hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 我個人的投資
開啟左側

我個人的投資

樓主| kkkwok 發表於 2006-10-29 01:25 | 顯示全部樓層

原帖由 limited 於 2006-10-29 01:01 發表

的確股票市場一定會有人坐艇
只不過唔希望自己係其中一份子

另外唔少人買股票都唔多睇間公司o既業務,前景同風險
報紙同電視推介邊隻就買邊隻
(應該仲有好多人以為 3983 係石油股 )
打去 phon ...

其實投資者入市前應該了解o個間公司既業務
如果就咁走去買同順嫂真係無分別,所以電台
節目o的人打去問我個人覺得有點多餘...
同埋佢6叔都唔會比消息話邊隻就黎點點點嫁喇
倒不如食自己

limited 發表於 2006-10-29 01:59 | 顯示全部樓層
原帖由 kkkwok 於 2006-10-29 01:25 發表
其實投資者入市前應該了解o個間公司既業務
如果就咁走去買同順嫂真係無分別,所以電台
節目o的人打去問我個人覺得有點多餘...
同埋佢6叔都唔會比消息話邊隻就黎點點點嫁喇
倒不如食自己

現實就係有班投資者以「唔買蝕底,買完先諗點算」的心態入市
如果唔係邊會養得起咁多証券分析員
U-157星之Kelvin 發表於 2006-11-1 23:10 | 顯示全部樓層
近排油價跌,最大得益係航空股

小弟今日入左兩手南航(1055)-$2.81買入,但似乎遲左一日入,錯過左昨日大升
目標價係$3.00賣出

最先心思思想入兩手渣打(2888),最後無入

至今持有
冠君產業信託(2778);中山埃貼士話必升,叫我賣玖龍入冠君,結果蝕左本錢
大連港(2880);錯過最高點,但潛力極佳,宜長楂
上海集優(2345);受陳良宇事件影響,股價再升機會較微,遲o的係時候賣出

交通銀行(3328)、中國銀行(3988)、中國工商銀行(1398)三隻都係IPO,會長楂
 樓主| kkkwok 發表於 2006-11-1 23:32 | 顯示全部樓層

其實各位點睇中國既銀行股呢?
手上得ipo一手的話,其實可以說賺得不多...
kwaishing 發表於 2006-11-1 23:40 | 顯示全部樓層
宜家我有幾隻股票睇緊, 雖然宜家所有錢都已經買晒股票, 要 "落注" 就要先賣掉手上一些貨, 但係都想同大家分享一下:

1. 升岡 (485), 黛麗斯 (333) <--- 這兩隻都係本地工業股, 前者做電子產品, 後者做女性內衣, 兩類產品理應在經濟好景時受惠 (由消費帶動銷售額上升), 不過兩隻股票都係港資企業, 在現今本港投資環境下容易被人忽略, 成交相對疏落.

2. 恆安 (1044), 蒙牛 (2319) <--- 這兩隻都係內地的消費股, 前者做衛生巾, 紙尿片等, 後者生產牛奶及相關產品, 兩隻都受惠於內地私人消費持續增長. 不過這兩隻股份幾乎日日創上市新高, 已經不便宜.

不知道各位朋友對上述股份又有何看法呢? 不妨交流一下.
S3BL121 發表於 2006-11-2 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 kkkwok 於 2006-10-29 00:21 發表
其實股票市場既買賣你情我願
就算幾多錢都會有人入嫁喇
高就無人入咁我點賣得出呢,
所以就算3.6買都無所謂嫁
o的股評人聽到人地個價唔岩自己心水
就cut人線,呢o的只係無品o者,
不過我覺得打上去問幾 ...

3983早前升到咁高
最主要都係見好多散戶入市
至於震倉,都唔算得上太離譜
到番3.1都有大量支持
升得急當然跌得急
所以我當作係長期持有
短期風波都無乜所謂。

講開震倉,小弟之前持有3323
就真係震o左大半年
又最高3.9震到落去2.4
好彩小弟都持有好少
都總算買個經驗。
粵B 66645 311常用車
scholey 發表於 2006-11-2 07:41 | 顯示全部樓層

樓主| kkkwok 發表於 2006-11-2 08:29 | 顯示全部樓層
咁各位又點去定止蝕同止賺呢
小弟自己會睇一睇隻股潛質去決定
就好似3983為例如果升到3.5我有可能先沽
跌到1.8我就會止蝕(不過機會唔太大)

scholey 發表於 2006-11-2 09:00 | 顯示全部樓層
 樓主| kkkwok 發表於 2006-11-2 09:27 | 顯示全部樓層

原帖由 scholey 於 2006-11-2 09:00 發表

$1.8止蝕?
蝕到咁入肉點叫止蝕呀
$2.45(25%跌幅)已經是頂盡了

實話說
以閣下$1.8的定位
明顯只是為止蝕而止蝕
相當危險
止蝕的意思是「留得青山在不怕沒柴燒」
怎樣定止蝕等於你個人認為你的青山夠 ...

我唔認同,股市呢樣野你唔知佢會一跌跌到咩程度
止蝕既意思應該係個人可以承受蝕既幅度,
如果以我ipo黎計加埋手續費跌到落1.8其實我蝕
既錢都有數百元,止蝕位係一個警號話比自己知
去到呢個位我不能再承受更多既風險就算跌到2.45
我其實都係賺緊只不過無而家3.29個價賺得咁多o者
只係睇自己覺得賺夠未o者但對我黎講我由ipo至而家
我既成本就係1.9+手續費,那我止蝕價當然可以比別人低好多

如果無止賺位咁各下應該點決定幾時先沽出股票呢?
你點認為隻股升到何時會停呢?