hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 當年告別hkbdb
開啟左側

當年告別hkbdb

cx1 發表於 2006-8-9 16:35 | 顯示全部樓層

原帖由 fatku 於 2006-8-9 14:14 發表

哈哈,
我記得此君曾有幾個化名:
Citybus 10、Coca Cola 364、291/291A Siu等等~
他的一篇"KMB is another CMB"文章至今仍印象深刻~

還有,
大家還記得BCDFE1事件嗎?

至於我還記得的早 ...

BCDFE1....跛巴?
此君的名字讓我留下深刻的印象,但確實有甚麼事蹟,仍待大家解說…
不會是在板上貼出該「公司」旗下車隊吧

講起早期板友(早極都係BDB3),我仲記得S3M61、GZ5818 (一個70 、一個70X);
ATR2、104站長、BL19同HB 610…但已經N年無搵過佢地啦~

呢七年,其實可以話係自己對巴士既興趣盛極轉衰既七年,一方面同自己對巴士
迷呢樣野知得多左,另外一方面,其實都同而家D巴士款式越來越單調有關…係咁
用部相機影一部又一部千篇一律既車,但影完又只係覺得「人有我有」,所以咪開
始覺得悶…開始放棄囉…

而且自己面對公開考試既壓力(過得會考,但高考跛左腳),為左前途,都自然會
放低個興趣在先…恐怕四年以後,到我大專畢業、出來做野果陣,我對巴士既興趣
會接近零…

gakei 發表於 2006-8-9 18:08 | 顯示全部樓層
原帖由 cx1 於 2006-8-9 16:35 發表
此君的名字讓我留下深刻的印象,但確實有甚麼事蹟,仍待大家解說…

係咪咩 "陳跛柴" 同 "戴四屎" ?
好似係同o的荃景圍巴士迷有關。
祺人祺事 是神奇技倆
nwfb1601 發表於 2006-8-9 21:00 | 顯示全部樓層

哈哈,
我記得此君曾有幾個化名:
Citybus 10、Coca Cola 364、291/291A Siu等等~
他的一篇"KMB is another CMB"文章至今仍印象深刻~

佢係 PBDB 年代仲叫過自己做 CTB908 添......

不過最叫我印象深刻0既,都係不定期推出0既「巴
士雜談」,將近期巴士界0既新聞炒埋一碟。

同埋佢成日好想新記91同 94 合併做 591,同 91 條
線一樣,但改為全日由海怡開出同埋兜利東。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
kmb113 發表於 2006-8-9 21:23 | 顯示全部樓層

至於我還記得的早期BDB板友,
有Felix Tse兄、阿逸兄、Eddie Lam兄、S3M80兄和成昆兄等.
不知他們的近況如何?

Felix Tse兄 嚮 canada wor...
佢約過我幾次...不過我次次都唔得閒....見佢唔成...
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
petcity 發表於 2006-8-9 22:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Dolphin 於 2006-8-9 13:28 發表

我都仲好記得佢地. 城巴364 仁兄目前間中會在新聞組出沒, 行不改名, 他是福士/奧迪
汽車的忠實fans, 每次出文都說香港人不識貨不多買福士集團產品, 雖則我自己都係楂福士,
睇完都....

講起BDB, 我應 ...

架福士你講起我又記得,用黎行麗瑤條機場線
可載八人
簽名被屏蔽
3asv6 發表於 2006-8-9 23:05 | 顯示全部樓層
架福士你講起我又記得,用黎行麗瑤條機場線
可載八人

0個部係鈴木Super Carry客貨車改0既車黎0架,
仲好記得...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
3asv6 發表於 2006-8-9 23:08 | 顯示全部樓層

不會是在板上貼出該「公司」旗下車隊吧

BCDFE1反而唔記得,反而NWFB 740系就永日都記得,當年佢一好似
比人永停無耐,BDB就刪版,佢0的食柴獨大論開始0係BDB消失,之
後佢過左PBDB,不過最後連PBDB摺埋後就呢0的食柴獨大論要去到
某server新聞組先可以再見,食柴獨大時代好似有人講0甘開始過去
兼沒落...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
dennisla 發表於 2006-8-9 23:59 | 顯示全部樓層

至於我還記得的早期BDB板友,
有Felix Tse兄、阿逸兄、Eddie Lam兄、S3M80兄和成昆兄等.
不知他們的近況如何?

仲有中巴死硬派,如 Unique260, Lamune Chan, Colin 等

講開,唔記得係邊一代,bdb 有個chat room ,0個時無論幾點都有人0係度,
傾計氣氛幾好0架!
Welcome to www.chinamotorbus.com
湯美 發表於 2006-8-10 00:31 | 顯示全部樓層
小弟都係經年鑑介紹下先得知 BDB 既存在,
當申請到上網時便急不及待瀏覽一番;
除討論區外,仲有巴士狂熱、619 Bus Page、HKBEC 等等,
自此以後便開始「沉醉」於互聯網世界當中 ...

某日終於在 BDB 申請了個人戶口,
依稀記得貼文不多,睇文仲多過跟大家討論,
不過當時先至恍然大悟:發覺鐘意巴士並唔止我一個,
而且更是一山還有一山高,齋睇回文經已令我大開眼界。

一次機會下「膽粗粗」響 BDB 相約幾位素未謀面既板友「網聚」,
大家都玩得好開心,識了好幾位朋友,而且仲交換電話、ICQ 號碼,
跟住有一段時間開始同朋友一齊周圍去、遊車河同埋影相,
更一同經歷會考放榜;雖然宜家各有各忙,幸好仲有保持聯絡。

印象中比較深刻既就係「食柴 / 獨大」論,罵戰自然由此而起,
冇幾耐就突然關站;經朋友介紹下穿梭過幾個討論區,
再兜兜轉轉黎到 italk,不過跟 BDB 時代當然冇得比,
有時響度諗,幾時先可以搵番昔日果種感覺。

以前係「細路仔」既我,今日已經廿幾歲人,
好難再好似以前無憂無慮咁周圍遊車河。
可能今日巴士已經冇左以前果種光輝,
又或者要兼顧既事物相對多左,
影巴士相我會繼續,不過冇以前咁癲了。

*大家都好犀利,仲記得各位 BDB 板友既網名 ~
*唔知有冇人記得 BDB 首頁都上過電視呢 ? (好似係訪問陳生) ~
a396 發表於 2006-8-10 00:41 | 顯示全部樓層

原帖由 dennisla 於 2006-8-9 23:59 發表

仲有中巴死硬派,如 Unique260, Lamune Chan, Colin 等

講開,唔記得係邊一代,bdb 有個chat room ,0個時無論幾點都有人0係度,
傾計氣氛幾好0架!

應該係o係果年轉o左唔再齋講
巴士之後就有, 果陣我都入過去同
其他板友傾計o架, 不過之後就冇
o左.

我o係九九年九月加入 BDB, 果陣
仲用緊 56K, 初時入去只係睇o下
有o的咩巴士新聞同埋新車舊車
消息呀之類. 冇幾耐就出現 ' K 廠
獨大, L 廠食柴', 攪o左差唔多成
年先攪完, 之後就有好多零零碎碎
o既事發生. 唔知大家仲有冇印象,
有位叫 '0111' o既板友呢, 好似
住o係 Rt.203E 其中一個總站附
近, 佢好攪笑o既, 成日問我地 :
'呢架係咩車? 果架係咩車呀?' 有
次我貼o左新記 Rt.796 系o既橫
額廣告相, 佢問 : '點解呢架車上
呢個廣告o既?' 真係好攪笑o架!
不過我唔記得佢因咩事俾人停o左
板囉.

依家o的 '行家' o既品行真係差過
以前, 希望佢地檢點o的, 樹立一個
好榜樣啦.

獨派交通迷同政治學人