hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞]陳易希親証 會考謹得12分
開啟左側

[新聞]陳易希親証 會考謹得12分

art0925 發表於 2006-8-24 04:32 | 顯示全部樓層

Well, if u are really that smart and got in to Uni aboard, I can assure you that the U will do anything to make sure his english is good (some famous U even give these student a special professor or even a translator to help him...)

This is an aspect that HK education is unheard of....

原帖由 PB602 於 2006-8-22 22:05 發表

做研究並唔係做一樣玩具o既出o黎咁簡單,如果佢有心繼續搞火箭o既,就一定需要
花時間惡補英文。否則連外國o既火箭書都睇唔明時,佢o既「火箭成果」就永遠
都停留響火箭玩具階段...

入到UST之後係點,就 ...
art0925 發表於 2006-8-24 04:34 | 顯示全部樓層
Maybe HK is still new to these Idea la...as in US, remember those NBA players, just because they play good, they can get into Uni, even Standford, and their real major is what....NCAA Basket ball...haha...

原帖由 kychung 於 2006-8-23 14:11 發表
睇黎大家唸野都仲係太多框框
係將公開考試睇成無限神聖
同埋覺得讀完大學一定要出黎打工

無錯
對絕大多數人黎講
呢樣野的確係arm ge
但對於一D人能夠以另外一D方法去繞過公開試
咁其實無唔妥呀
公開試都 ...
art0925 發表於 2006-8-24 04:36 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-8-23 14:11 發表
不過咁
如果CE程度ge數理知識基礎打得唔夠好(撇除CE成績唔講)
響無讀過AL課程(唔係指考過AL)之下直接讀U
課程深度都肯定會令佢好難捱
咁就睇下佢D"熱情"可唔可以貫徹到底啦 ...

Well, actually alot of student that got good grade at HKCEE decided to study aboard, and never taken class equivlant to A Level, especially in US, this is not even a requirement...they can enter Uni with the score (good one) from HKCEE, and graduate in 4 years...
art0925 發表於 2006-8-24 04:38 | 顯示全部樓層

Because he alreay got offers from a few good Us from US, that's why UST wants him in HK, otherwise, if he left, it will be a joke of HK education system....and a big blow to the system...

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-8-23 23:51 發表

中文拎F既人, 可以寫得出一本書係唔出奇
李克勤在幾年前放榜前夕接受訪間,指他當年會考中文係拎F

昨日認識一位讀UST的friend,他表示朱校長收呢位陳先生的原因係想「威」俾外國睇
UST有幾醒,搶先收左呢位「 ...
fokck 發表於 2006-8-24 20:31 | 顯示全部樓層

我覺得佢語文水平未必係咁重要 (雖然我實在太有興趣知佢中
英文考成點),之前都有板友提過,如果真係一個好出色既科學
家,佢語文真係唔得既話,大不了咪請個私人翻譯去服侍佢,
語文水平唔應該成為對一個科學天才既發展同培育既障礙。

之不過而家講緊係大學既入學收生。大學係開放俾全港甚至海外
既人,任何合資格人士都可以報名。收生係講條件。應該係要有
一套全部人都接納,既公平又公平既收生標準。樓上多位板友講
話衡量一個人既能力唔係靠考試,但係請問響香港咁既(社會)制
度之下,仲有乜野其他評核方法比公開考試更公平?而公開考試
考核既係學術知識,大學教既九成又係(建基於)學術知識,用公
開考試成績去收生十分公平合理。

而陳同學今次越過兩個公開考試入大學,係對現有一個公平客觀
既大學收生取錄制度既一個衝擊。係,佢係有成就,不過邊個黎
衡量佢既成就係咪勝過其他大學學位競爭者?如果佢真係咁叻點
解咁多人指出佢既成就被過份誇大?(我又唔信佢做既意真係如坊
間所述既普通電子技工都做到,不過有誇大成份我就覺得)而家
好似係朱經武開到聲話要收佢喎。收左陳同學本身並非大問題,
但若有關「特殊情況」被濫用,其後果將不堪設想。

順帶一提,中六拔尖入大學唔係無人嘈,只係無咁多人出聲,因
為班尖子只係繞過一個高考,頂盡係讀緊同讀過中七不滿,而而
家陳同學就連會考生都有意見。中六拔尖呢個制度,同樣出現大
家提及既問題,只係陳同學一事,跳過兩個考試,成績又差,比
拔尖更極端,影響更多人先至搞到咁大姐。
多啦A夢
kychung 發表於 2006-8-24 21:02 | 顯示全部樓層
原帖由 fokck 於 2006-8-24 20:31 發表
之不過而家講緊係大學既入學收生。大學係開放俾全港甚至海外
既人,任何合資格人士都可以報名。收生係講條件。應該係要有
一套全部人都接納,既公平又公平既收生標準。樓上多位板友講
話衡量一個人既能力唔係靠考試,但係請問響香港咁既(社會)制
度之下,仲有乜野其他評核方法比公開考試更公平?而公開考試
考核既係學術知識,大學教既九成又係(建基於)學術知識,用公
開考試成績去收生十分公平合理。

而陳同學今次越過兩個公開考試入大學,係對現有一個公平客觀
既大學收生取錄制度既一個衝擊。係,佢係有成就,不過邊個黎
衡量佢既成就係咪勝過其他大學學位競爭者?如果佢真係咁叻點
解咁多人指出佢既成就被過份誇大?(我又唔信佢做既意真係如坊
間所述既普通電子技工都做到,不過有誇大成份我就覺得)而家
好似係朱經武開到聲話要收佢喎。收左陳同學本身並非大問題,
但若有關「特殊情況」被濫用,其後果將不堪設想。

回應一:
如果真係好似你所講只可以要以一套單一ge收生標準黎收生先至公平ge話
咁即係要連外國學生想黎香港讀U都要考番次HKAL再報JUPAS
甚至AD/HD都唔應該存在
想入U?繼續repeat考AL考到得為止囉
(大學響JUPAS且non-JU之間點樣分配學額年年都有人拗餐死)
仲有
社會制度係可以變ge
正如我先前所講
將公開試睇成無限神聖
好聽D叫墨守成規
難聽D叫食古不化

回應二:
而家UST收左陳生
請問點樣構成衝擊?
而家唔通因為一個陳生而令公開試制度崩潰?
而家講緊只係一個半個
又唔係年年都有人可以用unconditinal offer入U
何況如果呢個"特殊清況"去到俾閣下認為係"被濫用"ge情況果時
即係話大學對收生ge標準同條件有變啦
咁到時就應該係由學生去適應套制度
而唔係強行要套制度唔變啦
會點樣不堪設想法呢?
唔通大學收生ge標準同條件又係神聖不可侵犯唔變得?
唔通因為一個陳生ge出現會到千千萬萬會考生都寧願搏出名而唔理考試?
似乎你都將陳生ge本事睇得太大了

南粵急行 rail.kychung.com
fokck 發表於 2006-8-24 21:09 | 顯示全部樓層

原帖由 kychung 於 2006-8-24 21:02 發表

回應一:
如果真係好似你所講只可以要以一套單一ge收生標準黎收生先至公平ge話
咁即係要連外國學生想黎香港讀U都要考番次HKAL再報JUPAS
甚至AD/HD都唔應該存在
想入U?繼續repeat考AL考到得為止囉
(大 ...

回住你少少先,呢個考試制度同收生取錄模式俾人話左十幾年老套架喇,
但係話人老套守舊既同時,請問邊個真係提出過一套「不墨守成規」而又
能廣被人接納既新玩法呢?我真係無乜聽過稍有建設性既具體建議,我見
大把人一味得個鬧字。

可能我真係太杞人憂天喇。

多啦A夢
hksf 發表於 2006-8-24 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-8-22 01:20 發表

老實講呀
佢造果D"發明"已經比唔少工學士程度ge FYP難度仲要高
如果D野真係佢唸出黎兼自己一手一腳搞掂ge話
咁就真係抵佢搭得到"直升機"啦

佢隻咁O既野,
如果有時間同錢,
相信大把人可以做到
(不論HD 定係degree)

不過你信唔信隻野係佢一手一腳搞掂o既呢?
大膽d 講句,佢可能連個殼都唔知點整

原帖由 kychung 於 2006-8-22 01:20 發表

一兩年前響我地department有人整到一對模仿人行路ge機械腳
就已經夠響其他U面前威番陣
不過D mentor就不以為然咁話"響日本ge話呢D野都整唔出就幾難畢到業"
何況有次睇電視節目見呢位人兄整得出識側手翻ge機械人
我真係睇到呆左
下年robocon(大專機械人大賽)我唸都係UST玩晒

呢d 機械腳都唔係咩新奇野啦,
有$/材料, 人力,有時間慢慢度條程式,
要整都唔係太難

至於你mentor 話日本果邊,
我唔知你係讀邊個department,
以mech 為例, mech 咁大範圍,
邊度識得哂, 除非真係主攻mechantronic/automation

要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
kychung 發表於 2006-8-25 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 hksf 於 2006-8-24 23:37 發表
不過你信唔信隻野係佢一手一腳搞掂o既呢?
大膽d 講句,佢可能連個殼都唔知點整

至於你mentor 話日本果邊,
我唔知你係讀邊個department,
以mech 為例, mech 咁大範圍,
邊度識得哂, 除非真係主攻mechantronic/automation

所以我講咁多野ge前提都係"如果佢真係咁有本事ge話"
老實講呀
自問我個FYP簡單過佢D"發明"好多
都無辦法做到完全自製啦(唔計D零件同個殼D材料)
我覺得佢未必連殼都唔識整
但係要玩IC起碼要AL程度先至識
玩CPU起碼都要大學level-3至識
(可能係我學習主動性低啦)
其實我都懷疑佢有無能力砌到D control circuit出黎
不過都係果句
無論人地係咪真係有料都好
都無謂眼紅人地喇

另外我讀ge program本身係專攻mechatronic ge
咁應該有人會知道我響邊間U ge 邊個program同埋year幾啦....哈哈
南粵急行 rail.kychung.com
KV9033 發表於 2006-8-25 19:57 | 顯示全部樓層

"如果佢真係咁有本事ge話",
有本事到一個程度
我贊成唔駛佢讀,直接比個degree佢,
好似e.g.成龍等,社會知名人士咁.
等佢多d時間做research吧~

點樣構成衝擊我唔知,
我地置身事外好難體會,
亦需要時間去睇.
考試制度唔會改變,
其他衝擊,睇佢讀緊讀完時先知.

佢入u都影響唔到我飯碗,
又唔係直接同我地爭,
點解要妒忌佢.

我再重申,
我覺得以表面證供,
比佢入U既說服力不足.