hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 潮語數問
開啟左側

潮語數問

樓主| Ads29 發表於 2006-8-14 16:38 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR83 於 2006-8-14 10:41 發表
「屈機」算唔算意思大約是有人做到一些大部份人很難做到的事,例如會考10A狀元

但係我聽過有巴迷 咁話:「咁貴, 正屈機」!
 樓主| Ads29 發表於 2006-8-14 16:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-8-14 11:58 發表

我覺得「MK (Look)」既出現
係因為一d 打扮得好潮
潮到俾人覺得好似係壞人既人
(有d 仲要係煙不離手既)
旺角掃埋真係大把
(而且好多都係女仔
男仔都當然有啦)

...

MK (look)未聽過, 但係 MK Feel 就聽過....
MK Look 係咪= MK Feel?
JX9097 發表於 2006-8-14 16:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Ads29 於 2006-8-14 16:41 發表
MK (look)未聽過, 但係 MK Feel 就聽過....
MK Look 係咪= MK Feel?

MK look簡單d講即係著得好MK
DW8306 發表於 2006-8-14 17:36 | 顯示全部樓層

MK大約意思係部份年青人打扮,衣著追上潮流,
奈何知識同學歷缺乏,難以有多餘收入足夠支持佢地

所以佢地無奈之下,只好"睇"食送"食飯",係女人街,花園街既小販
買佢地既衫褲,再打扮成古惑仔look.

仲有,正由於佢地知識同學歷缺乏既關係.
為左唔想俾人地知道自已咁屎,所以講粗口既頻率多過泥水工人
但"款式"只焗限於向對方娘親致敬既份兒

係網上方面,唔知佢地係咪語文能力太差既關係,時常使用錯別字
例如:
巧京京!~~=3=(好驚驚)
里米巧令令?@3@(你好靚靚)
等等...

MK既出現,正是社會問題既導火線

樓主| Ads29 發表於 2006-8-14 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2006-8-14 17:36 發表
係網上方面,唔知佢地係咪語文能力太差既關係,時常使用錯別字
例如:
巧京京!~~=3=(好驚驚)
里米巧令令?@3@(你好靚靚)
等等...

仲有「禾」(我) 「笠爆」(愛/Like)  

歡迎接力!

原帖由 DW8306 於 2006-8-14 17:36 發表

此話何解?
 樓主| Ads29 發表於 2006-8-14 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kokchun 於 2006-8-13 21:54 發表
有個潮語 " hihi "

講hihi~  咁當然有「886」
仲有haha(嘻嘻),hehe,hoho(呵呵)..依d 網上「新詞」
SSBT 發表於 2006-8-14 22:33 | 顯示全部樓層

原帖由 Ads29 於 2006-8-14 22:19 發表

講hihi~  咁當然有「886」
仲有haha(嘻嘻),hehe,hoho(呵呵)..依d 網上「新詞」

haha 應該係指 哈哈
而 hehe 係指 嘻嘻

至於 hihi 呢,
有個解釋係來自英文字 hi;
而另一個解釋就比較少人知,
起源就係來自x登討論區既filter,
指粗口 x街。
=0=
DW8306 發表於 2006-8-15 00:20 | 顯示全部樓層
QUOTE:

原帖由 Ads29 於 2006-8-14 22:16 發表
此話何解?

MK仔正正係由一班低學歷,低技術,收入同知識既青年組成
奈何正如我所言,將所餘既少量銀兩都花費於玩樂,裝身之上
由於佢地只係貪圖一時快感同過癮.呢類人唔多唔少會牽涉及係青少年罪行上

再者,MK仔到左中年變成左MK佬.咁佢地既就業前景又會係點呢?

各位有乜唔滿意,敬請狠插!

AVD1 發表於 2006-8-15 11:16 | 顯示全部樓層
OT.
咩叫 "爛 Get" ?

LJ7006 = MF5119 = AVD1
ATR83 發表於 2006-8-15 11:27 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2006-8-15 11:16 發表
OT.
咩叫 "爛 Get" ?

係爛gag,意思是講了一個不好笑的笑話,gag即係笑話,搞gag即係講笑話
知足‧就能活得幸福