hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 潮語數問
開啟左側

潮語數問

chickenbus 發表於 2006-8-15 14:58 | 顯示全部樓層

仲有一個:「kai」(中文讀音:卡挨切)
意思:顛到冇人有,成日係成班人面前做埋 D 又低 B,又想搏出位既行為
 樓主| Ads29 發表於 2006-8-15 17:58 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2006-8-15 11:27 發表

係爛gag,意思是講了一個不好笑的笑話,gag即係笑話,搞gag即係講笑話

我都聽過有人話好 「搞gag」
我亦聽過之前有人話 好 「搞野」(搞笑)

明明講開好「搞野」 , 兩個意思都相同, 點解d 人 轉左講 好 「搞gag」呢?
 樓主| Ads29 發表於 2006-8-15 18:00 | 顯示全部樓層
原帖由 chickenbus 於 2006-8-15 14:58 發表
仲有一個:「kai」(中文讀音:卡挨切)
意思:顛到冇人有,成日係成班人面前做埋 D 又低 B,又想搏出位既行為

我聽過DJ 讀情侶個d SMS:
d 人 中意咁叫佢女友 : 「kai 婆」
ccicoltd 發表於 2006-8-15 18:16 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-8-14 11:58 發表
「你有 say」

個人理解是指你有「話事權」可決定做某件事。
其實在英文中,say 亦可作名詞,意思跟上文一樣,是「決定權」。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
Ketsu 發表於 2006-8-15 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2006-8-15 00:20 發表

MK仔正正係由一班低學歷,低技術,收入同知識既青年組成
奈何正如我所言,將所餘既少量銀兩都花費於玩樂,裝身之上
由於佢地只係貪圖一時快感同過癮.呢類人唔多唔少會牽涉及係青少年罪行上

再者,MK仔到左中 ...

其實MK仔(女)未必低學歷
以前我響某間大學
都見有d 咁樣打扮既男女返學上堂
(有d 仲係同學仔黎既)
有時打扮到MK Look既少男少女
從外表睇未必知道佢地係大學生...

或者可以咁講
打扮得MK Look既未必係MK 仔(女)啦
Abusing dead rule -> Denial of reality
DW8306 發表於 2006-8-15 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-8-15 20:02 發表

其實MK仔(女)未必低學歷
以前我響某間大學
都見有d 咁樣打扮既男女返學上堂
(有d 仲係同學仔黎既)
有時打扮到MK Look既少男少女
從外表睇未必知道佢地係大學生...

或者可以咁講
打扮得MK Look既未必 ...

有銀兩,潮得起既叫潮童
冇銀兩,無奈潮唔起既叫MK
hauhauchan 發表於 2006-8-22 01:15 | 顯示全部樓層

另問,咩叫跌"what"?
JX9097 發表於 2006-8-22 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 hauhauchan 於 2006-8-22 01:15 發表

e.g.有時d人冇呢精神
       就會話佢:做乜跌哂watt呀

唔知算唔算答到您嘅問題呢
 樓主| Ads29 發表於 2006-8-22 02:07 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-8-22 01:18 發表

e.g.有時d人冇呢精神
       就會話佢:做乜跌哂watt呀

唔知算唔算答到您嘅問題呢

請問係跌what 定whtt(點讀?)??
冇呢精神咁咪等如無唒mood??
Bristoll5g 發表於 2006-8-22 02:48 | 顯示全部樓層

原帖由 hauhauchan 於 2006-8-22 01:15 發表

「跌 volt」

即是電壓不足, 影響(電器)表現
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票