hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士多媒體分享區 (M2) 油塘青山道
開啟左側

油塘青山道

KU_8278 發表於 2006-9-30 20:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

KT 4842,呢部野呢排都有做美土兩味.

今日終於搭到油青線lu,不過唔洗等好耐,一行到青山道就有,程車唔錯,
不過我就搭左部DE 1216,客量都唔錯o既,加埋我總共都有五個人搭,用
左半個鐘就搭到過油塘.

問過個師傅,佢話而家條線都仲係試行緊,禮拜日唔開,剩係做一
至六,大約兩個字一部,到遲小小先至加密條線班次,應該前景都
唔錯,原來之前d係誤會,因為用o既車都係有小量係觀青o既車.

不過我覺得呢條線o既宣傳唔係咁夠,因為都唔係好覺返青山道沿途
有站牌,如果夠d一定會好d,好似油旺線都有係d巴士站頭d燈柱到貼
路線紙,相信開夜小小會更加有得做.

bombmanhk 發表於 2006-9-30 23:50 | 顯示全部樓層
期待了很久..
謝ku兄.....
你特登黎油塘影?
車程不耐,去深水埗值得考慮
用車係邊d車多?

樓主| KU_8278 發表於 2006-10-1 09:24 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 2006-9-30 23:50 發表
期待了很久..
謝ku兄.....
你特登黎油塘影?
車程不耐,去深水埗值得考慮
用車係邊d車多?

冇呀,尋日出開長沙灣,跟住又想碰下運氣,睇下搭唔搭到油青,
跟住咁岩一過到去就見到,所以咪搭埋過埋油塘影埋,

um..應該係觀青另一邊分派同埋部份會行美土o既觀青車多,
不過加埋我搭果部,我都係見過兩部,其他果d見唔到.

我留意到搭果d好似係原來想搭條屈機無得揀o既40o既人多,
早過我落果d係啟田落.
 樓主| KU_8278 發表於 2006-10-3 18:57 | 顯示全部樓層

今日又再視察過條線,原來而家成條線真係得果兩部車行-.-
個師傅話如果等左十分鐘冇車o既,就分分鐘要等半粒鐘...
三個月後會好好多,照咁睇而家呢三個月應該係開出尼俾
d人睇下有依條新線o既存在先,到三個月後先至正式開線.
今日照係有DE 1216,不過另一部就變左ML 3800.

雖然係青山道瀨左一陣客,不過都幾快,出到油塘都係一樣半個鐘.
bombmanhk 發表於 2006-10-3 19:35 | 顯示全部樓層
原帖由 KU_8278 於 2006-10-3 18:57 發表
今日又再視察過條線,原來而家成條線真係得果兩部車行-.-
個師傅話如果等左十分鐘冇車o既,就分分鐘要等半粒鐘...
三個月後會好好多,照咁睇而家呢三個月應該係開出尼俾
d人睇下有依條新線o既存在先,到三個月後 ...

兩部車!!試都好似少得滯wor,唔怪得之成日都見唔到有車
俾人知都要有車先得ga,試搭下都難
三個月都好似耐左d,唔緊要啦,都值得期待下
條線整體ok ma,ku兄?多人搭ma??(平均來說)
多個選擇真不錯

p.s.主要是5LS OR其他車?
 樓主| KU_8278 發表於 2006-10-3 19:56 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 2006-10-3 19:35 發表

兩部車!!試都好似少得滯wor,唔怪得之成日都見唔到有車
俾人知都要有車先得ga,試搭下都難
三個月都好似耐左d,唔緊要啦,都值得期待下
條線整體ok ma,ku兄?多人搭ma??(平均來說)
多個選擇真不錯

p.s. ...

我都覺得三個月太耐...不過可能佢地開線果班人想睇清楚究竟值唔
值得開先啦...費事開左蝕餐死,整體ok ga,總之你預返係深水步唔會
開得太快啦,一入界限街就夠晒爽喇,客量可以接受啦,我今日坐就有
4個人,不過我坐果段時間得咁小人都正常,望到對頭3800返青山道就
成車打爆,應該返青山道4個字到就ok,條線一係用5LS或者5LS2,今日
兩部都係5LS2.

樓主| KU_8278 發表於 2006-10-6 00:47 | 顯示全部樓層

今日又去搵d油青師傅吹過水,而家預計過多個幾月到,條線
應該就會做大,做全日,而家暫時都仲係宣傳性質,遊下街俾
人知下有呢條新線存在,應該係油塘果面過左兩點就冇車
返青山道.

有興趣試o既朋友們,不妨大約12點至12點1到
係青山道沿線有機會撞到或者12:45至1:00到係鯉魚門油塘
果面捕下啦,如果其他時間就唔好試喇.

好拭目以待等呢條線正式開線.

呢排成日坐陣o既ML 3800.

bombmanhk 發表於 2006-10-7 02:19 | 顯示全部樓層
原帖由 KU_8278 於 2006-10-6 00:47 發表
今日又去搵d油青師傅吹過水,而家預計過多個幾月到,條線
應該就會做大,做全日,而家暫時都仲係宣傳性質,遊下街俾
人知下有呢條新線存在,應該係油塘果面過左兩點就冇車
返青山道.

有興趣試o既朋友們,不妨大約 ...

兩部車..真係遊街...兩點後就冇車,有趣有趣
但係比想像中短時間做準備,個幾月都ok
我都拭目以待,期望油塘的交通多元化起來

ku兄,你特登去捕而且一路搭一路吹水??(貪得意問下)
 樓主| KU_8278 發表於 2006-10-7 05:32 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 2006-10-7 02:19 發表

兩部車..真係遊街...兩點後就冇車,有趣有趣
但係比想像中短時間做準備,個幾月都ok
我都拭目以待,期望油塘的交通多元化起來

ku兄,你特登去捕而且一路搭一路吹水??(貪得意問下)

本來都冇諗住專登坐o既,不過咁o岩又見到部車,所以咪再坐過去
影埋lo,跟住順便同個師傅八下d新消息啦.
112 發表於 2006-10-19 23:41 | 顯示全部樓層

請問路線是?
JC FD