hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞]陳易希親証 會考謹得12分
開啟左側

[新聞]陳易希親証 會考謹得12分

500 發表於 2006-8-29 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-8-28 23:35 發表

呢句精景呀!! 簡單d咁睇, 你呢句即係同以下呢句冇乜分別:
唔見得做壞人比好人有問題, 最少前者比後者更能.....

用返你個model,做壞人要比好人更懂轉空子才能突破傳統的界限。
如果唔係的話,呢個business world又點會有眾多精彩,令人津津樂道的商品、企業戰?

好同壞如果只係用單方面黎睇,顯然係有其不足的。

價值觀咁唔同, 簡直同早兩日某板友的言行冇乜分別, 真係講多都有點...
還是省回口氣暖下肚 ...

若果討論的參與者沒有容納其他「異見」的空間的話,咁就真係冇意義啦。

即使壞人係做唔o岩ge野都好,但係佢地係執行的手法上係創意上係值得「表揚」wor。
最少佢地夠膽行一條前無古人行過的路。

世上有邊個開拓者/創新者行出黎之時係未經過傳統人的指罵?

表揚本身係中性的,只係因時制宜才有正反兩邊。
如果睇唔出呢點的話,睇黎宜家所謂的大學生水平係有相當的問題wor。

更甚者,就係有人將未來/水晶球/未知領域問題上無限上綱……
你問我我點睇陳生?我會話現時作出接近文革式的一面倒評價係言之過早。(呢個我個人亦相信係保守派中國人的問題)
hkbw 發表於 2006-8-29 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 500 於 2006-8-29 00:10 發表

若果討論的參與者沒有容納其他「異見」的空間的話,咁就真係冇意義啦。

一個人如果不依交通燈號過馬路, 我講返呢件事出來, 基本上係唔駛討論的wo,
對與不對, 明著呢...有何異見之處?

不過咁, 信既咪信law, 唔信咪當聽下故仔, event有得discuss, fact係冇得討論的....
殺雞焉用牛刀?!
500 發表於 2006-8-29 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-8-29 00:17 發表

一個人如果不依交通燈號過馬路, 我講返呢件事出來, 基本上係唔駛討論的wo,
對與不對, 明著呢...有何異見之處?

由廣義黎睇,以上言論係大家眼中係成立的。
但以狹義黎講,呢個人的身份卻會影響成件事的睇法wor……

如果果個人係件事的身份係警察、救護、消防、逃命者以至賊人等。
咁成個story就會有翻天覆地的變化。

你同其他人的問題,就係睇唔出呢一個咁顯淺的道理。

不過咁, 信既咪信law, 唔信咪當聽下故仔, event有得discuss, fact係冇得討論的....

Fact冇得討論?只係你口中的fact點黎、點prove、based on 乜野動機講出黎、甚至連講野人的背景等有關事項已經可以嘈一大輪啦……
我會覺得你咁講好怪law……
攞得出係口中的fact野出黎講,就必須要有比他人質疑的準備。而唔係好似你咁樣的……
hkbw 發表於 2006-8-29 07:57 | 顯示全部樓層

原帖由 500 於 2006-8-29 00:40 發表

由廣義黎睇,以上言論係大家眼中係成立的。
但以狹義黎講,呢個人的身份卻會影響成件事的睇法wor……

如果果個人係件事的身份係警察、救護、消防、逃命者以至賊人等。
咁成個story就會有翻天覆地的變化。 ...

唔好意思, 我諗,係好多人眼中, 有一位人兄根本同平常人沒兩樣, 只
係有人有大把人幫吧了...再者, 有d野, 唔理做的人身份係乜, 做左出來,
個story既變化唔會係翻天覆地, 只係差在有幾大鑊...

Fact冇得討論?只係你口中的fact點黎、點prove、based on 乜野動機講出黎、甚至連講野人的背景等有關事項已經可以嘈一大輪啦……
我會覺得你咁講好怪law……
攞得出係口中的fact野出黎講,就必須要有比他人質疑的準備。而唔係好似你咁樣的……

之前我已經講左點樣可以證明我講既野可信...你自己睇下回文28之前既野, 同琴日明報報導, 個位
校長講既野對下啦...

質疑人唔係咁質疑的...質疑人唔係只係睇到對自己有利的某d point, 而對其他 point ignore...
咁既質疑方式, 同之前某些 所謂名咀的行為冇乜分別...
殺雞焉用牛刀?!
kychung 發表於 2006-8-29 12:28 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-8-29 07:57 發表
唔好意思, 我諗,係好多人眼中, 有一位人兄根本同平常人沒兩樣, 只
係有人有大把人幫吧了...再者, 有d野, 唔理做的人身份係乜, 做左出來,
個story既變化唔會係翻天覆地, 只係差在有幾大鑊...

都係果句啦
有好多所謂"明星"本身咪又係個普通人
只不過係佢地好彩俾人睇中
再將佢打造包裝成一個不平凡ge人
就算再多ge人質疑佢無料到
但係又真係好多人鐘意喎
如果你覺得呢D人有需要"撥亂反正"扯番佢落黎
咁我唸你會非常之唔得閒啦

OK
我就當你講ge野係真
但係你再對佢提出質疑
佢可以跳過公開試入U都係鐵一般ge事實
大學make decision不至於兒戲至此
更加唔會俾人鬧幾句就會收回成命
我明你可能睇到D局外人睇唔到ge野
但係唔通咁就去上書朱校長叫佢收回成命咩
響度講咁多越黎越虛無縹渺東拉西扯ge野有咩意思呢

而家香港呢種唔搞到人XX(粗口)就唔肯罷休ge態度
間直就係病態
與其仲響度鬧呀陳生之餘仲要鬧埋UST同朱校長ge人
不如做好自己先啦

南粵急行 rail.kychung.com
KV9033 發表於 2006-8-29 20:16 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-8-29 12:28 發表

都係果句啦
但係又真係好多人鐘意喎
如果你覺得呢D人有需要" ...

關明星咩事?
明星有分偶像派,
學生駛唔駛偶像派?

咩叫做鐵一般ge事實?
阿gill比人影左換衫相,登埋出來,
都係鐵一般ge事實,
現在告佢,叫佢交返d相底相片其實都無可能"收回成命",
點解仲要做?

因為社會係要有進步,
要從錯誤中學習.

講回正題,
除左學生真係足夠能力,
大學可以破例收佢,
大學make decision不至於兒戲,
有乜point令你地咁有信心認為收佢係合理,係雙贏的?

大學make decisions,
還記得鍾庭耀事件,
跳水皇后梁太報港大space嗎
art0925 發表於 2006-8-29 21:33 | 顯示全部樓層

haha, this is nothing new in US at all, school will try to protect their "valuable" assets...no matter what, such as NCAA basket ball payer, even though they can barly read and write (some...) but school will still give them what they want (anything like dorm, grade, major choice...) if they can win for the school...

原帖由 hkbw 於 2006-8-28 13:07 發表
http://hk.news.yahoo.com/060827/12/1s0kh.html

見今日明報講得咁開心, 等小弟又講個故仔俾大家聽下...

話說某一天, 有人做左D野, 令到訓導主任要罰佢留堂...
點知, 放學之後, 校長親自出面向訓導主任要人 ...
art0925 發表於 2006-8-29 21:46 | 顯示全部樓層
actually,I have a friend who knows his family, and they have said...if UST decided to changed their mind because of the opinion, then he will leave the HK education system and straight to US, because if this can happen, that means the future of HK higher education is really grim...beside, few US Pac 10 and IVY league school alreay offer him admissions...

and for me, i have known and have 2 cousins by pass High School and straight to University, and they don't have problem adapting, beside, the University will do anything to help them to be successful...

I think if HK really need to show the world it's achievment...putting some "star" student in a different track is a must...most U's in HK are still a Teaching institute, rather then a "research" institute such as schools like UC Berkley, UW (heavily involve in Cancer research...).  it need years to catch up to their level in technology/ science...

原帖由 kychung 於 2006-8-29 12:28 發表

都係果句啦
但係又真係好多人鐘意喎
如果你覺得呢D人有需要" ...
hkbw 發表於 2006-8-29 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 art0925 於 2006-8-29 21:33 發表
haha, this is nothing new in US at all, school will try to protect their "valuable" assets...no matter what, such as NCAA basket ball payer, even though they can barly read and write (som ...

都係個句啦, 外國係呢方面係做得唔錯, FOLLOW UP及其他配套都有..英國都係咁啦..
不過, 香港既配套又如何呢?!
殺雞焉用牛刀?!
500 發表於 2006-8-30 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-8-29 23:05 發表

都係個句啦, 外國係呢方面係做得唔錯, FOLLOW UP及其他配套都有..英國都係咁啦..
不過, 香港既配套又如何呢?!

未試過你又知唔得?唔通你係科大做?