hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 當年告別hkbdb
開啟左側

當年告別hkbdb

fp8329 發表於 2006-8-10 15:20 | 顯示全部樓層

原帖由 komodo 於 2006-8-10 11:48 發表
還有一位板友經常標榜其與巴士公司高層的「密切」關係(由BDB年代到iTalk亦然),上網放料扮先知,一樣係虛榮心作祟,從來冇改變。

記得當年也有人經常標榜與馮站長的「好好好朋友」
關係,原來當年與知名人士做朋友,竟是一種「值得
宣揚的無形資產」。
IG: tigertalktransport
fp8329 發表於 2006-8-10 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 lch 於 2006-8-6 14:18 發表
講開又講, 當年bdb第一次板聚,
好似係大家坐係部av度去傑出車長,
我仲記得當年大家影左張相,
請問可唔可以post上黎呀, 我有份架woo.

我記得當年小弟對bdb最大"貢獻"就係通知大家
香港歷史博物 ...

記得1999年暑假在中大還有一次「八大
交通版」聚會呢
IG: tigertalktransport
ccicoltd 發表於 2006-8-10 21:43 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2006-8-9 07:08 發表
個URL係乜?

http://www.archive.org
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
alexero 發表於 2006-8-10 22:32 | 顯示全部樓層

回憶總是美好的,誠然當年的確有不少好文
可以從討論區中認識的東西也較現在多
但其實到後期,BDB的罵戰越來越多,有時氣氛甚至比這裡更差...

許多人都說現在的討論質素下降
但想一想,其實巴士行業本身的發展也不像當年般「多姿多采」
新路線和新型號巴士的數量甚少
在此情況下,大家可以「討論」甚麼?
如果BDB到今天仍在,我相信討論內容也不會有甚麼驚喜
dennisla 發表於 2006-8-11 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 chickenbus 於 2006-8-10 14:59 發表

好似係因為使用率低,善用資源之下而取消左

印象中見過kenf 提過同巴士公司方面0既壓力有關。
Welcome to www.chinamotorbus.com
dennisla 發表於 2006-8-11 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 fp8329 於 2006-8-10 15:14 發表

現在成日都是巴士迷,除非行為「出晒位」,唔係
都幾難「俾差佬逗」。

dennisla兄可唔可以講下當年「俾差佬逗」的經歷?

唔係我俾人逗,係另一位版友,你可以睇真0的前文。

詳情我都唔記得,但係一諗起0個個討論區年代,就即刻諗起呢篇文同埋8x唔夠80 鬥
Welcome to www.chinamotorbus.com
DW8306 發表於 2006-8-11 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 fp8329 於 2006-8-10 15:20 發表

記得當年也有人經常標榜與馮站長的「好好好朋友」
關係,原來當年與知名人士做朋友,竟是一種「值得
宣揚的無形資產」。

果位仁兄犀利囉...
AP69跌落山果劑野,人地開條熱線俾市民查詢死傷者身份情況
佢就打去問跌落山架車係咩車牌,俾接電話個差大哥炳完仲唔知死
仲要打上黎呻,又話自己唔打去問都知,又話自已係屯公條巴士人肉GPS云云

真係俾佢吹脹...

相比而家係呢個圈子想博出既小朋友,佢地坐住架ME都追唔到阿巴士迷界大佬
暨馮站長的"好好好朋友"及前某會幹事+九巴某上水區某大流水線既師姐契仔
阿"甘如"大哥啦下話...
Wright---AVW16 發表於 2006-8-11 08:48 | 顯示全部樓層
原帖由 dennisla 於 2006-8-11 00:11 發表
8x唔夠80 鬥

想問下呢篇文既內容?
gakei 發表於 2006-8-11 11:17 | 顯示全部樓層
原帖由 dennisla 於 2006-8-9 23:59 發表

仲有中巴死硬派,如 Unique260, Lamune Chan, Colin 等

講開,唔記得係邊一代,bdb 有個chat room ,0個時無論幾點都有人0係度,
傾計氣氛幾好0架!

Lamune 有句名言, 好似係:

四十冷馬行六系, 赤柱站頭被塞死, 中環站長狂拉客, 不敵中記十 Dart 仔。
祺人祺事 是神奇技倆
leslie 發表於 2006-8-11 12:02 | 顯示全部樓層

原帖由 dennisla 於 2006-8-11 00:08 發表

印象中見過kenf 提過同巴士公司方面0既壓力有關。

係,不過都唔明無啦啦一間(定幾間!?)巴士公司點去干涉一個網上討論區
L. Chan - 我們堅持才有希望!