hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 我個人的投資
開啟左側

我個人的投資

kwaishing 發表於 2006-10-24 21:21 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2006-10-24 19:31 發表
3983 直情正, 由 IPO 抽到都未放, 長升長有
真係要睇定 D 先放, 否則好似 2689 咁最低位 $4.5 放,
依家成 $9.X  

我從來只抽新股, 所以幸運地力保不失

現在手上持有股票還有:
...

我唔覺近來的新股炒作是為工行 (1398) 上市做勢, 始終行業和企業規模都不能作比較, 工行是巨無霸, 而中海化學頂多只是 "大飛" 而已, 而金界/瀚宇博德等小型公司只算是 "舢舨" 級數而已.

中海化學這兩日升得有點瘋狂, 好多人都話會去到$4.00, 似乎係炒注資及供求.  之但係一隻上市不足一個月的新股, 會唔會咁快玩注資的把戲, 實在值得商傕. 如果中海油真係為中海化學注入資產, 為什麼不在上市前注入, 藉此提高集資金額? 我唔夠膽話中海化學唔會有注資動作, 但係我覺得唔會咁快成事.

講起IPO, 我抽過幾隻新股, #66係我第一隻以個人名義買的股票 (當時過了18歲, 之前炒股票都是借家人的戶口買), 到宜家仲未放, 打算長揸; #3328當時抽兩手, 俾足兩手, 但係$2.75賣晒; #3383 $3.70賣左; #3988揸到宜家; #3983 $2.48賣左, 但係$3.02翻兜; #2880同#3968都抽唔到.

今日#358跌左兩毫幾子落黎, 我下晝已經賣左, 近乎平手離場.
kingprowm 發表於 2006-10-24 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kwaishing 於 2006-10-24 21:21 發表

我唔覺近來的新股炒作是為工行 (1398) 上市做勢, 始終行業和企業規模都不能作比較, 工行是巨無霸, 而中海化學頂多只是 "大飛" 而已, 而金界/瀚宇博德等小型公司只算是 "舢舨" 級數而已 ...

不過"京客隆" 都升得好勁, "金寶通" 又幾好 !
fp8329 發表於 2006-10-24 22:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kwaishing 於 2006-10-24 21:21 發表

我唔覺近來的新股炒作是為工行 (1398) 上市做勢, 始終行業和企業規模都不能作比較, 工行是巨無霸, 而中海化學頂多只是 "大飛" 而已, 而金界/瀚宇博德等小型公司只算是 "舢舨" 級數而已 ...

今天「金界」跌破$2,大家有何高見?
IG: tigertalktransport
 樓主| kkkwok 發表於 2006-10-25 01:00 | 顯示全部樓層

8245小弟入2手一手都抽唔中...激到我死
我已經set o左3983 限價盤4蚊放,始終都應該有個止賺位

之前o的油炒到高一高而家又跌得咁快.....
係咪入市好時機呢?

各位最近外幣又有咩貼士,一齊分享下=)

小弟近幾日轉睇2345,2727,仲有等緊渣兜銀行跌返落黎
kingprowm 發表於 2006-10-25 20:55 | 顯示全部樓層

今天 3983 下跌, 似乎之前真係炒消息, 中海化出來澄清
本來試過跌到最低 $3.28, 不過收市又升返上 $3.4
真係唔知點
 樓主| kkkwok 發表於 2006-10-25 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2006-10-25 20:55 發表

今天 3983 下跌, 似乎之前真係炒消息, 中海化出來澄清
本來試過跌到最低 $3.28, 不過收市又升返上 $3.4
真係唔知點

其實都唔駛點驚,因為岩岩上市既公司
點會咁快有公司注資,我相信之前佢升
係因為佢本身既實力,就算呢一兩日既
炒消息,對佢黎講都唔大影響,今日可能
係震倉多o的同上市第一日咁差唔多,
呢隻野真係過山車之選,又上又落幾好玩,
暫時黎睇3.3有承接力
kwaishing 發表於 2006-10-25 22:06 | 顯示全部樓層

今日早上已於3.33沽晒#3983, 上星期五買, 今日放, 五日有10%回報, 都算收貨.
S3BL121 發表於 2006-10-25 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kwaishing 於 2006-10-25 22:06 發表
今日早上已於3.33沽晒#3983, 上星期五買, 今日放, 五日有10%回報, 都算收貨.

這兩天真係升到好急
的而且確炒味甚重
所以今日大漲小回都好正常
如果你唔等錢駛
聽日可以搵個好價位入番
粵B 66645 311常用車
fp8329 發表於 2006-10-26 15:24 | 顯示全部樓層
想不到站內有這麼多高手,不如用A14i板
的模式,搞一個 「N萬元投資組合擂台」
(A12i),讓參加站友們分享投資心得、比
併投資成績,其他站友亦能從中討論學習,
大家均有所得益。

大家覺得如何?
IG: tigertalktransport
 樓主| kkkwok 發表於 2006-10-27 00:42 | 顯示全部樓層

原帖由 fp8329 於 2006-10-26 15:24 發表
想不到站內有這麼多高手,不如用A14i板
的模式,搞一個 「N萬元投資組合擂台」
(A12i),讓參加站友們分享投資心得、比
併投資成績,其他站友亦能從中討論學習,
大家均有所得益。

大家覺得如何?

主意唔錯,但可能得我地自己幾條友
"圍威喂"o查喎,始終唔太多人成日可以
睇住個市,講下金融行情,我地又未必可以
好似其他forum咁過癮叫"go go go"就當一篇文
你知喇....有得打一打氣,舒緩下o的心情先開心
哈哈~個市未必一定升嫁嘛