hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 日本駐我使館:不知SKII事件是否涉政治目的 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

日本駐我使館:不知SKII事件是否涉政治目的

fatku 發表於 2006-9-23 14:16 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2006-9-20 05:24 發表
如果你認為SKII 同鰻魚事件都係冇政治目的既話,咁我都唔信日本會有心害中國人囉

請問兄有甚麼證據來證明這一連串事件是有政治目的?
古競豪
norrislaw 發表於 2006-9-23 17:34 | 顯示全部樓層
政治目的,唔係用一個半個證據嚟去證明,而係睇番近年來既局勢去作出判斷。我唔會詳細去解釋中日關係,否則既話30萬字都解釋唔完,但係事情唔係一朝一夕而引起的,最早可以追溯到日本抽查中國鰻魚、中國反日暴動、小泉純一郎既動作同埋安倍晉三既參選,再到SKII 同埋秋刀魚都係導火線,希望以上既key points可以幫助你思考呢個問題。
fatku 發表於 2006-9-23 18:42 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-9-23 17:34 發表
政治目的,唔係用一個半個證據嚟去證明,而係睇番近年來既局勢去作出判斷。我唔會詳細去解釋中日關係,否則既話30萬字都解釋唔完,但係事情唔係一朝一夕而引起的,最早可以追溯到日本抽查中國鰻魚、中國反日 ...

那可就是"欲加之罪, 何患無辭"了.

可悲, 可悲呀......
古競豪
norrislaw 發表於 2006-9-23 18:52 | 顯示全部樓層

我唔知道你對而家既政局了解有幾多,不過如果你睇表面證據就作出判斷既話,咁你真係幾可悲。 不過如果你既理解只係去到呢個層面,咁再解釋俾你聽都係浪費唇舌吧
norrislaw 發表於 2006-9-23 19:18 | 顯示全部樓層
原帖由 fatku 於 2006-9-23 18:42 發表

那可就是"欲加之罪, 何患無辭"了.

可悲, 可悲呀......

依照你的欲加之罪, 何患無辭邏輯,又一篇可悲的中國評論回應了是次事件:-

http://hk.news.yahoo.com/060922/12/1tigi.html

中國評論﹕中日僵局下的日貨糾紛   (明報) 09月 23日 星期六 05:05AM

【明報專訊】在不到半個月,日貨在中國接連被指質量有問題,紛紛下架,狼狽不堪,花高昂價錢幻想自己變得如明星劉嘉玲般流光溢彩的女士憤怒地包圍SKII櫃台,SK-II發表聲明「暫時退出中國」。在中日關係正處於十字路口之時頻頻曝光的日貨問題,頗令人關注。

長期以來,日貨在消費者心中幾乎成為「質優」的代名詞。去年內地爆發反日怒潮,儘管也有人倡議「抵制日貨」,但從未成氣候,人們一邊罵,一邊還是照買日貨。近來日貨質量問題曝光,不僅令國人大跌眼鏡,中國人的「國恨家仇」也被勾起,網上罵聲鋪天蓋地。

過去,輸往日本的國貨被驗出含禁用元素時有所聞,但日貨出問題卻鮮見。中國質監部門嚴查進口日貨,是履行職責的合法與正當之舉,也是對消費者負責。因此,涉及問題的日貨商家也毫無脾氣。
不過,日貨質量問題為什麼過去沒有被發現、為什麼如此集中曝光﹖人們留意到,這正發生於中日政治僵局依舊、中日關係正處於何去何從的十字路口之時。中國質檢部門此刻突然嚴查日貨,難免啟人疑竇。

由於日本首相小泉純一郎不顧北京強烈反對,連續6年參拜靖國神社,一般認為中日關係出現「政冷經熱」。然而,正如商務部長薄熙來所指出,「中日關係政冷經熱的狀是態難以長保期的持下去,如果不和諧的政治關係持續下去,必然有傷於兩國經貿合作的發展」。薄熙來的話言猶在耳,質檢部門合法的「大刀」,不遲不早、不偏不倚,落到若干日貨的頭上,或許可視為薄熙來講話的註腳。
中日是經貿大國,預計今年兩國貿易額將逾2000億美元。日貨問題接連曝光,令人隱約嗅到中日經貿關係燃起了硝煙。國務委員唐家璇日前指出,希望日本未來領導人作「明智選擇」。若小泉的接班人安倍晉三執迷不悟,日貨質量問題是否曝光更多,中日會否爆發「經濟戰爭」,這是外界不得不關注的。

秦勝
238X 發表於 2006-9-23 20:27 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-9-23 18:52 發表
我唔知道你對而家既政局了解有幾多,不過如果你睇表面證據就作出判斷既話,咁你真係幾可悲。

不過如果你既理解只係去到呢個層面,咁再解釋俾你聽都係浪費唇舌吧

道不同不相為謀,其實連你呢句野都可能有少少多餘。

問心,佢講完就算,唔駛理佢囉。
唔好話佢興唔興奮,你係度加鹽加醋,慌死人
唔知佢滿口歪理,我就真係被你扯到「慶」哂。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
norrislaw 發表於 2006-9-23 20:55 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-9-23 20:27 發表

道不同不相為謀,其實連你呢句野都可能有少少多餘。

問心,佢講完就算,唔駛理佢囉。
唔好話佢興唔興奮,你係度加鹽加醋,慌死人
唔知佢滿口歪理,我就真係被你扯到「慶」哂。

不是想加鹽加醋,只不過有d野明知係唔啱,睇唔過眼而講多左啫

呢件事上面,係咪有政治目的大家心中有數,今日又驗出寶礦力水特有事喇,唔知當日大家為左架巴模而日日飲之後而家會唔會有恐慌呢?
238X 發表於 2006-9-23 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-9-23 20:55 發表

呢件事上面,係咪有政治目的大家心中有數,今日又驗出寶礦力水特有事喇,
唔知當日大家為左架巴模而日日飲之後而家會唔會有恐慌 ...

有時見到樣樣有問題都引起恐慌,偏偏自己就唔用,
有少少覺得自己不食人間煙火
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知