hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 當年告別hkbdb
開啟左側

當年告別hkbdb

dennislokawai 發表於 2006-8-7 00:40 | 顯示全部樓層

我自己開始上網時,
晌度周圍搵一d巴士既網,
無意中去左BDB,
果時一click入去,
真係搵到好多資訊,
好多有用既資,
一直都好想加入呢個大家庭,
但果時我無ISP電郵,
而且有排唔接受新會員申請,
所以一直都只做cd-com。

到後期BDB容許非ISP電郵人士申請,
我都嘗試申請,
點知第一次申請時俾Kenf站長話我唔夠誠恴,
之後隔左一段時間再申請,
果次成功了!
一收到a/c,
第一時間貼左一篇文,
叫「對九巴95的感慨與不滿」。
仲記得BDB果時d氣氛雖然唔算太好,
但文章都好有質素,
所以果時我貼每篇文都諗過度過,
然後先貼出來。
果時板友貼一篇文章字數唔會好多,
但個個字都係精華,
好記得以前,
篇文長少少就加上「長文」,
相片多過10張或者貼大相一定晌標題講清楚,
依家呢d野包括我自己都唔去左做,
亦無板友有音識去做,
甚至連大相都已經禁貼。

我上板唔夠一個月BDB就關站,
果時覺得好可惜,
咁辛苦搵到個咁好既網站竟然要關站,
一時之間有d不知所躁,
後來既「臨時BDB」(即今本站)接替左BDB既功能,
自己甚至其他巴迷搵到個落腳點,
可惜自己無ISP電郵,
所以成年幾兩年都做唔到板友,
直到2003年,
終於得到ISP電郵,
即刻註冊成為一個板友,
開始晌度活躍起來。

iTalk已經係我每次上網必上既網站,
除左因為我要處理板務,
呢度亦係一個好既討論既地方。
不過隨著呢度舊既高質素既板友走既已經走晒,
又有不少質素仲差過我既板友加入,
開始多左好多垃圾文章(包括我果d),
B2板有一段時間出現「水浸」問題,
導致我不得不訂下好嚴甚至近乎無理既板規管理B2板,
以減少垃圾文章及出現水浸既情況,
但從而亦令到B2板由以往有2-3頁既新文
減少至依家幾日先有1頁既情況,
係好係壞我唔評論了,
但都希望呢個板真係成為大家分享同交流既好地方,
我都唔希望呢度既站長有日要好似BDB咁,
做到心灰意冷而關左呢個站。
youtube.com/c/dennislokawai
EV2021 發表於 2006-8-7 00:46 | 顯示全部樓層
我係99年先開始睇BDB,
01年起先開始做會員…
期間都經歷過HKPBDB的日子,
直到02過渡到Italk。

的確,現在已經沒有早年的狂熱。
甚至在大學讀書開始起,
對巴士的狂迷已逐漸消減…可能,
車款是少了,沒太多心思影相
再加上現時行家的水平已不如前,
還有種種的罵戰,已開始意興欄柵
(當然還有守規巴迷)
再加上社交圈子的擴大,
令自己投放於巴士的時間越來越少…

從前多條路線全冷、加新車時
都會不顧一切的走去影車遊河
但時至今日已失去這種動力
連61M、26等線全冷,
都沒像以往般影車遊河
可能人大了,環境會變
連帶自己所喜愛的都會有所調整…

admin07 發表於 2006-8-7 00:50 | 顯示全部樓層
雖然本文並非討論巴士為主,
但因BDB是以往巴迷討論的集中地,
當中大家會有許多巴士討論的回憶,
故本文容許在B2板。

本文亦成為本板的精華。

B2板板主
板務文章
arhang2001 發表於 2006-8-7 01:29 | 顯示全部樓層

原來自己有save 低當時一個print screen..不過都係好後期,有人攪事既時間。

3asv6 發表於 2006-8-7 01:55 | 顯示全部樓層
我個網入面都有BDB 0既相,我有的BDB screen capture
真係唔多,係都係copy自己舊文庫0的文.

我當年都比人永停過,好在Ken Fung最後都比我反BDB
.不過宜家我諗周圍都無呢支歌仔唱了.0個次永停令
我開展玩新聞組的新生活.之後反反去BDB都留意自己
態度好多,不過都比人警告過一次過就去到刪版都無
任何警告記錄.

宜家都係有得回就回,真係宜家都係睇值得回值得睇
0既文就算,令我火0既文都唔會睇,先至留到今日.
前幾排個大停版潮總算過左,不過我宜家都係只係睇
值得回同值得睇0既文就走人,因我要管我0個邊0既谷
.有時去玩下新聞組真係舒服好多.呢個都係我宜家
日日上黎睇文0既心態,盡量唔好踩到人,有乜0野唔
辣著我0個邊都唔會理.以前BDB真係幾純撲,0的人都
較信得過,真係好懷念.我97/7左右開始有上的,不
過都唔係成日上,當年無寬頻,又無起router.

其實上internet archive都有得睇screenshots,不過係得反
條死靜link(2002/8/2)係仲work的,其他唔係要
login就係無記錄,我個網都有講...*ˍ*

P.S.BDB無左後,有個最元老的交通新聞組幾日前宣佈
暫停,但呢幾日仲入到去...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
chan6723 發表於 2006-8-7 02:16 | 顯示全部樓層
估唔到 Ken 兄竟然會上來呢度回文呢。

以前 BDB 真係俾我有好多回憶,我係 2000 年初加入
BDB 成為會員的,當年我仲係一個 14 歲的細路仔,
有唔少板友都比我年長,思想比我成熟。

仲記得當年的我
.眼光好淺窄,只會留意自己區 (北區) 的巴士
 (因為其他區連有乜路線我都唔知)
.成日鬧 73A 全熱,70X 連續幾班熱狗,將全冷線無限抬舉,
 又將全熱線無限貶低
.人用單鏡機影巴士我學人用部 35mm 相機去影巴士
.搭車坐導航位之後聊司機傾計

到後來上得多 HKBDB,最記得係經歷左多條城隧線,短車線,
「屯旺三寶」全冷,01/02 年九巴大量引入 3ASV,兩年間
有大量路線「加金」,仲有 DM 退役等等,都成為巴士迷
討論的話題。就連我細佬都俾我「感染」埋,都知道唔少
巴士車型同車牌,例如「E 蛇仔」,「豬扒」等等。

直到而家,有唔少比我年長的巴士迷已經淡出甚至退出巴士
呢種玩意,自己由年幼的一批變成年紀較大的資深巴士迷。
呢幾年間自己對巴士的感覺都有些少變化。

例如當年未搭過 AP 同 AS,試過自己特登走入將軍澳搭同影
佢地,仲記得呢次係我第一次自己一個遊車河。
01/02 年每個月都影一筒巴士相,仲帶埋細佬週圍去遊車河,
(我細佬不嬲只係 enjoy 搭巴士既感覺,佢覺得我影巴士好無
聊) 最深刻係有次為左搭新巴 38 既 D10A VA,我竟然要佢r
(佢當年 9 歲) 係 32 度高溫下陪我由華富村行上置富花園…
有次同佢去影屯旺三寶熱狗但係冇搭,激到佢死…

到後來,細佬對巴士熱情已經減退哂,只係會留意下自己搭
果架車係咩型號。而我就都會間中遊車河,但係由以前刻意
去捕車居多變為而家好多時都係隨心想去搭邊條線就搭。
亦都好少會特登搵成日去遊車河,只係有時放學唔想迫火車,
又或者係放左學但有野做唔返得屋企,中間空檔時間去遊河
居多。影巴士方面,正正式式企街影今年只係陪個 friend 係
蘇屋村影左一次,其他最多只會用手機影下 snapspot 之類。

至於親戚朋友方面,其實佢地大部份都知道我鍾意巴士樣野,
有部份朋友都會問我點樣搭車較快/較平。仲記得預科時的班
主任都知我鍾意巴士,而佢丈夫又係九巴工作,佢 F.7 果年
同今年 (今年年初我地有 Re-union) 都送左本九巴年曆俾我。

始終而家搭巴士的心態同以前唔同左。以前生活圈子窄,朋友
唔多,所以會以遊車河去消磨時間。但而家有時間都想做有
意思的活動,又或者陪朋友,家人,對巴士的接觸已經變得
只係網上留意下車務消息,有冇新明星廣告等等。

講左咁多自己,不如講下 BDB 的印象。
BDB 我覺得板友討論尚算成熟,但其實睇返舊文,我唔覺得
可讀性比而家高得好多班。可能因為當時我地幼稚,以當年
我地的標準,所謂「成熟」的文章,去到今日可能已經係
「幼稚」。板主 Ken Fung 同一眾板助都好有心去管理個板,
好似 GZ5818,Dennis Law,Gakei 都做得幾出色。

大事方面,我最記得係果類「意氣之爭」,例如「L 廠
食柴 K 廠獨大」論,「良田居民唔單止搭唔起冷馬,連
八仔都買唔起」論等等…
當然亦經歷 Ken 兄結婚時,板友都一同祝賀,Ken 兄喪母
時,板友都一同安慰,可見當年 BDB 板友都算齊心。

*小弟食左藥有點眼訓,文句可能有點詞不達意,請見諒。
教導子女遠離益童
3asv6 發表於 2006-8-7 02:38 | 顯示全部樓層

講左咁多自己,不如講下 BDB 的印象。
BDB 我覺得板友討論尚算成熟,但其實睇返舊文,我唔覺得
可讀性比而家高得好多班。可能因為當時我地幼稚,以當年
我地的標準,所謂「成熟」的文章,去到今日可能已經係
「幼稚」。板主 Ken Fung 同一眾板助都好有心去管理個板,
好似 GZ5818,Dennis Law,Gakei 都做得幾出色。

大事方面,我最記得係果類「意氣之爭」,例如「L 廠
食柴 K 廠獨大」論,「良田居民唔單止搭唔起冷馬,連
八仔都買唔起」論等等…
當然亦經歷 Ken 兄結婚時,板友都一同祝賀,Ken 兄喪母
時,板友都一同安慰,可見當年 BDB 板友都算齊心。

講真今年0的巴迷算唔算成孰左定係走晒去鬧另一樣
0野?671,113落B9都見唔到隔離版有0的聲氣吧.
希望真係0的巴迷成孰左吧...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
solomon 發表於 2006-8-7 02:44 | 顯示全部樓層
哈哈!
我記得自己懂上網, 便開始找尋巴士網頁, 當年的消息來源, 是由619bus page的, 由
此開始, b會會訊的消息角色漸淡, 還記得當年巴士網站不太多, 加上大家互連, 真的每
日樂上幾小時, 不知如何連結, 連至hkbdb等交通討論區, 我記得當年各種交通討論區只
此一家, 而且大家是有一定聯繫, 至今部份仍存在! 再之前是bbs了, 不過自己因難用少去!

說回bdb, 其實真是一個寶, 當年初起是, 大家討論氣氛好, 尤其是發現世上竟有臭氣相
同的人, 大家都珍惜機會, 把自己所長展露, 其實那時只是24.4-56k慢得很, 隨科技進步,
更多人的參與, 入門門檻低了, 參與人的質素自然參差了, 事實上bdb曾有不少罵戰, 之後
開始了轉板面, 加板規的事件, 甚至停站等, 當然少不了italk前身的臨時bdb, 我從前已經
甚少發言, 今天也如是, 不過我可以說一句, 從bdb甚至bbs時候, 已經有不少cd-rom, 他們
的數目比想像中多, 而且大家的智識, 正是從大家的討論中找尋出來, 雖然大家見不到, 但
所謂巴士迷界的發展, 其實仍見到的.

人會經過不同的階段, 迷巴士可能是部分人年青是的歲月, 長大了, 自然有其他東西要處理
了, 個人很佩服ken兄可以放下, 當然那時的環境, 加上處理板務的吃力, 不容選擇, 從告別
文中可見一番, bdb已經完成任務了, 雖然可惜, 但真的很多謝ken兄當年的努力, 尤其是不
少現在仍cd-rom的資深巴迷, 心理必定認同, 並感激ken兄及當年討論區內參與的各板友,
給予增加知識的機會, 不論今天是否熱情不再, 相信心中仍有一點對巴士的情意結, 如果不是,
相信不會看見這篇文章!

和大部分年齡不輕的人一樣, 我很多和巴士的興趣減少了, 但不至拒絕稱巴士迷, 事實上大部
分人是因為新人的行為而劃清界線吧, 但我認識的, 多是比較穩重的, 可能是年紀問題吧! 不過
正因為巴士, 從中引起其他因巴士而來的興趣, 如相關建築物及設施, 歷史, 民生變化, 因為巴
士是和人息息相關的, 正是如此, 才那麼多人喜歡巴士, 其實如果眼界闊一點, 從巴士是看世界,
可脫巴士過框框, 走出從世界中看巴士的層次, 巴士只是認識世界的踏腳石吧!

最後多謝ken兄當年不惜的付出, 祝福他及其他老板友生活愉快, 同時希望大家都找到真正自己
的興趣, 找到生命的重心吧!
guia 發表於 2006-8-7 08:58 | 顯示全部樓層
原帖由 Phoenix 於 2006-8-6 13:43 發表
最记得自99年这个时候BDB来了一个大停版以后
之后三年的讨论气氛就越来越差了....

氣氛急轉直下係由獨大、食柴論開始,
相信年輕一輩都未必知是什麼一回事
不過獨大、食柴論我一向都是當笑話睇
eric278 發表於 2006-8-7 09:05 | 顯示全部樓層

當年筆者與S3M61(Tony), GZ5818是在HKBDB中較活躍的北區巴士愛好者,經常交換巴士心得,估計巴士迷年資已超過七八年,而筆者的巴士網站已營運超過十年了。

如今,一個已移民,一個亦甚少在網上見面,只剩下筆者一人仍然活躍在討論區。

由hkbdb至iTalk,筆者給人的印象是一個富有學識、理性討論的巴士愛好者。如今,筆者將要拉埋天窗,將來能在討論板的時間會少了,希望好好珍惜現在的日子吧!

還看香港公交