hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 當年告別hkbdb
開啟左側

當年告別hkbdb

garyt 發表於 2006-8-9 02:19 | 顯示全部樓層

原帖由 dennisla 於 2006-8-9 00:26 發表
點解冇人提起經典而又早期0既 bdb 文章? "8x 唔夠 80 鬥","我俾察佬逗"呢0的文章隔0左咁多年都仲記得

我都有去某大學二樓canteen 0個次聚會,亦係唯一一個有去而冇0係網上面回番文0既參加者 ....
有冇人有當時0個張合照0既彩色版呢?
0個次應該係"我俾察佬逗"篇文出0左之後一排,0個次當事人都有出席,親自講番件事添!

往事的確令人回味, "今日黑仔, 比差佬豆"一事已發生差不多十年了,
估不到我在網上貼出此事會惹來那麼大的回響, 甚至十年後還有人記得.

記得當年第一次板聚,大概有十二,三名板友報了名,
十多名第一代板友在修頓會合後, 便乘 rt.111 巴士到理工
睇相,吹水及巴士傳單交流.

Ken Fung, 多謝你多年來的無私奉獻.
祝生活愉快, 家庭生活安好!

garyt 發表於 2006-8-9 04:22 | 顯示全部樓層
剛找到一篇 hkbdb 年代有關HKCEE/HKAL 設立巴士科目的討論, 內容有趣,
希望大家喜歡. (可惜找不到POLY CANTEEN 板聚報名名單的 hardcopy.

3asv6 發表於 2006-8-9 04:59 | 顯示全部樓層
原帖由 garyt 於 2006-8-9 04:22 發表
剛找到一篇 hkbdb 年代有關HKCEE/HKAL 設立巴士科目的討論, 內容有趣,
希望大家喜歡. (可惜找不到POLY CANTEEN 板聚報名名單的 hardcopy.

嘩.你真係print出黎呀,當年我真係益到係0甘print左唔少日
文出黎...*ˍ*

有呢日(1998/4/10)篇文d/l,比住呢篇d/l先啦...
http://blog.visualmedia.com.hk/batch.download.php?aid=7799

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
tomchen 發表於 2006-8-9 06:20 | 顯示全部樓層

Source: Web Archive
3asv6 發表於 2006-8-9 07:08 | 顯示全部樓層
Source: Web Archive

個URL係乜?
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
camoran 發表於 2006-8-9 07:11 | 顯示全部樓層
我記得關站當日係香港凌晨時分
當時我登入BDB都嚇左一跳
因為關站之前完全冇先兆
當時係我移民左美國頭一年
我同幾位依然online緊既版友在ICQ發放關站既消息
印象中應該有幾位加國朋友幫手forward

BDB刊出關站之後會員被禁止login
不過已經login既版友依然可以post文
記得BDB的最後時刻依然有十來二十位版友已經login
Wright---AVW16 發表於 2006-8-9 08:41 | 顯示全部樓層

離題都要講:
我要係度多謝各位iTalk網友,你地令我對巴士認識更多,也讓我接觸了更多不同興趣,亦學到了不少做人道理
Fuko 發表於 2006-8-9 09:54 | 顯示全部樓層

1997年我透過B會的網站連結首次接觸HKBDB。當年BDB雖然好少人貼相,但
內容卻相當精彩。有想做member的衝動,無奈當年對電腦尚未成熟而不了了之。
到1999年暑假,我成功申請BDB A/C,當年以"HT8086"的名字貼文,主要提供巴士廣告資料。
最記得是貼了一篇巴士行錯路的分享文章,引起了不少站友的回文。
1999年尾,BDB討論氣氛開始轉差,那時起我貼文也少了。

然而當年仍有群志同道合仍帶著熱誠的心討論。如Gakei兄、東邪兄、Hanvas兄等,
而且他們不論貼文甚至貼相都無架子的。惜至2002年BDB因氣氛急速轉壞和其他種種
因素下關站,至今我仍覺得相當可惜的。

F.Kirisawa
Dolphin 發表於 2006-8-9 13:28 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2006-8-7 22:59 發表
講埋其他趣事定事件,仲記得一百黃,城巴364兩位仁兄嘛,一個嘈九巴用
熱狗行尖沙咀,一個成日想九巴線交俾城巴搞

我都仲好記得佢地. 城巴364 仁兄目前間中會在新聞組出沒, 行不改名, 他是福士/奧迪
汽車的忠實fans, 每次出文都說香港人不識貨不多買福士集團產品, 雖則我自己都係楂福士,
睇完都....

講起BDB, 我應該係98年 join, 都係用呢個名.
最令我印象深刻, 係有版友將部Suzuki van 改左做 Cityflyer 仲有個開線既笑話. 真係好經典~~
BMW E46 320i
fatku 發表於 2006-8-9 14:14 | 顯示全部樓層

原帖由 Dolphin 於 2006-8-9 13:28 發表

我都仲好記得佢地. 城巴364 仁兄目前間中會在新聞組出沒, 行不改名, 他是福士/奧迪
汽車的忠實fans, 每次出文都說香港人不識貨不多買福士集團產品, 雖則我自己都係楂福士,
睇完都....

講起BDB, 我應 ...

哈哈,
我記得此君曾有幾個化名:
Citybus 10、Coca Cola 364、291/291A Siu等等~
他的一篇"KMB is another CMB"文章至今仍印象深刻~

還有,
大家還記得BCDFE1事件嗎?

至於我還記得的早期BDB板友,
有Felix Tse兄、阿逸兄、Eddie Lam兄、S3M80兄和成昆兄等.
不知他們的近況如何?

加入了巴士討論區已有八年 (八年抗戰?? ),
大學也快畢業了,
自己還是大男孩一個,
慚愧, 慚愧啊.......
希望各位前輩看見我這篇文章時,
不要介意!