hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 當年告別hkbdb
開啟左側

當年告別hkbdb

leslie 發表於 2006-8-8 17:37 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_29 於 2006-8-8 15:39 發表
我大概係99到00年到上hkbdb睇文既,果時仲未有isp email
至到有冒時候,遇著ken兄做老襯...
到佢結完婚果時重開先至做member,果時應該係bdb第4代

記得果時有個廣告版,最令我懷念
入到去d人都好踴躍講廣告,果時 ...

哈哈,想起來都8年前,果時(1998)岩岩買左腦上網,就登記左account

記得當年BDB有幾班人成日攪事,有個叫"東方必死 太陽必敗"的成日係度放料惡意中傷某巴迷會,又有一班反九黨等等...之後就有個狂貼屯門公路巴士相的人兄自稱有好多"x"(認真不文)

到改版之後,在一眾版友抬舉之下,小弟當選左做巴士廣告版(8版)版主,果陣就真真正正有機會為各站友服務.記得當時我做左版主之後只在關站前罰過一位版友停版,謹此而已.我做版主時一直奉行開放態度,盡量先勸告發表有問題文章的版友先改文而不是一來就警告.
L. Chan - 我們堅持才有希望!
Wright---AVW16 發表於 2006-8-8 20:19 | 顯示全部樓層
其實咁多個巴壇,我始終覺得iTalk最好,我去過其他討論區,佢地成日鬧戰,發假消息,D相冇縮小,load到你…iTalk和平好多,鬧戰少,消息真,會員都守紀律

cx1 發表於 2006-8-8 21:34 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_29 於 2006-8-8 15:39 發表
除左0111之外,ME22行18果單野都係經典之一呢
更加唔少得有100WONG板友,經常要求2C加冷(小弟有幸見過佢真人)
果時佢D文篇篇雞腸,拍得住而家阿康生d文

仲有「耀安聯盟」呢個傳奇添,一人分飾多角,其演技實為史上罕有

其次帶有傳奇色彩既就係BDB3時期,荃灣,尤其係荃威一帶既網上巴士迷組職…
逢親一有食柴既文章,該類板友永遠先拔頭籌參與討論…

講返正題,我係1999年4月先入HKBDB既,仲好記得初到貴境果陣口不
擇言鬧某位版友,結果唔夠三十日就已經停左唔知幾耐既版…跟住再過
唔知幾耐又停多一次…(初期我叫ATR4、後期叫CX1)

個人響HKBDB3果陣好鐘意響路線建議版流連,Post過為數頗多既建議…
主要集中響以下地區;但自知對地區既交通需求認識不深,所以響BDB3
以後唔再Post 建議咁滯:

新界東北途經城隧來往九龍西之特快線;
新界東前往屯元天之路線;
火炭及石籬地區之路線;

仲有一樣野唔知大家記唔記得既…
就係「每日一跪版」同埋「代表車版」呢家野…

而仲有一樣野亦都係陳年到了不得既,就係HKForum,又係Kenf開既,
裡面有曬私人訊息、聊天室、同埋各類型分版 - 當年我亦都曾經諗
住做歷史版既版主,但都唔記得最後係點收場;by the way,個聊天室
最頂癮既地方就係你果晚鐘意開幾多個Chatroom都得,而我亦都對私底
下說呢樣野記憶猶新…

不過以上既野,都已經「俱往矣」;而自己亦都響BDB永久關閉之時,去
左其他論壇度打滾,唔經唔覺都已經做左網民七年……
fw1321 發表於 2006-8-8 22:12 | 顯示全部樓層

小弟都係透過香港巴士年鑑知道 HKBDB O既存在, 當年由於
屋企仲未有電腦, 所以就冇得上網。更有興趣的是, 當年我
第一次接觸呢個名詞o既時候, 唔知係咪小學生眼界淺窄o既
關係, 竟然對呢樣東西不感一點興趣, 還認為這是一個沉悶
的地方

後來當屋企有了電腦, 我可以上網之後, 我開始瀏覽巴士網站。
由於我當時只對巴士路線感興趣, 加上上網費用仍然昂貴,
我只選擇性地瀏覽關於巴士路線o既網站, 當中每次都會睇
巴士狂熱。

在一次偶然的機會, 我初次按入了 HKBDB 的主頁。當我
看到路線建議欄o既時候, 我忍不住想發文, 建議開辦 260X
(屯門市中心至尖沙咀)。當時我仍未學過中文輸入法, 英文
打字速度亦好慢, 印象中花了不少時間才打成。不過當時
HKBDB 已經實行戶口貼文制度, 我看到 ID 及密碼兩欄O既
時候便摸不着頭腦, 只好亂打自己姓名及身份證號碼
結果篇文當然開不成, 我亦有一段時間再沒瀏覽這個網站。

直至 2000 年尾, 一班同學話 HKBDB 重開, 叫埋我去開戶口,
我就用爸爸O既 ISP 電郵去申請戶口。之後我在 HKBDB 開的
第一篇文就是有關九巴 60X 歷史的提問。在初期的發文, 我都
憑着童年的記憶去指以前的熱狗點樣點樣快, 又指某些屯門的
派車點樣點樣差, 招徠部分版友的批評。幸而當時 HKBDB 文章
仍有頗高的質素, 板友們給了我不少有用的資料, 亦引導着我
尋找正確的思考方向

講到 HKBDB 的結束, 小弟亦有少少慚愧。記得當年 BDB 結束
前不久, 有人在特別所見版搞事 (好似係 AD1 @ 屯公), 並引發
站務版一場罵戰。當中小弟在果篇文中亦好似用O左些少過火
O既字眼。
171606930 發表於 2006-8-8 23:46 | 顯示全部樓層
同部份板友一樣,小弟當年透過陳生本年鑑知道有"HKBDB"
呢樣0野,註冊做會員之時冇記錯的話果陣係BDB3年代。
當時小弟貼文量一直唔算高,所以都係做CD-ROM多。

起初,覺得網上討論區係一種新鮮事物,"也許當時年紀少",
初貼文時經常轉換名稱,玩0左一輪之後先至"定性"用HN7282
做網名。玩完名,就玩"個人資料",晌果頁整到"水蛇春"咁長

至於我自己對BDB最有印象0既地方就係"路線建議",曾幾何時
小弟建議過"288A"同"288B"兩條方向相反,總站不同,但同樣
都係來往顯徑至馬鞍山0既循環線,當其時平均分都超過90分ga
但有時睇到D"建議"真係好好笑,經典之一莫過於有板友提議A41P
過城隧後返馬鞍山收$2.0,"方便源禾路一帶學生"。此"建議"
一出,幾乎所有沙田區板友都"群起攻之"。

BDB關站後冇幾耐,iTALK正式建立,我亦順理成章地0黎到呢度。
由於一直都有keep住上0黎呢度,對於香港巴士0既消息都有留意,
但隨住年紀漸長,加上巴士公司陸續全空調化,現時巴士吸引我
0既地方只有僅餘0既熱狗,同埋巴士廣告。
Let's begin !
171606930 發表於 2006-8-9 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 steven 於 2006-8-8 02:01 發表

最記得當時係bdb.com盛行一樣野,就係有網上巴士聯盟.
我記得有以下三個:
屯碼大家庭,
TM FOCUS
沙田墟
後來大家都有自己事業,入U,移民等..無時間聚會而不了了之

haha......估唔到仲有人記得"沙田墟"。

HKBDB除0左帶俾我巴士消息外,亦間接令我認識到一大班好友。
識0既時間耐0左,話題多0左,興趣亦多0左,依家能夠維繫到
呢段友誼0既已經唔再局限於巴士。唔經唔覺,"沙田墟"下星期
成立五週年。

唔知其他聯盟依家點呢?
Let's begin !
dennisla 發表於 2006-8-9 00:26 | 顯示全部樓層

Hi Ken, 你好嗎?

我唔知有冇記錯,第一代0既網址係 home.hkstar定hknet.com/~xxxx 之類,有錯請指正
我亦都0係呢個時代加入,記得當時0既背景圖片係一部alexander 車身0既藍色中巴
珍寶,攝於北角碼頭

後尾轉用 webcomm domain ,就好多人都知0勒

點解冇人提起經典而又早期0既 bdb 文章? "8x 唔夠 80 鬥","我俾察佬逗"呢0的文章隔0左咁多年都仲記得

我都有去某大學二樓canteen 0個次聚會,亦係唯一一個有去而冇0係網上面回番文0既參加者 ....
有冇人有當時0個張合照0既彩色版呢?
0個次應該係"我俾察佬逗"篇文出0左之後一排,0個次當事人都有出席,親自講番件事添!

往事只能回味

我都有個巴士網頁,亦好明白放工後仲要花時間整網頁係一件幾辛苦0既事。無論如何,多謝kenf 0既付出,
0係當時俾大家一個聚腳點,分享巴士0既點滴, thank you!

Welcome to www.chinamotorbus.com
gakei 發表於 2006-8-9 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky619 於 2006-8-7 21:24 發表

本來hkbdb這個題目令人十分懷念, 麻煩請不要將這類非理性
及莫名奇妙的言論帶入這標題內.

本人是在1997年7月19日申請成為 HKBDB 會員, 但我忘記它
何時成立了. HKBDB令我更快知道巴士的新消息, 而與其他 ...

要數莫名奇妙的言論還有: 當時興改編流行曲, 譜上和巴士
有關的歌詞, 而我當時的一首改編鄭秀文的歌, 被說成引致
中巴被褫奪專營權, 這下我可 "罪大惡極" 了。

另外當然還有有某巴士迷覺得自己在北區具有影響力, 又或
者巴士上向乘客訪問調查那些令人捧腹大笑的怪論啦。
祺人祺事 是神奇技倆
 樓主| lch 發表於 2006-8-9 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 dennisla 於 2006-8-9 00:26 發表
Hi Ken, 你好嗎?

我唔知有冇記錯,第一代0既網址係 home.hkstar定hknet.com/~xxxx 之類,有錯請指正
我亦都0係呢個時代加入,記得當時0既背景圖片係一部alexander 車身0既藍色中巴
珍寶,攝於北角碼頭

後 ...

係呀, 我都記得好似你hkstar 呀!
上面好多朋友講過當年除左bdb之外,
仲有巴士狂熱, 619, 681巴士站等網站,
都好受歡迎.

當年發生的事好多, 回憶亦好多,
但係我真係學左好多巴士的知識,
亦識左唔少巴士網友,
無奈最後自己因功課忙, 大家好像無了關係咁.

講開有年城巴廠參觀因為打風取消,
好似有些朋友去了一間老麥睇相,
我記得當年小弟都帶左d超劣作去分享,
大家交換相簿, 好鬼開心.
而家, 上網大把有得睇ler hahah
3asv6 發表於 2006-8-9 01:21 | 顯示全部樓層

我都有個巴士網頁,亦好明白放工後仲要花時間整網頁係一件幾辛苦0既事。無論如何,多謝kenf 0既付出,
0係當時俾大家一個聚腳點,分享巴士0既點滴, thank you!

係呀,宜家我搞個網頁都係為左少少0野搞到成個版面報消,
真係成個版面炒晒.之後去搞過個版面都成9個字,真係出左
去反工,私人時間都唔係得好多個9個字咋.真係宜家個網頁
整得幾多得幾多啦...

只係今朝0既事黎...-ˍ-
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架