hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 程翔案今日有o左判決, 不過...
開啟左側

程翔案今日有o左判決, 不過...

norrislaw 發表於 2006-9-1 22:19 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-9-1 20:23 發表

成件事係咪公平我唔敢下定論,
但閣下選擇性讀取的信息,
一睇就知一二

咁又可以用一個角度睇,而家大陸尋日既判決係告佢收台灣間諜情報機關30萬元嘛,但係拉佢果陣係指控程翔收取台灣間諜情報機關經費數百萬港元噃。

所以,我地而家最唔明既係去年拘捕程先生既時候係指佢自2000年初至2005年3月收取台灣間諜情報機關經費數百萬港元,但係最後係控告佢自2004年5月至2005年4月間,提供的涉及國家秘密及情報的有關文字材料提供給薛某和戴某,並用化名獲取酬金港幣30萬元。

係咪代表程先生2000年初至2004年4月這一段時間的指控是不成立呢?

今日都有一篇報導指出呢一個矛盾:-

向台基金會洩密 化名取酬30萬 間諜罪成立程翔囚五年     (太陽) 09月 01日 星期五

.....在法院宣判程翔案後,《新華社》隨即發出新聞稿報道有關法院的判決,但所披露的案情明顯與《新華社》去年八月報道的情節較輕微。去年八月《新華社》的報道指程翔是依台灣國家安全局指示,在二○○○年至二○○五年間收取台灣情報機關數百萬港元,在香港和內地從事間諜工作,搜集政治及軍事等絕密情報。
昨日的報道則引述法院經審理查明,指程翔在擔任新加坡《海峽時報》駐台灣記者期間,通過參加台灣某基金會的時事研討會,結識該基金會的薛某及戴某。程翔在○四年五月至○五年四月期間,明知基金會是間諜組織,而薛某及戴某是間諜組織代理人的情況下,仍按薛某及戴某布置,以傳真、電郵等形式將他人從北京等地向其提供的涉及國家秘密及情報的有關文字材料,提供給薛某及戴某,並化名獲取三十萬港元酬金

chai 發表於 2006-9-1 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-9-1 20:23 發表

成件事係咪公平我唔敢下定論,

單單是在扣留疑犯時間﹐審訊是否公開的情況下﹐
這件事已顯得不公平。
*天下雖安 忘戰必危*
barking 發表於 2006-9-2 07:58 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-9-1 13:16 發表

呢個就係共產主義同資本主義國家分野

有咁既人民, 才有咁既政府.
我好老實講, 無一個由中國人領導的政府, 可享譽國際
(中國, 台灣, 新加坡, **甚至乎英國過後的特區政府**) 有邊個係掂既?
只可說新加坡較為掂, 但家長式及精英獨裁統治都唔係幾掂...

所以, 我覺得同共唔共產無關係
hk_ayu 發表於 2006-9-2 08:04 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2006-9-2 07:58 發表

(中國, 台灣, 新加坡, **甚至乎英國過後的特區政府**) 有邊個係掂既?
只可說新加坡較為掂, 但家長式及精英獨裁統治都唔係 ...

唔見得世界有邊個政府係享譽國際,
美國英國日本就已經係同台灣中國一樣臭名遠播的政府

barking 發表於 2006-9-2 09:11 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-9-2 08:04 發表

唔見得世界有邊個政府係享譽國際,
美國英國日本就已經係同台灣中國一樣臭名遠播的政府

原來'呢世界只有美國, 英國, 日本 和我剛才所講的政府...
還有, 美國政府好似係分州...不可一慨而論
238X 發表於 2006-9-2 10:01 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2006-9-2 07:58 發表

只可說新加坡較為掂, 但家長式及精英獨裁統治都唔係 ...

比較好 D 既講法,就係中國人既管治文化同
白種人既管治文化唔係好夾。
(已經唔拉埋日本落水,佢地好似又係另一種管治文化...)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
hk_ayu 發表於 2006-9-2 10:31 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2006-9-2 09:11 發表

原來'呢世界只有美國, 英國, 日本 和我剛才所講的政府...
還有, 美國政府好似係分州...不可一慨而論

美國英國日本係國力最強的國家,
一個稱得上好的政府最基本係要令國力強大,
其次才是行事作風,
如果連國力都未搞好,
根本冇資格講乜野享譽國際

不過連3大強國的政府都係臭名遠播,
咁根本呢個世界就冇好政府
238X 發表於 2006-9-2 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-9-2 10:31 發表

美國英國日本係國力最強的國家,
一個稱得上好的政府最基本係要令國力強大,
其次才是行事作風,
如果連國力都未搞好,
根本冇資格講乜野享譽國際

咁根本呢個世界就冇 ...

政府好唔好係對人民而言,
同埋國家俾到幾多機會人民去當家作主...

我諗伊朗係呢方面唔算比美國差好多,
至少個總統係普選又有任期限制,不過上面
就多左個所謂精神領袖囉。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
barking 發表於 2006-9-2 10:47 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-9-2 10:01 發表

比較好 D 既講法,就係中國人既管治文化同
白種人既管治文化唔係好夾。
(已經唔拉埋日本落水,佢地好似又係另一種管治文化...)

講到政治, 日本冇中國咁黑, 但都唔係乾淨
不過日本人精誠團結, 所以好多內部矛盾升級至受國際關注之前, 都可自行消化,
起碼沒聽過日本出現賣國求榮的名人; 始終做任何事都要同自己民族合理的交代.
barking 發表於 2006-9-2 11:03 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-9-2 10:31 發表

咁根本呢個世界就冇好政府  

正所謂 "臭罌出臭草" , 放屁梗係有, 不過睇下係邊種,
中國既臭, 同英美日既臭係唔同既:
中國既臭, 係車內放屁, 眾人聞到, 鬧來鬧去, 鬧得你死我活
外國既臭, 放屁時把屁股伸出車外, 臭氣遠播, 受千夫所指