hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006年黃大仙/觀塘區巴士路線發展計劃 ...
開啟左側

2005-2006年黃大仙/觀塘區巴士路線發展計劃

gn3509 發表於 2005-2-18 23:33 | 顯示全部樓層

[ref=137787]shtsang[/ref]  在 2005-2-18 11:19 PM 發表:

不過相信自尋日講5C既報導出左之後,九巴都
好難冇唔加車既理由掛(咁如果真係轉大車就
唔會加啦)
另,攪錯呀.1,2A,2F,3C,6,15,26同89全冷又係少少都唔減.....

89成14.7公里,即使全冷唔減價,每公里都只係$0.37
但係15.2公里但係收$6.2既89X,每公里要$0.4
已經唔算貴
要記得89比89X更"X"
今期流行:690是原罪
 樓主| 2A_DL13 發表於 2005-2-18 23:45 | 顯示全部樓層
[ref=137785]dcbf905[/ref]  在 2005-2-18 23:18 發表:

條線連編號都無, 唔知係唔係公開投標線? #:-[

[ Last edited by dcbf905 on 2005-2-18 at 23:42 ]

由九巴做。
Your global lifestyle partner..
fatpear 發表於 2005-2-19 01:13 | 顯示全部樓層
3B,42C,98A呢幾條所謂混合線都06年都只係加冷
到時可能又好似30X咁
每條線一部熱狗做蛇車#:-/
最搞笑就係7B o係06年加強空調巴士服務
唔係已經全冷左啦咩??

另外點解會建議219X黎緊兩年都加車既??
照平時睇219X都好少會爆
尖沙咀果邊應該有其他線更需要加車
除非219X延長到油塘就唔同講法~~
KS 發表於 2005-2-19 02:13 | 顯示全部樓層

[ref=137733]michaeltang[/ref]  在 2005-2-18 10:51 PM 發表:

至於 3M 延長到慈北,
我諗如果唔係某議員既話,
晨早就改左~
都想睇下呢位議員今年仲有冇 ban 呢個建議~

其實該位議員點解唔贊成3M 延長到慈北呢?
照計延長左應該對原有乘客冇乜影響,
仲可以擴大服務範圍,服務更多人tim!
norrislaw 發表於 2005-2-19 02:23 | 顯示全部樓層
睇到呢個計劃, 見到有些路線如3B,5,7B,14,42C,74A,93A,93K,98A
到2006仲要加強空調巴士服務,突然想到一D野, 所以搭單一問, 以目前既進度
1. 九巴係幾多架熱狗換一架冷氣車架?
2. 2006年全空調化係咪已經被押後?
cklee2000 發表於 2005-2-19 02:31 | 顯示全部樓層
[ref=138030]norrislaw[/ref]  在 2005-2-19 02:23 發表:
2. 2006年全空調化係咪已經被押後?

唔出奇, 淨係開/密龍, 老虎豪裝報站已經反映出......

搭單一問, 老虎蘭會唔會裝呢?? #:-[
chan6723 發表於 2005-2-19 02:45 | 顯示全部樓層

[ref=138034]cklee2000[/ref]  在 2005-2-19 02:31 AM 發表:

唔出奇, 淨係開/密龍, 老虎豪裝報站已經反映出......

搭單一問, 老虎蘭會唔會裝呢?? #:-[

已有老虎蘭裝左報站機。

睇個勢,九巴 2008 年尾都唔知可唔可以全冷……
教導子女遠離益童
cklee2000 發表於 2005-2-19 02:50 | 顯示全部樓層
[ref=138039]chan6723[/ref]  在 2005-2-19 02:45 發表:
已有老虎蘭裝左報站機。

咁講法, 我估所有白色內籠的熱狗都會裝了......:#;oD#;)#8)#:
cklee2000 發表於 2005-2-19 02:55 | 顯示全部樓層
[ref=138039]chan6723[/ref]  在 2005-2-19 02:45 發表:

S3V 今年先10 歲.
老虎蘭今年12,13 歲
開/密龍都係11,12 歲

除非九記退熱狗好似新記退DM 咁啦,
否則等到佢地18 歲先退的話,
最後一架老虎豪要2013 年先say goodbye~ (假設係自然死亡)
norrislaw 發表於 2005-2-19 06:30 | 顯示全部樓層

[ref=138044]cklee2000[/ref]  在 2005-2-19 02:55 AM 發表:

S3V 今年先10 歲.
老虎蘭今年12,13 歲
開/密龍都係11,12 歲

除非九記退熱狗好似新記退DM 咁啦,
否則等到佢地18 歲先退的話,
最後一架老虎豪要2013 年先say goodbye~ (假設係自然死亡)

唔好唔記得潮流興賣埠架, 我諗批老虎頭會好受歡迎, 相反批DRAGON難講D, 因為而家STAGECOACH MEGABUS 都對佢地果D 非洲DRAGON 略有微言, 好似係話佢地個避震唔夠好