hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 會考考得不太理想,咁高考是否一定考得很差? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

會考考得不太理想,咁高考是否一定考得很差?

053h4 發表於 2006-9-15 00:47 | 顯示全部樓層

drew 發表於 2006-9-15 01:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-9-9 11:59 發表

我果時自問十分努力架
考五科幾乎五科都有補習
physics仲要補得最多添
可惜付出同回報唔成正比丫...

不過我都證明左一樣野
就係會考果套套去高考果度
係未必行得通既...

坦白說,我頗質疑過多補習的效用。
以前我讀中六中七時,身邊許多同學都有補習,通常補兩至三科AL。
上、下午返完學之後,傍晚就要趕去補習,晚上再要開夜車完成家課。
每天的生活都是這樣,長久下去導致睡眠不足,上課時精神欠佳,經常打瞌睡,不能專心。
我們的老師曾經跟我們開玩笑說:
「你們的生活都幾健康,天天都在朝八晚四的上課時間睡覺,剛好是人們每天所需的八小時。
放學就是你們剛剛醒來的時間,精神當然會最充足,所以你們永遠會覺得放學後的補習是最有用的。」
雖然他說得有點誇張,但一語道破了很多高考生的時間分配出現問題。

我自己向來不喜歡亦未曾補習,因為我覺得每天返完學再去補習十分辛苦,亦令自己的時間分配欠缺彈性。
我寧願放學後自己編配時間溫習,以及避免開夜車。
最重要的是有充足的休息時間,確保自己上課時可以專注一點,
否則miss了一些知識後,就要花好多時間和努力才能catch up,事倍功半。

我在此建議各位高考生自訂一個時間表,不要忽視休息的重要性,以及不要太過依賴補習,
否則,再多的努力都難以令高考成績有進步。

HV7025 發表於 2006-9-15 11:36 | 顯示全部樓層
原帖由 drew 於 2006-9-15 01:44 發表

坦白說,我頗質疑過多補習的效用。
以前我讀中六中七時,身邊許多同學都有補習,通常補兩至三科AL。
上、下午返完學之後,傍晚就要趕去補習,晚上再要開夜車完成家課。
每天的生活都是這樣,長久下去導致睡 ...

我就覺得補一科問題不大既
但補得多真係好難頂
我以前補得一科都覺得夜晚唔夠時間用

我過去兩年既預科只係補過UE, 而且o係form 7時仲專登揀星期六, 就係為左星期一至五既課堂有足夠精神

我身邊都有D朋友好多科有補習, 但最後成績唔好得去邊
畢竟我個人覺得補習有名你叫「補」, 就係要有一定既基礎, 之後先補充原有既不足
不過好多人都以為補習係靈丹妙藥, 就唔理日校既課堂
雖則的確有D日校課堂好差勁, 但如果完全唔理會平時既課堂既話, 補習都只是徒然, 無「補」可言

所以我覺得如果真係應付唔到某科既, 咁樣補習無妨
但好多人都係o係學科成績ok既情況下照補習, 咁樣只係會使自己筋疲力竭兼倒錢落海

不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵