ...

個人覺得買panasonic L1唔太明智
第一: BODY貴在復古設計
第二: KIT貴在LEICA個名,但係我發現左PANASONIC字樣,雖然真係好正咁
第三: 好多野都係同E330差唔多
第四: 個MON唔可以扭

我同我個中意LIVE VIEW又想買L1既朋友都係咁講:
咁不如買左E330KIT先, 等支LEICA出左散貨先買,反正佢大把$$
加上E330出「絕招」之後可以用到ISO 10000
 樓主| a396 發表於 2006-7-31 21:38 | 顯示全部樓層
講開 '即時取景' 呢樣o野, 用o係
DSLR 身上, 我覺得反而唔係咁
方便, 因為雖然部 DSLR o既 bo-
dy 本身唔算重(機皇例外啦), 但
係裝o係長鏡之後, 會好唔就手,
睇完個 LCD 跟住影會比較辛苦.

另 Nikon o係八月九日宣佈新
DSLR 機種.

獨派交通迷同政治學人
2ac 發表於 2006-8-1 19:53 | 顯示全部樓層
這樣子百花齊放, 用家都有得益
始終都係 978  第 1 - 50 集
 樓主| a396 發表於 2006-8-1 20:12 | 顯示全部樓層

原帖由 2ac 於 2006-8-1 19:53 發表

這樣子百花齊放, 用家都有得益

係呀, 六年幾前當普及版 DSLR
出o黎o既時候, 一部機要賣成皮
o野, 仲要得三百萬像(我唔駛要
到好似一千萬像咁高, 但係六百
萬像我覺得已經夠, 最盡到八百
萬像). 依家出o既一部普及版 D
SLR, 像素高之餘, 好多o係專業
機上僅有o既o野都搬到去低階版
o既 DSLR 度, 加上呢o的電子類
產品o既售價愈來愈平, 所以好
多人都可以買到部 DSLR o黎玩
o下, 學o下點影相, 係好方便o架!

Pentax 部 K100D 就出街喇, 價
錢都好平, o係某程度上對 Sony
部 Alpha 100 不利.
獨派交通迷同政治學人
 樓主| a396 發表於 2006-8-3 18:21 | 顯示全部樓層
又有新料, 不過係未經證實o既.
傳聞 Canon 將會o係呢個月廿四
日宣佈出兩款新機, 分別係 EOS
350D o既後繼機同 EOS 1Ds Mk.
II o既後繼機. 假如係真o既話,
到時就會陷入一個新 DSLR 市場
爭奪戰.

來源就o係呢度.
獨派交通迷同政治學人
wong 發表於 2006-8-3 19:05 | 顯示全部樓層
綜合了很多買左alpha 100既網友意見,有以下情況

noise多左(同5d比),尤其係iso 400以上
對焦怏過5d少少,但有d鏡,尤其係副廠鏡完全對唔到焦(error)
手感差過5d(比較主觀)
hksf 發表於 2006-8-3 21:09 | 顯示全部樓層

而家百x匯賣
canon 350d kit 都係$53xx
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟