hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 《 女 王 的 教 室 》 被 指 醜 化 教 師
開啟左側

《 女 王 的 教 室 》 被 指 醜 化 教 師

pakchi70 發表於 2006-8-3 21:42 | 顯示全部樓層

cyclist 發表於 2006-8-4 03:15 | 顯示全部樓層
原帖由 pakchi70 於 2006-8-3 21:42 發表
套劇幾正喎,係就係誇張,
咁明知係做戲唔通睇完會覺得"嘩呢個世界好醜惡呀"咁呀?

佢套劇有話係紀錄片,所有內容都真實嗎?
咁係咪應該ban埋d講鬼怪外星人既電視劇話佢地引起恐慌誇張失實?

點止呀,而家佢地講到d學生無判斷力ga,播恐怖片會嚇親ga,唔播得
電視淨播教育電視好啦,唔好播武俠片
 樓主| GM 發表於 2006-8-4 13:30 | 顯示全部樓層
原帖由 914 於 2006-8-3 01:20 PM 發表

以下只是我個人意見:
呢套劇絕對係一套垃圾,雖然我唔知今時今日在日本的教育制度係點樣,但係都唔會去到:「求學只是
求分數」的地步,劇中內容完全係過份誇張、失實,似「軍隊訓練學校」仲多過似一般小學 ...

為什麼劇集一定要反映現實?
很多劇集也列明「本故事純屬虛構」的!

常備TCU 出行唔洗怕
Ketsu 發表於 2006-8-4 13:42 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2006-8-4 13:30 發表

為什麼劇集一定要反映現實?
很多劇集也列明「本故事純屬虛構」的!

如果要套套劇都係反映現實先睇
我諗真係有大把劇唔使睇囉...
(唔通呢個世界真係有超人咩...)

而家d 劇集脫離現實得黎
唔會俾人反駁就算係咁架喇
Abusing dead rule -> Denial of reality
tonytsang_hk 發表於 2006-8-5 11:22 | 顯示全部樓層
套劇的看法同原意非常正確
其實做得咁誇張係想突出社會同家長對教育小朋友的看法..

所以有反思價值
4437 發表於 2006-8-10 10:47 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytsang_hk 於 2006-8-5 11:22 發表
套劇的看法同原意非常正確
其實做得咁誇張係想突出社會同家長對教育小朋友的看法..

所以有反思價值

所以話呢套劇雖然出發點正確,
但係表達方式錯誤,
令人產生負面思想.

就例如一個人要劫富濟貧,(出發點正確)
唔通就真係去打劫銀行咩?(表達方式錯誤)
咁樣做反而會令市民反感.(令人產生負面思想)

另外,本人覺得隔離台既「我」劇反而比「女」劇更能夠帶出正面既信息.

marioso 發表於 2006-8-10 23:29 | 顯示全部樓層

原帖由 4437 於 2006-8-10 10:47 發表

但係表達方式錯誤,
令人產生負面思想.

就例如一個人要劫貧濟富,(出發點正確)

另外 ...

當睇到最後,你就會知那個"女人"係善良既...
o個時就會知佢有冇正面信息啦
dennis28a 發表於 2006-8-11 03:02 | 顯示全部樓層
小弟只有幾句感想,站在不同角度而言,小弟只是知道這份報導同樣把影視創作人的獨有語言歪曲。
有時候,站在創作人角度,《女王》拍攝手法、方針絕對有教育價值(讀 Video 既人),更值得用以參考。

而且,大家只係睇左幾集,根本未完全明白全劇講咩...
Ketsu 發表於 2006-8-11 09:34 | 顯示全部樓層
原帖由 marioso 於 2006-8-10 23:29 發表

當睇到最後,你就會知那個"女人"係善良既...
o個時就會知佢有冇正面信息啦

原帖由 dennis28a 於 2006-8-11 03:02 發表
小弟只有幾句感想,站在不同角度而言,小弟只是知道這份報導同樣把影視創作人的獨有語言歪曲。
有時候,站在創作人角度,《女王》拍攝手法、方針絕對有教育價值(讀 Video 既人),更值得用以參考。

而且,大 ...

其實呢個拍攝手法好危險
因為你之前已經嚇到d 觀眾走哂
或者根本冇耐性再睇落去
之後你話佢係女神都冇用
(唔通下下都睇完個結局先再睇開頭咩!)

先敬羅衣後敬人係好重要架
我諗當年既《還珠格格3》死得咁慘
都係因為一開始就嚇走哂d 觀眾
(d 人唔同哂)
果時我係由最後十集
買VCD返去睇
發覺套劇唔係話真係差成咁

所以話一套劇同一戲既成功之處
就係最初一定要留得住d 觀眾
響香港真係衰d 講句
你做到套劇虎頭蛇尾
係好過鼠頭龍尾
因為前者你仲可以引到d 觀眾繼續睇
最多後期先令人唔想睇
但果時都叫做有左一班前期既觀眾啦
家陣有d 劇集/節目
更加係去到中期先有sponsor啦
都係因為有賴一班前期既觀眾帶旺左個市o者

但你一開始就令人反感
你好難令d 觀眾響後期返黎睇番喎
咁到時套劇個結局有幾精彩
有幾出人意表
有幾思想正面
咁又有乜用丫...都冇人睇...
Abusing dead rule -> Denial of reality
ronaldlau 發表於 2006-8-12 16:26 | 顯示全部樓層

原帖由 4437 於 2006-8-10 10:47 發表

但係表達方式錯誤,
令人產生負面思想.

就例如一個人要劫富濟貧,(出發點正確)

另外 ...

不過睇完呢套劇...
都覺得有 d 暗串 EMB 及香港家長,
縱容下一代, 只顧自己利益,
搞到個個細佬以為自己大晒,
香港... 係要有呢o的老師的~
才會有將來!!!