hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞]陳易希親証 會考謹得12分
開啟左側

[新聞]陳易希親証 會考謹得12分

M 發表於 2006-8-23 10:12 | 顯示全部樓層

點都好,陳易希始終都是香港人既驕傲。
我覺得陳易希佢應該要趁呢個機會好好惡補,雖則語文呢樣野唔係一朝
一夕就可以改善得到。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
kychung 發表於 2006-8-23 14:11 | 顯示全部樓層
睇黎大家唸野都仲係太多框框
係將公開考試睇成無限神聖
同埋覺得讀完大學一定要出黎打工

無錯
對絕大多數人黎講
呢樣野的確係arm ge
但對於一D人能夠以另外一D方法去繞過公開試
咁其實無唔妥呀
公開試都係一個選拔ge方法
但係無人話過呢個係唯一ge選拔方法
亦都無人唔容許用其ge選拔方法
我真係唔知"考試係學生ge責任"係一個乜野ge道理
即係同"參加比賽係運動員ge責任"一樣
呢樣唔係叫責任
考試考得好亦都唔係叫盡責
只能夠話交到"quota"出黎

陳生可以繞過兩次公開試入U係比較極端
但係又唔見大家會以同樣ge兇狠態度指責會考尖子可以繞過A-level上U
A-level比會考痛苦得多個喎
見到人地唔使考
仲有學呢度好多人話"我點知果D尖子如果考A-level ge話會唔會炒到飛起架"

都係果句
讀完U唔係一定要出黎打工
讀緊U ge人大多數都知道
如果讀完學士程度
有教授賞識而攻讀研究式碩士(MPhill)
每個月做研究助手或者做助教都已經萬幾蚊一個月啦
仲係真係可以專攻自己強項
仲駛出黎同其他U-grad去爭份幾千蚊ge工咩

如果陳生果D野係真係靠佢自己唸出黎同造出黎ge話
咁就抵佢可以唔駛走一條普通人走ge路
就算背後係靠佢D教師打造出黎
我都想講
所謂名星同偶像咪又係靠經理人公司打造出黎
註定成為不平凡ge人
所走ge自然係不平凡ge路
與其妒忌果D人
響度一日到黑都鬧人無料到
還不如老老實實做番好自己先啦

不過咁
如果CE程度ge數理知識基礎打得唔夠好(撇除CE成績唔講)
響無讀過AL課程(唔係指考過AL)之下直接讀U
課程深度都肯定會令佢好難捱
咁就睇下佢D"熱情"可唔可以貫徹到底啦

南粵急行 rail.kychung.com
500 發表於 2006-8-23 17:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-8-23 14:11 發表
睇黎大家唸野都仲係太多框框
係將公開考試睇成無限神聖
同埋覺得讀完大學一定要出黎打工

無錯
對絕大多數人黎講
呢樣野的確係arm ge
但對於一D人能夠以另外一D方法去繞過公開試
咁其實無唔妥呀
公開試都 ...

平時同你討論總有意見相對的地方,但今次你係完全講晒我想講ge野……

同時有部份回文的viewpoint真係令我幾「*大開眼界」,最起碼我講中o左一
大班「吃不到葡萄是酸的」傳統考試「勝力者」果類厭惡人地可以行一條
比佢地自己唔同路的人出黎。

*:係某d鐵路討論區中竟然有人異世天開話要將新幹線起上月球云云,心中果句?
「佢緊係睇得GUNDAM太多定啦……果樣都唔係叫新幹線而係軌道電梯啦……」
HJ8489 發表於 2006-8-23 23:40 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-8-23 09:42 發表

你絕對可以唔信...
小弟亦冇乜興趣係度完全公開, 板友們私下想知多d既可以imsg小弟....

你就算信, 唔係信我, 係信呢位陳先生的老師們...

的確, 我就唔相信, 一個會考中文拎F既人, 可以寫得出一本書,
而且據我所知道, 佢本書好似得數百字係來自佢既筆下.
我唔係唔認同佢既才能, 但如果真係咁有毅力,
點解唔好好努力去讀好d書佢呢?
宜家咁樣, 佢上到U, 都唔會好好受...
KU8269-HV6857-LS2216-愛
U-157星之Kelvin 發表於 2006-8-23 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 HJ8489 於 2006-8-23 23:40 發表
的確, 我就唔相信, 一個會考中文拎F既人, 可以寫得出一本書,
宜家咁樣, 佢 ...

中文拎F既人, 可以寫得出一本書係唔出奇
李克勤在幾年前放榜前夕接受訪間,指他當年會考中文係拎F

昨日認識一位讀UST的friend,他表示朱校長收呢位陳先生的原因係想「威」俾外國睇
UST有幾醒,搶先收左呢位「發明家」
hkbw 發表於 2006-8-24 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-8-23 23:51 發表

中文拎F既人, 可以寫得出一本書係唔出奇
李克勤在幾年前放榜前夕接受訪間,指他當年會考中文係拎F

昨日認識一位讀UST的friend,他表示朱校長收呢位陳先生的原因係想「威」俾外國睇
UST有幾醒,搶先收左呢位「 ...

咁佢都隔左好多年啦...點似得呢位人兄咁, 呢頭拎F個頭出書呢?

UST要打出名堂AR MA...又係老闆出主意, 老師/教授就捱餐勁.....

諗下諗下, 如果佢畢唔到業, UST就慘了...
所以, 呢個可能性就真係唔高....

真係要放長雙眼看先...

不過呢, 外國D大學一向都有呢類拔尖政策, 你體育/音樂或有特別過人之處的話,
就算一間TOP TEN學校, 都會俾個UL (UNCONDITIONAL OFFER)你, 一個A2/AS都冇都可以
照入去...當然, 讀乜就學校話事啦...畢唔畢到業, 又係後話...

殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2006-8-24 00:47 | 顯示全部樓層

原帖由 HJ8489 於 2006-8-23 23:40 發表

宜家咁樣, 佢 ...

據聞個幾百隻字仲好似唔係連著落tim 的呀..左執執, 右執執...十足拼圖...
幫佢執個d又係做餐勁既...

無話可說啦..

而家係香港, 真係乜人都出得書咁濟...
殺雞焉用牛刀?!
cky 發表於 2006-8-24 02:28 | 顯示全部樓層
或者大家都諗下

中五升中六, 好多學校都運用那兩個 "學校酌情權" 學位去收一些成績唔夠十四分但體藝出色的學生喇
仲有收埋 D 只係需要幫學校拎體育, 音樂冠軍而唔駛讀書的學生

咁睇, 陳同學的 CASE 只不過係將佢由中學轉為大學而已

如果佢真係晌科學有天份的話, 俾佢讀都唔係一件壞事
至於佢既語文水準係咪差到唔可以到時連 FYP 都做唔到
我又諗, 大學斷估都唔會真係出術出到搵人請槍又或者同佢筆錄份報告吧
kychung 發表於 2006-8-24 03:34 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2006-8-24 02:28 發表
如果佢真係晌科學有天份的話, 俾佢讀都唔係一件壞事
至於佢既語文水準係咪差到唔可以到時連 FYP 都做唔到
我又諗, 大學斷估都唔會真係出術出到搵人請槍又或者同佢筆錄份報告吧

讀engine做FYP最緊要係泡製出黎ge"玩具"掂唔掂
Report所佔ge重要性比起文商做果種FYP低好多
主體唔掂ge話
份Report吹到天花龍鳳都無用
(雖然我要強調Report唔係唔重要 我最近都開始為FYP奮鬥緊)

就算人地無本事鬥份FYP report出黎
一樣唔會係問題
如果佢有本事自己一個人搞掂晒個FYP ge主體
份report咪掟俾其他組員搞掂佢囉
抵到爛啦

南粵急行 rail.kychung.com
art0925 發表於 2006-8-24 04:28 | 顯示全部樓層

Maybe with this kind of fame, he should rather go aboard to study..cause such as US, there are alot of University that have special for these so call gifted children..(my cousin is an example, she graduated from U at Age 16 (she never went throught HS) and she's now a researcher and 3 PHd holder, and also my professor....

I heard that he has got offer from University aboard before the UST offer.

原帖由 hkbw 於 2006-8-22 16:39 發表

看來大家睇唔出小弟絃外之音...

總之..呢位陳先生, 其實講到尾, 都係一d有人刻意打造出來, 所謂的 "星級學生"...
UST D教授今次真係有排煩...反而佢母校D老師就甩難...

唔知UST學 ...