hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 當年告別hkbdb
開啟左側

當年告別hkbdb

fv682 發表於 2006-8-7 09:47 | 顯示全部樓層

真的bdb給予我很多回憶

獨大食柴論......造就左惡人兵團既成立
令我識左一班對巴士好有熱誠既同輩

我唔知當年站長阿ken兄今日婚姻狀況如何(應該還不錯吧)
但我當年畫既一架fv682大婚廣告車
原稿仲未送出去

如果ken兄想睇番
可以去呢度睇:
http://www.geocities.com/fv682/gallery2.html
(我upload到張相會再直接貼出黎)
駐屯門記者FV682報導
DW8306 發表於 2006-8-7 19:30 | 顯示全部樓層
仲記得第一次大關站之前SF4炸板事件,當事我同呢位小朋友關係密切
但佢一句:X!橫掂個ac都冇架啦,用個ac黎炸左佢(BDB)仲好

佢呢句,真係聽到我o晒咀...

希望係咁多年後既今年,小朋友會進化啦...

0111事件亦令人津津樂道...hehe
waikei 發表於 2006-8-7 19:47 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2006-8-7 09:05 發表
當年筆者與S3M61(Tony), GZ5818是在HKBDB中較活躍的北區巴士愛好者,經常交換巴士心得,估計巴士迷年資已超過七八年。

如今,一個已移民,一個亦甚少在網上見面,只剩下筆者一人仍然活躍在討論區。

由hkbdb ...

唔係化?你果D叫理性?成日響BDB都講278P/278X,嚇到大家都怕左你咁喎~

勞兄,說笑罷了,不要嬲
guia 發表於 2006-8-7 20:33 | 顯示全部樓層

大家還記得hkbdb除了K廠獨大L廠食柴論之外
還有將大量九巴2xx路線轉為新巴7xx系無聊建議嘛?
eric278 發表於 2006-8-7 20:47 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-8-7 20:33 發表
大家還記得hkbdb除了K廠獨大L廠食柴論之外
還有將大量九巴2xx路線轉為新巴7xx系無聊建議嘛?

不知道是否有人曾經提出過296X轉為新巴796X的建議? 因為這事真的在2000年2月1日發生。
還看香港公交
eric278 發表於 2006-8-7 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 waikei 於 2006-8-7 19:47 發表

唔係化?你果D叫理性?成日響BDB都講278P/278X,嚇到大家都怕左你咁喎~

勞兄,說笑罷了,不要嬲

當年北區對外交通十分糟糕(筆者於1997年底遷入粉嶺南),出入十分不便,因此爭取278P轉全日是直接影響北區可否脫「偏僻」形象的一役。
還看香港公交
ricky619 發表於 2006-8-7 21:24 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2006-8-7 20:49 發表

當年北區對外交通十分糟糕(筆者於1997年底遷入粉嶺南),出入十分不便,因此爭取278P轉全日是直接影響北區可否脫「偏僻」形象的一役。

本來hkbdb這個題目令人十分懷念, 麻煩請不要將這類非理性
及莫名奇妙的言論帶入這標題內.

本人是在1997年7月19日申請成為 HKBDB 會員, 但我忘記它
何時成立了. HKBDB令我更快知道巴士的新消息, 而與其他巴士
迷討論巴士實在樂在其中. 因巴士是我從小的興趣, 相信我
仍不會放棄這個興趣的.
guia 發表於 2006-8-7 21:27 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2006-8-7 20:47 發表

不知道是否有人曾經提出過296X轉為新巴796X的建議? 因為這事真的在2000年2月1日發生。

我見9 成以上的膚淺建議是他們聲稱食柴荔廠路線交由新巴經營7XX系列
guia 發表於 2006-8-7 21:29 | 顯示全部樓層
我是2000年上網先加入HKBDB, 當年使用名稱是busport,
主要留意的是昔日中巴及嶼巴的文章
nwfb1601 發表於 2006-8-7 21:43 | 顯示全部樓層

原帖由 EV2021 於 2006-8-7 00:46 發表

我係99年先開始睇BDB,
01年起先開始做會員…
期間都經歷過HKPBDB的日子,
直到02過渡到Italk。

的確,現在已經沒有早年的狂熱。
甚至在大學讀書開始起,
對巴士的狂迷已逐漸消減…可能,
車款是少了,沒 ...

哈哈......我都同你差唔多。

仲記得0係四年前0岩0岩鐘意巴士0個陣,都迷得幾狂0下
。試過一個人靜靜雞走去調景嶺遊 797M,跟住又試過為
0左一款車而係巴士站度呆等幾粒鐘,見到特見就發哂癲
咁......同而家0既小朋友差唔多。

不過人大0左,亦都開始無咁迷巴士。而家淨係研究0下D
路線,並且開始再次研究道路網同其他交通工具;而家連
巴士相都影少0左 Lu~(以前可以一日影百幾張,而家頂
多一星期廿幾張,而且絕大部份都係0係九龍城度練習係
公路度捕車)

所以講真,我而家都唔敢叫自己做巴士迷,頂多都係叫自
己做交通迷。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116